5x videogames over verkeerslessen waar je kind écht iets aan heeft
Kinderen en verkeer: niet altijd een veilige combinatie. En hoe kun je kids nu beter verkeerslessen bijbrengen dan met een videogame? Met behulp van deze videogames kunnen kinderen digitaal verkeerslessen volgen waardoor ze spelenderwijs de belangrijkste lessen en gevaren in het verkeer leren kennen.
Tot de leeftijd van 14 jaar is het inschatten van verkeerssituaties lastig doordat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn. Bovendien wordt er steeds meer van ze gevraagd in het drukker wordende stadsverkeer. Volgens de ANWB raken jaarlijks raken gemiddeld 800 kinderen onder de 14 jaar ernstig gewond bij een fietsongeluk.
Videogames over verkeersregels
Door het introduceren van deze online videogames en apps moet daar verbetering in komen.
1. Minecraft
Vanaf deze week kunnen kinderen op de basisschool spelenderwijs verkeersles krijgen. Veilig Verkeer Nederland lanceert hiervoor een eigen Minecraft-game. Op deze manier verkeersles krijgen, aanvullend op reguliere verkeerslessen, is “helemaal nieuw, op wereldschaal”, zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN), dat de game ontwikkelde.
Kinderen kunnen aan de hand van “verhaallijnen” binnen het spel in een virtuele wereld oefenen met wat ze via de zogenoemde VVN-verkeersmethode geleerd hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld verkeersborden op de juiste plaats neerzetten in het fictieve plaatsje Broekpoort.
Met de game leren leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden, zoals ict-vaardigheden, kritisch denken, samenwerken en probleemoplossend vermogen. “Met de VVN-versie van Minecraft gaan we dit voor het eerst inzichtelijk maken. Dat is zo cool. Niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal. Minecraft ontstijgt daarmee het ‘spelletjesgevoel’ en bewijst aan ouders en leerkrachten zijn toegevoegde waarde”, zegt Jeroen Strijbosch, die bij Microsoft verantwoordelijk is voor Minecraft in het onderwijs.
Volgens VVN blijkt uit onderzoek dat 82 procent van leerkrachten denkt dat leerlingen het gebruik van deze game als een verrassende aanvulling op de verkeersles zullen waarderen. Verder zou 68 procent hebben aangegeven het onder deze omstandigheden, waarbij het gaat om gratis gebruik, zeker of waarschijnlijk te gaan gebruiken in de les.
2. ANWB
Maar Veilig Verkeer Nederland is niet de enige. Ook de ANWB introduceert de gratis app ‘Streetwise de verkeersgame’. Met deze app kunnen kinderen een verkeersspel spelen en in de eigen buurt op speciale missies gaan en werken aan hun verkeerskennis. Belangrijke thema’s als afleiding in het verkeer en gevaarlijke verkeerssituaties komen aan bod. De app is een aanvulling voor thuis op de praktijklessen van ANWB Streetwise en is momenteel gratis te downloaden voor Apple en Android.
ANWB Streetwise, de verkeersgame is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Zij kunnen met de app speciale verkeersmissies uitvoeren om hun virtuele buurten vol met uitdagingen weer veilig te maken. In de app wordt onder meer gebruikgemaakt van Augmented Reality. Als kinderen een aantal oefeningen goed doen veranderen de wacko’s in goede verkeersdeelnemers. Een greep uit de reacties van kinderen over de nieuwe ANWB Streetwise-app: “Een leuke app met wacko’s verslaan en mensen redden! Ontzettend leerzaam op een leuke manier en je leert snel wat de basisverkeersregels zijn in verschillende situaties zoals oversteken naast een vrachtwagen.” Om de verkeersinzichten te oefenen in de praktijk zijn er ook speciale bonusmissies die samen met ouders gespeeld kunnen worden.
3. Wheelie Pop game
Eerder bracht Veilig Verkeer Nederland al andere videogames uit waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren over verkeerslessen. Zo kunnen kinderen vanaf groep 7 tot en met de brugklas aan de slag met de Wheelie Pop Game, waarbij ze op spelenderwijs de risico’s van smartphonegebruik en afleiding op de fiets ontdekken. De app is gratis te downloaden en hoe vaker het spel wordt gespeeld, des te meer effect het heeft.
4. Ouder-kind Quiz
Toch meer zin om samen met je kinderen te spelen? Dan kunnen jullie elkaar uitdagen tijdens de Ouder-kind Quiz. Je beantwoordt om de beurt een verkeersvraag. Aan het eind van de quiz krijg je de uitslag. Wie de meeste vragen goed heeft, heeft gewonnen. Vooral geschikt voor kinderen tussen 6 en 10 jaar.
5. Dodehoekgame ‘Uit de hoek’
Met deze gratis reality-app kunnen kinderen oefenen met de dode hoek. In dit spel is een auto namelijk een pakketje verloren. Je kids gaan helpen om het pakketje terug te brengen, en dat is nog niet zo gemakkelijk. Spelers van het spel komen daarbij allerlei situaties tegen waar ze in de dode hoek kunnen komen.