Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 2 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Verzwaringsdeken voor kinderen: doen of niet?

Een verzwaringsdeken kan een wereld van verschil maken voor kinderen die moeite hebben met slapen of last hebben van angst en onrust. Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n deken? In dit artikel bespreken we het. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder is dan een normaal deken en meestal gevuld is met kleine plastic korrels, waardoor de deken extra gewicht krijgt. Het gewicht van een verzwaringsdeken voor kinderen ligt meestal tussen de 1,5 en 5 kilogram. Het doel van de verzwaringsdeken is om een gelijkmatige druk over het lichaam te verspreiden, wat je ook wel kunt vergelijken met een kalmerende knuffel, waardoor je kind beter kan slapen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De werking van een verzwaringsdeken is ook wel gebaseerd op diepe druk stimulatie, ook wel Deep Pressure Stimulation (DPS). Dit is een therapeutische techniek waarbij gelijkmatige druk wordt uitgeoefend op het lichaam. DPS helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine, dit zijn twee hormonen die helpen bij het reguleren van stemming en slaap. Een verzwaringsdeken helpt ook de productie van coritsol, ook wel het stresshormoon, te verminderen. 

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken voor kinderen?

Een verzwaringsdeken heeft een aantal voordelen, denk hierbij aan: 

Beter slapen 

Een van de grootste voordelen van een verzwaringsdeken is dat je kind (vaak) beter gaat slapen. Kinderen die moeite hebben met in slaap vallen of vaak wakker worden, kunnen baat hebben bij de kalmerende druk van de deken. Het helpt ze om sneller in slaap te vallen en daarnaast om langer door te slapen.

Minder angst en stress

Heeft jouw kind last van angst of stress? Dan kan jouw kind ook baat hebben bij een verzwaringsdeken. De gelijkmatige druk van de deken zal ervoor zorgen dat het zenuwstelsel kalmer wordt, waardoor onrust en angst minder zal worden.

Ondersteuning bij overprikkeling 

Voor kinderen met autisme of ADHD kunnen prikkels moeilijk zijn. Een verzwaringsdeken helpt deze prikkels te verminderen. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Verbeterde concentratie en stemming

Doordat een verzwaringsdeken zorgt voor een betere nachtrust en minder angst, kan het ook een positief effect hebben op de stemming en concentratie van een kind. Goed slapen is namelijk net zo belangrijk voor kinderen als voor volwassenen. 

Zijn er ook nadelen aan een verzwaringsdeken?

Hoewel verzwaringsdekens veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen:

Niet geschikt voor alle kinderen

Verzwaringsdekens zijn niet voor elk kind geschikt. Kinderen jonger dan twee jaar, of kinderen met ademhalingsproblemen of bepaalde medische aandoeningen, mogen geen verzwaringsdeken gebruiken zonder overleg met een arts.

Ingewikkeld om gewicht te kiezen

Het is belangrijk om het juiste gewicht van de deken te kiezen. Een te zware deken kan juist een gevoel van ongemak veroorzaken of zelfs voor ademhalingsproblemen zorgen. Dat moet je natuurlijk zien te voorkomen. De algemene richtlijn is dat de deken ongeveer 10 procent van het lichaamsgewicht van het kind moet zijn.

Warm

Verzwaringsdekens kunnen warm aanvoelen, wat in de zomer of voor kinderen die het snel warm hebben, oncomfortabel kan zijn. Het is belangrijk om te letten op de materialen van de deken en te zorgen voor genoeg ventilatie in de slaapkamer.

Tips bij het gebruik van een verzwaringsdeken

  • Introduceer het geleidelijk. Laat je kind er eerst een korte tijd onder liggen om te wennen aan het gewicht. Dit helpt om eventuele angsten of ongemakken te verminderen.
  • Gebruik de verzwaringsdeken tijdens rustige momenten, zoals voor het slapengaan. Dit kan helpen om het kind te kalmeren en voor te bereiden op de nacht.
  • Zorg ervoor dat het kind zelf de deken kan verwijderen als het te warm of oncomfortabel wordt. Blijf altijd alert op tekenen van ongemak of ademhalingsmoeilijkheden.

Voor iedereen is slaap belangrijk, zo ook voor pubers. Lees hier waarom slapen tijdens de puberteit zo belangrijk is.

Eerste hulp bij nachtmerries: zo help je jouw kind beter te slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.