5 manieren om je kind te tonen dat hij niet de beste hoeft te zijn
Het kan zijn dat jij als ouder maar al te perfectionistisch bent en dat je kind die karaktereigenschap ook heeft. Dat is enerzijds heel mooi, anderzijds soms best ingewikkeld. Je kunt namelijk niet áltijd de beste zijn in álles. Als ouder is het dan goed om te weten hoe je die boodschap overbrengt op je kind.
Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven een aantal tips hoe je je kind kunt tonen en vertellen dat perfectie niet bestaat.
Perfectie bij kinderen
Als ouder zijnde is het goed om je kind bij te brengen dat evenwicht en balans veel belangrijker zijn in het leven dan perfectie en altijd de beste zijn. Natuurlijk is het leuk voor je zoon of dochter als hij of zij iets heel goed kan, maar dat betekent niet dat je kind dat in álles moet zijn. Hoe je dat aan je kind wijsmaakt, kan op de volgende onderstaande manieren.
1. Vertel dat succes niet (altijd) te meten is
In onze maatschappij wordt succes vooral gebaseerd op cijfers en scores. Haal je een tien? Dan ben je écht goed bezig! Dat is jammer, want iedereen heeft zijn eigen manier van succes. Vertel dat dan ook vooral aan je kind. Laat weten dat succes niet te meten is en dat het per persoon verschilt wat succes is. Vertel bijvoorbeeld dat je ook al succes hebt als je een paar hele goede vriendjes in de klas hebt.
2. Koester je kind zoals hij of zij is
Je kind voelt vaak meer wat je denkt, ook hoe jij als moeder of vader in bepaalde dingen staat. Het is dan ook goed dat je je kind koestert zoals hij of zij is. Waardeer de kleine dingen en toon dat ook aan. Toon bijvoorbeeld dat je het onwijs knap vindt dat je kindje zo sociaal is op school. Zo focus je je op de punten die hij of zij goed kan, in plaats van de dingen waar je zoon of dochter minder goed in is.
Elk kind is namelijk uniek en niet óveral een ster in. Dat hebben ze vaak ook wel door en dat kun jij als ouder dan heel goed begeleiden door ze te nemen zoals ze zijn.
3. Vind de juiste manier om je kind te motiveren
Er is natuurlijk een dunne scheidingslijn tussen dat wat kinderen niet zo goed kunnen en wat ze ook niet hoeven te doen en dat wat ze niet zo goed kunnen, maar wat ze wel moeten doen. Neem bijvoorbeeld huiswerk. Het kan zijn dat je kind geen rekentalent is. Als ouder zal je dan toch moeten duidelijk maken dat je zoon of dochter daar wat meer aandacht aan moet besteden, zónder dat je meteen indirect aangeeft dat je kind het slecht doet.
Het is dan ook goed om te kijken hoe je je kind op een opbouwende manier kan motiveren. Geef bijvoorbeeld aan dat je begrijpt dat je kind rekenen niet leuk vindt, maar leg ook uit waarom het belangrijk is. Op die manier toon je dat je begrip hebt en dat het helemaal niet erg is om in bepaalde punten niet goed te zijn, maar geef je wel aan dat het moet gebeuren.
4. Ga niet voor perfectie
Je hebt het vast weleens tegen je kind gezegd: ‘Doe je best he!’ Hoewel het vast lief bedoeld is, kan het op kinderen wel angstig overkomen. Ze kunnen het idee krijgen dat ze alleen goed zijn als ze écht de beste zijn. Volgens experts leidt juist dat gevoel weer tot angsten.
Als ouder is het dus belangrijk om – hoe lastig het soms ook is – op je woorden te letten. Zo wordt geadviseerd om een andere benadering te kiezen. Vertel je kind bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd: ‘Je kunt het!’
5. Waardeer vriendschappen van je kind
Uiteindelijk is het onze belangrijkste taak als ouders om onze kinderen te leren hoe ze contact kunnen maken met anderen en hoe ze goed kunnen opschieten met vriendjes, vinden veel experts. Je zoon of dochter helpen die fundamentele sociale en emotionele vaardigheden te leren, is de beste manier voor ouders om succesvolle kinderen groot te brengen.
Vertel je kind dan ook dat er echt belangrijkere dingen in de wereld zijn dan het halen van hoge cijfers en het goed kunnen zijn in bepaalde sporten. Want uiteindelijk – puntje bij paaltje – zijn vriendschappen en liefde dat wat belangrijk is in onze wereld.