Extra dosis vitamines voor pubers
Voor pubers is het extra belangrijk om gezond te eten. Maar dat doen ze niet: onderzoek wijst uit dat zeker de helft van de Europese jongeren vitamines tekortkomt. De oplossing? 'Bijslikken!' zegt het Vitamine Informatie Bureau.
Wie pubers heeft, weet dat hun voedingspatroon vaak nogal te wensen overlaat. Ze lijken ineens bevangen door vreet-, (energy)drank- en snoepkicks, kopen in de schoolpauzes bijvoeding van het type snaai & snack, smijten hun volkoren brood in de prullenbak en klagen 's avonds dat ze al die groente echt niet opkrijgen. Voor ouders is dat om gek van te worden, want je weet dat ze juist in deze fase goede voedingsstoffen nodig hebben. Ze maken een gigantische groeispurt door, meiden gaan menstrueren en ze hebben veel energie nodig voor hun drukke leven met school, sport en sociale contacten.
Vitamines en mineralen
'De groei in de puberteit gaat gepaard met meer celdeling en meer weefselopbouw: vitamines en mineralen spelen daarbij een belangrijke rol,' zegt Suzan Tuinier, voedingsdeskundige bij het Vitamine Informatie Bureau. Van A tot en met E doen alle vitamines iets goeds voor het tienerlijf of puberbrein. Ze hebben een gunstig effect op hun fitheid en energielevel (vitamine B), hun concentratie (vitamine B, C, D), de ontwikkeling van hun hersenen (visolie, bepaalde mineralen, vitamine B en C) en kunnen depressies voorkomen (vitamine D). Tieners hebben bovendien extra behoefte aan calcium (goed voor de botopbouw) en meisjes kunnen meer ijzer en vitamine C gebruiken (in verband met hun menstruatie).
Schijf van vijf
Eet je goed en verantwoord – volgens de Schijf van Vijf – dan krijg je in Nederland de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen meestal zonder problemen binnen. En daar zit 'm bij pubers nou net de kneep. Recente cijfers uit de Voedselconsumptiepeiling van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport bevestigen de gut feeling van ouders. Ze zijn bijna choquerend te noemen. Tieners tussen 9 en 18 eten vaak nog niet de helft van de benodigde hoeveelheid groente (zie tabel). Twee stuks fruit per dag halen ze meestal ook niet. Vis eet de helft van alle pubers nooit. Slechts 6 tot 7 procent volgt de aanbeveling van het Voedingscentrum en zit twee keer per week aan een vismaaltijd.
Slechte schoolprestaties
'Slechte voeding betekent dezelfde dag nog slechte schoolprestaties,' waarschuwde de Spaanse hoogleraar Marcela González-Gross ouders naar aanleiding van haar onderzoek onder duizenden Europese pubers. Meer dan de helft vertoonde tekorten. Hoewel de studie Nederland oversloeg, geldt dat volgens Tuinier ook hier. 'Ze eten gewoon niet gezond genoeg.' Met name vitamine A, E, foliumzuur, magnesium, zink en ijzer (meisjes) schieten er bij in.Het is daarom aan te raden ze te laten bijslikken. Dat geldt sowieso voor vitamine D: daarvan haal je maar een derde uit je voeding; de rest maak je aan in de zon. Hiervoor moet je dagelijks tussen 11 en 3 uur een kwartier tot een half uur buiten zijn, met onbedekt hoofd en blote handen. De meeste pubers zitten dan in de les.
Wil je er zeker van zijn dat ze hun ADH aan vitaminen en mineralen halen, dan raadt Tuinier aan één keer per dag een laag gedoseerd multivitaminepreparaat te geven. En niet stoppen na de winter. Het gaat erom dat ze een goede voorraad opbouwen: dat doe je óók in de zomer.