Vijf feiten over meisjesvriendschappen
Bij vriendschap tussen meisjes gaat het er anders bij toe dan tussen jongens. Zo hebben veel meisjes één allerbeste vriendin met wie ze alles delen: geheimen, problemen, roddels en dromen. Hier 5 typische kenmerken van vriendschappen tussen meisjes.
1. Alles samen delen
Meisjes hebben vaak intense één-op-één vriendschappen. Ze noemen elkaar hun hartsvriendin en polsen voortdurend bij de ander of zij dat ook nog steeds zo voelt. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat meisjes meer aanleg hebben voor individuele, intieme vriendschappen dan voor een brede, oppervlakkige vriendenkring. Het belangrijkste in een vriendschap vinden meiden – of ze nu 4, 10 of 18 zijn – het feit dat ze de ander totaal kunnen vertrouwen en alles met haar kunnen delen. Omdat het bijna onmogelijk is om dit soort volledige loyaliteit met meerderen tegelijk te hebben, focussen ze zich op een hartsvriendin. Ruzies gaan dan ook vaak over het kwijtraken van die nummer 1-positie aan concurrenten. Want als de één plotseling een nieuwe vriendin heeft, is er voor die andere vriendschap geen ruimte meer. Doordat ze zo intiem zijn met elkaar, kunnen meisjes de rouw om zo'n verbroken vriendschap bijna als liefdesverdriet ervaren.
2. Experimenteren met het bekende
'En dan was jij weer het kind en ik de moeder.' Meisjesvriendschappen zijn gebaseerd op herhaling – of het nu gaat om gespreksonderwerpen of om spelletjes. Zo oefenen ze met patronen uit de volwassen wereld. Ook bij problemen zoeken ze vertrouwde oplossingen: wat heeft eerder gewerkt? Net als jongens zijn meisjes gek op spelregels: voor gedrag, voor clubjes, wie er bij mag en wie niet. Maar terwijl jongens in overleg makkelijk van de regels afwijken, houden meisjes daaraan onverbiddelijk vast.
3. En maar praten
Praten is heel belangrijk in meidenvriendschappen. Ze delen geheimen, bespreken problemen en zoeken bevestiging bij elkaar: 'Vind jij het ook zo erg voor mij wat ik nu meemaak?' Of: 'Vind jij Anouk ook zo stom doen?' Door te praten checken meiden hoe ze in de markt liggen, hoe anderen hen zien. Het vele praten heeft ook een socialiserend doel: ze leren hoe je rekening houdt met een ander, naar andermans mening luistert, hoe je bij je standpunt blijft of juist toegeeft.
Maar praten is bovenal een manier om te ontdekken wat ze met de ander gemeenschappelijk hebben. Dat is mogelijk evolutionair verklaarbaar, zeggen ontwikkelingspsychologen; in vroeger tijden moesten meisjes zodra ze vrouw waren overstappen naar de familie van hun echtgenoot. Het was heel belangrijk voor ze om bij de vrouwen in zo'n nieuwe familie zo snel mogelijk emotionele steun en vertrouwelijkheid te vinden.
4. Elkaar gek maken
Aan het oeverloze praten kleeft ook een nadeel: meisjes kunnen elkaar onbedoeld dieper de put in praten. Uit onderzoek onder jongeren tussen 12 en 14 jaar bleek dat de meisjes die aan het begin van het onderzoek onzeker of depressief waren en daarover veel spraken met een goede vriendin, na een half jaar steeds intensiever over hun problemen gingen praten waarna ze nog onzekerder en somberder werden. Aanvankelijk kleine problemen konden zo uitgroeien tot regelrechte obsessies.
5. Meisjes zijn pleasers
Meisjes willen doorgaans lief gevonden worden. Dat maakt ze enorme pleasers. Conflicten gaan ze zolang mogelijk uit de weg. Ze lossen ze liever op door de situatie te negeren, compromissen te sluiten of toe te geven. Dankzij hun goede inlevingsvermogen – ze weten wat een ander vermoedt of graag wil horen – zijn ze ook uitstekende manipulators en verfijnde leugenaars. Achter ogenschijnlijk lieflijk gedrag gaat vaak een ingewikkelde binnenwereld schuil. Wat ze zeggen is nogal eens iets anders dan wat ze denken, wat ze doen iets anders dan wat ze willen. Ook meisjes zijn gebrand op machtsposities, maar tonen dat niet openlijk. Dat maakt meidenruzies zo moeilijk. Temeer daar ze niet altijd van zichzelf weten wat er nu eigenlijk speelt.
Jongens gaan juist weer héél anders met elkaar om dan meisjes dat doen. Lees hierover in het artikel: '5 feiten over jongensvriendschappen'.