Hoeveel vlees en vis mag mijn kind? Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden
Vlees en vis zijn in veel gezinnen nog steeds een populaire toevoeging aan de maaltijd. Maar hoeveel vlees en vis mogen kinderen eigenlijk en vanaf welke leeftijd? Wij zochten het voor je uit.
En als jouw kind geen vlees en/of vis eet, waar moet je dan op letten?
Waarom vlees en vis eten?
Iedereen weet dat groente en fruit gezond zijn, wat dan ook belangrijk is voor de gezondheid van je kind. Maar hoe zit dat eigenlijk met vlees en vis? In mager onbewerkt vlees zitten belangrijke voedingsstoffen, denk aan eiwitten, vitamines B1 en B12 en ijzer.
Eiwitten zijn goed voor het opbouwen van de cellen in het lichaam en ijzer is belangrijk voor de rode bloedcellen in het lichaam die weer zuurstof vervoeren door het lichaam. Vitamine B1 is belangrijk voor de energievoorziening en voor het werken van het zenuwstelsel en de hartspier. Vitamine B12 is ook belangrijk voor de rode bloedcellen en voor het werken van het zenuwstelsel.
Ook vis bevat goede stoffen voor het lichaam. Met name vette vis wordt door Het Voedingscentrum aangeraden om te eten, omdat er door de vetzuren die erin zitten, een lagere kans is op het overlijden aan bepaalde hartziekten. Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de bloeddruk.
Hoeveel vlees en vis voor een kind?
Hoewel ze allebei in de Schijf van Vijf staan, zijn er weldegelijk aanbevolen hoeveelheden vlees en vis voor een kind per leeftijd.
Kinderen van 4-8 jaar
Vlees: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vlees per week 250 gram.
Vis: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vis per week 50 tot 60 gram.
Kinderen van 9-13 jaar
Vlees: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vlees per week 500 gram.
Vis: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vis per week 100 gram.
Kinderen van 14-18 jaar
Vlees: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vlees per week 500 gram.
Vis: Voor zowel een jongen als een meisje van 4 tot 8 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vis per week 100 gram.
Wat als mijn kind geen vlees eet?
Nu kan het natuurlijk zijn dat jullie als gezin, of alleen jouw kind, geen vlees eten. Dit is volgens Het Voedingscentrum geen probleem, zolang je het vlees op een goede en gezonde manier vervangt. Dat betekent dat je kind voldoende vitamine B1, vitamine B12, eiwitten en ijzer binnenkrijgt.
Een gezond vegetarisch voedingspatroon heeft als basis veel groente en fruit en voldoende peulvruchten en volkorengranen. Daarnaast zijn ongezouten noten, tofu, pitten, zaden en tempé ook belangrijk.
Alternatieven voor vlees
Op zoek naar gezonde alternatieven voor vlees? Dit zijn alternatieven met voldoende ijzer, eiwit, vitamine B1 en vitamine B12:
1. Eieren
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is één ei een goede vervanging voor 50 gram onbereid vlees, dat is een half stukje vlees.
Voor kinderen vanaf 9 jaar zijn twee eieren een goede vervanging voor 100 gram onbereid vlees, dat is één stuk vlees.
2. Vis
Als jouw kind geen vlees, maar wel vis eet, dan is voor kinderen van 4 tot 8 jaar 50 gram vis een goede vervanging voor 50 gram onbereid vlees.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is 100 gram vis een goede vervanging voor 100 gram onbereid vlees.
3. Kant-en-klare vegetarische stukjes, burgers en balletjes
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is 50 gram van sommige kant-en-klare vegetarische stukjes, burgers en balletjes een goede vervanging voor 50 gram onbereid vlees.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is 100 gram van sommige kant-en-klare vegetarische stukjes, burgers en balletjes een goede vervanging voor 100 gram onbereid vlees.
Alternatieven zonder vitamine B12
Dan heb je ook nog alternatieven waar alleen de vitamine B12 mist, maar die zeker wel gezond zijn:
1. Producten en peulvruchten gemaakt van sojaboon (tempé en tofu)
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is 70 gram van producten en peulvruchten gemaakt van sojaboon een goede vervanging voor 50 gram onbereid vlees.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is 135 gram van gekookte producten en peulvruchten gemaakt van sojaboon een goede vervanging voor 100 gram onbereid vlees.
2. Noten, pitten en pinda’s
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is 15 gram van noten, pitten en pinda’s een goede vervanging voor 50 gram onbereid vlees.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is 25 gram, oftewel een handje, van gekookte producten en peulvruchten gemaakt van sojaboon een goede vervanging voor 100 gram onbereid vlees.
Wat als mijn kind geen vis eet?
Ook in vis zitten dus gezonde voedingsstoffen, waardoor het wordt aangeraden om regelmatig vis te eten. Lust je kind geen vis of wilt hij of zij het liever niet eten, dan is het wel lastiger om vis goed te vervangen dan dat met vlees het geval is. Gelukkig zijn er wel supplementen die de gezonde vetzuren ook bevatten, zoals visolie- en algenoliecapsules.
Daarnaast zijn er ook visvervangers, maar veel daarvan vervangen alleen de smaak en textuur, maar niet de voedingsstoffen of gezondheidseffecten. En er is tot nu toe nog weinig bekend over de gezondheidseffecten van visvervangers, dus het is lastig om daar een betrouwbaar oordeel over te vellen.
Als je je kind een visvervanger wilt geven, kijk dan eerst in de ‘Kies Ik Gezond?’ -app van Het Voedingscentrum of dit een gezond alternatief is.