Dit zijn de vier stijlen van ouderschap (en welke volgens een psychotherapeut de beste is)
Psychotherapeut Amy Morin ziet in haar kantoor de meest uiteenlopende ouders voorbij komen. Zij maakte deze onderverdeling in het ouderschap.
Naast Morin’s indeling van verschillende stijlen ouderschap – die naar ons inziens wel de lading dekt, heb je ook het luie ouderschap, natuurlijk ouderschap en mindful ouderschap.
Vier stijlen ouderschap
In welke van onderstaande vier stijlen ouderschap herken jij jezelf het meest?
1. De alles-mag-ouder
Laat je de kinderen alles lekker zelf uitzoeken? Grote kans dat je een relaxte ouder van het eerste soort bent. Je kunt je baby prima in een andere kamer laten spelen, en is je kind iets ouder, dan laat je ‘m waarschijnlijk al vroeg zelf naar school lopen. Vindt je zoon of dochter iets niet leuk? Dan komt ‘ie daar vanzelf wel achter.
Het nadeel van deze benadering is wel dat je je kinderen misschien te weinig handvaten biedt om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.
2. De structuur-is-alles-ouder
De tweede stijl van ouderschap staat eigenlijk linea recta tegenover de eerste. In plaats van dat je je kind alles zelf laat uitzoeken, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk regeltjes zijn. Vaste tijden voor spelen, dingen die je kids wel of niet mogen… Je deelt graag bevelen uit (al dan niet op liefkozende toon) en laat je kroost dus écht niet tegen je ingaan. Bord niet leeg? Zonder toetje naar bed!
Ook hierin schuilt echter het gevaar dat je niet alles uit je kinderen haalt wat erin zit. Kinderen volgen misschien je regels, maar dat betekent niet dat ze leren waarom je die regels stelt. Later gaan ze zich dan misschien juist tegen je afzetten, hoe goed de ideeën die je ze probeert mee te geven ook zijn.
3. De mijn-kind-verdient-het-beste-ouder
Natuurlijk, iedere ouder vindt dat zijn of haar kind het beste verdient – maar er zijn mensen die hier nog net een stapje verder in gaan. Je vraagt je standaard af of je kind wel goed behandeld wordt op de kleuterschool en wordt boos op andere moeders in de speeltuin als hun kinderen de glijbaan te lang bezet houden. De mogelijkheid dat je kind ooit wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld pesten, houdt je soms nachtenlang wakker. Overbezorgd? Wie, jij?
Natuurlijk is dat niet zo erg, maar let er ook op dat je je kinderen soms hun eigen problemen laat oplossen. Je kunt daar wel bij helpen, maar ze moeten het ook zelf leren.
4. De ik-steun-mijn-kind-ouder
Hoewel er eigenlijk geen goed of fout is als het om ouderschap gaat, bestempelt Amy Morin de laatste stijl wel als de beste. Deze ouders hebben weliswaar hoge verwachtingen, maar helpen hun kinderen vooral ook in wat zij zelf willen. Je laat je baby niet zomaar opgeven als ‘ie zijn driehoek-blokje in het vierkante gaatje probeert te stoppen, maar helpt wel om het wel goed te doen.
Dat zou dé balans zijn tussen je kind vrij laten en toch genoeg structuur bieden. Zo leer je je kind alle lessen die hij of zij later nodig heeft om de wereld een beetje te verblijden, en zelf ook gelukkig en gezond te worden.
Lui ouderschap in een film: waarom deze jeugdfilm leerzaam is voor jong en oud