Vijf dagen per week naar de BSO? ‘Ik heb me er nooit schuldig om gevoeld’
Wel of niet je kind naar de BSO? En zo ja, hoeveel dagen? Het zijn de vragen waar ouders al snel mee te maken krijgen als ze kinderen krijgen. Waar de één zijn kind liever niet naar de BSO brengt, brengt een ander zijn zoon of dochter gerust meerdere dagen in de week. Wij waren benieuwd: wat doen jullie het liefst?
Of je kind wel of niet naar de BSO gaat is elke ouder zijn eigen keuze. Uiteraard spelen er ook andere factoren mee, zoals werk en geld.
Opvang nodig
Wanneer beide ouders werken, kiezen veel ouders ervoor om hun kind naar de BSO te brengen. In veel gevallen is het nog steeds zo dat de moeder parttime werkt en de dagen dat ze vrij is met de kinderen thuis is. Natuurlijk zijn er ook gezinnen waarin het andersom is of beide ouders fulltime werken, maar in al deze gevallen heb je soms opvang voor je kinderen nodig.
Wij vroegen aan de lezers van J/M Ouders of zij hun kind naar de BSO brengen, hoeveel dagen in de week en of ze het zielig vinden om hun kind meerdere dagen per week naar de BSO te brengen? “Wij brengen onze kinderen twee keer per week naar de BSO”, vertelt Nicky. “Eerst gingen ze één keer en toen de tweede keer erbij kwam, voelde dat echt als een drempel, maar het geeft veel rust voor ons en de kinderen.”
Sociale ontwikkeling
Ook Annemarie brengt haar kinderen naar de BSO: “Ze gaan drie keer per week. Ze vinden het daar leuk en ze hebben altijd een vriendje om mee te spelen. Iedereen heeft een eigen mening hierover, maar ik zie er vooral het positieve ervan. Het is goed voor hun sociale ontwikkeling en het contact met leeftijdsgenootjes, maar ze doen ook allerlei activiteiten. Zo gaan ze soms mee met de scoutinggroep of sportafdeling, dat vinden ze geweldig.”
De kinderen van Judith gaan ook drie dagen per week naar de BSO. “Ze gaan al net zolang als dat ze naar de basisschool gaan. Ze vinden het erg leuk daar, dus ik heb me er nooit schuldig om gevoeld.” Ook Yelley ziet de voordelen van de BSO: “Bij de BSO spelen de kinderen tenminste met elkaar buiten, thuis zitten ze met een tablet op de bank.”
Doodongelukkig
Andere ouders hebben er bewust voor gekozen om hun kind niet naar de BSO te brengen. Natascha: “Wij hebben onze dochter eraf gehaald omdat ze daar doodongelukkig was. Nu heeft ze meer tijd om te spelen met schoolvrienden of buurkinderen en is ze veel gelukkiger. De BSO is hier groot en als je wat stiller bent, sneeuw je onder en dan word je niet gezien wanneer je hulp nodig hebt.”
Ook Inge heeft bewust haar dochter er weer vanaf gehaald. “Mijn kind vond het veel te druk op de BSO en kwam dan overprikkelt thuis. Ze wilde daar niet meer naartoe.” Femke herkent dit bij haar dochter: “Ze vind het leuk, maar er zijn te veel prikkels. Ze gaat dan ook alleen één ochtend in de week en in de vakanties die hele dag. Het scheelt dat we meer ook niet nodig hebben.”
Weer andere ouders brengen hun kind meerdere dagen naar de BSO. Chantal: “Mijn zoontje gaat de ene week vier dagen en de andere week vijf dagen. Hij vind het fantastisch daar, hij gaat er heel graag naar toe. Soms denk ik ook: wil je niet liever een keer bij mama blijven? Maar dat wil hij dan toch niet, want hij kan daar zijn energie kwijt en met zijn vriendjes spelen.”
Liever een gastouder
Er zijn ook ouders die aangeven dat ze hun kind liever naar een gastouder brengen in plaats van naar de opvang. Ramona: “Mijn dochter gaat twee keer per week na schooltijd naar de gastouder waar ze al vanaf haar babytijd komt. We hebben bewust gekozen voor kleinschaligheid en een vast gezicht, zowel voor ons als voor onze dochter.”
Ook Wendy herkent dit: “Onze dochter gaat één dag naar de gastouder en één dag naar de BSO. De BSO was niet haar plek en toen kwam er een gastouder op ons pad, die één van de twee dagen over kon nemen. Nog steeds staat de gastouder op nummer één, maar inmiddels is ze ook goed op haar plekje op de BSO en wil ze geregeld niet meer mee naar huis.”