Verschillende insectenbeten bij je kind op een rij
Het is zomer, de insecten liggen weer op de loer om jou, maar ook je kind lastig te vallen. Het is dan ook niet zo gek dat je kind te maken krijgt met verschillende insectenbeten deze zomer. Die kunnen gewoonweg vervelend zijn, maar soms ook pijnlijk of zelfs gevaarlijk.
Wat de meest voorkomende insectenbeten bij je kind zijn deze zomer, en hoe je verlichting biedt bij je kind na een beet? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Insectenbeten bij je kind, wat is wat?
Zo herken je en verhelp je ze!
Muggenbeet bij kind
Natuurlijk, de beruchte muggenbeet. Dat kan over het algemeen weinig kwaad, maar het kan natuurlijk ontzettend jeuken. In tropische gebieden tijdens een verre vakantie kunnen muggenbeten wél mogelijk kwaad, omdat je besmet kunt raken met onder andere malaria of gele koorts. Daarvoor kun je dan een kuur en vaccinaties nemen. Je herkent een muggenbult aan een rood plekje van maximaal een centimeter doorsnee op de huid, waar je kind waarschijnlijk aan krabt.
Je kunt een muggenbeet het beste koelen nadat je kind gestoken is, dat verlicht de jeuk. Met bijvoorbeeld een koud kompres of een koud washandje. Tea tree olie of citroen aanbrengen kan ook helpen. Als je kind er dan nog veel last van heeft, kan een flesje After Bite goed van pas komen.
Om muggenbeten te voorkomen, helpt het om een muskietennet aan te schaffen, te zorgen voor voldoende ventilatie en bij echte overlast kindvriendelijke muggenspray te gebruiken.
Wespensteek bij kind
Een wespensteek kan je kind flink pijn doen. De huid doet pijn, gaat wat zwellen en iets later ook jeuken en branden. Meestal zijn de ergste klachten na een paar uur weer voorbij. Het kan ook zijn dat je kind allergisch is voor wespensteken. Je merkt dit aan galbulten, benauwdheid, misselijkheid, sufheid en zwellingen op andere plekken dan de steek. Bel dan altijd 112. Ook als je kind niet allergisch is maar wel gestoken is in de mond, neus of keel.
Als er geen sprake is van een allergische reactie, kun je verschillende dingen doen om de pijn en jeuk te verlichten. Ten eerste geldt: koelen, dit verlicht namelijk de pijn en de jeuk. Laat de wesp een angel achter? Verwijder die dan eerst met je nagels. Maak daarna de steek schoon met wat water en zeep. Achteraf kun je de plek insmeren met wat zalf tegen wespensteken.
Tekenbeet bij kind
Tekenbeten klinken eng, maar ze zijn meestal niet pijnlijk. Op de plek van de beet verschijnt een rood vlekje. Wel is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk weg te halen met een tekentang, anders bestaat er een kans op de ziekte van Lyme. Na het verwijderen van de teek is het goed om het hele lichaam op nog meer teken te controleren.
Bedwantsbeet bij kind
Heeft je kind grote rode bulten of blaren die in groepen bij elkaar zitten op de huid? Dat kunnen bedwantsen zijn, wat parasieten zijn die voorkomen in huis. Door je beddengoed en kleding goed schoon te houden en op hoge temperatuur kun je van bedwantsen afkomen, maar nog beter is om een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om echt van de overlast af te komen.
Mierenbeet bij kind
Van een mierenbeet schrikken we allemaal: wat doet dat zeer! Die kleine miertjes kunnen verschrikkelijk naar bijten. De pijn wordt gelukkig na een paar seconden al minder, maar de huid kan daarna nog even jeuken en gevoelig zijn. Een zwarte mierenbeet herken je aan een rood, jeukend puntje dat geen pijn doet. Een rode mier kan echter een rode, gezwollen huid veroorzaken. Koelen helpt het beste na een mierenbeet.
Dazenbeet (steekvlieg) bij kind
Dazen of steekvliegen komen vooral voor in een vochtige, landelijke omgeving. Dit aggressieve insect slaat vaak toe als het windstil en warm is. Ze veroorzaken een bultje op de huid die jeukt en pijn kan doen. Ook hierbij kan koelen het beste helpen de pijn te verlichten. Dazensteken kun je nooit helemaal vermijden, want ze slaan toe zonder daar een reden voor te hebben.
Bijensteek bij kind
Een bij laat altijd een angel achter in de huid nadat hij steekt, waardoor de bij zelf ook sterft. Bijen zijn echter niet agressief en zullen niet uit zichzelf steken, dus blaas een bij voorzichtig weg van je kind als er eentje ziet, zonder hem lastig te vallen. De steek van een bij kan wel pijn doen bij je kind, net als een wespensteek. Later kan de huid geïrriteerd zijn en pijn doen. Schraap de angel weg uit de huid van je kind en koel de huid achteraf. Lijkt je kind een allergische reactie te hebben met dezelfde symptomen als bij een wespenbeet, of is hij gestoken in keel of mond? Bel dan altijd 112.
7x zéér irritante, kleine beestjes en wat je ertegen kunt doen!