Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Verschillende genderidentiteiten ingewikkeld? ‘Maak er niet ons probleem van’

Dat er meer genderidentiteiten zijn dan vrouw en man weten we inmiddels allemaal wel. Alleen blijft het tegenwoordig niet bij, laten we zeggen, vijf genderidentiteiten, maar zouden het er maar liefst 65 zijn. Best ingewikkeld, toch?

Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover dachten.

Verschillende genderidentiteiten

Waar de één zegt dat er nog meer genderidentiteiten zijn dan 65, zegt de ander dat het er minder zijn en weer iemand anders zegt dat je niet kunt tellen hoeveel het er zijn, omdat je zelf bepaalt wie je bent. Het wordt er dus niet duidelijker van, laat staan dat je het begrijpt als je je hier nog niet goed in hebt verdiept.

Toch kunnen we er tegenwoordig niet meer helemaal omheen. Jij als ouder kunt hiermee te maken krijgen op bijvoorbeeld je werk of in je sociale kring, maar ook je kinderen kunnen hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld op school of met hun vrienden. Wij waren benieuwd wat onze lezers daarvan vinden.

Ingewikkeld

Om daarachter te komen, plaatsten wij de volgende stelling op onze Facebook pagina: ‘Ik vind al die nieuwe genderidentiteiten te ingewikkeld’. De meningen zijn hierover verdeeld. “We worden geboren als meisje of jongen, de rest maken we er zelf van”, zegt Nathalie. “Ik heb geen problemen mee met de mensen die anders willen zijn, maar maak er niet ons probleem van.”

Ook Amanda kijkt op dezelfde manier naar de verschillende genderidentiteiten als Nathalie: “Ik vind alle verschillende genderidentiteiten best, maar het enige waar ik van baal, is dat alles niet meer benoemd mag worden als man of vrouw. Sorry, maar ik ben vrouw en moeder. Ik heb moedermelk gegeven en geen mensenmelk.”

Amanda vervolgt: “En dan de man en vader: dit mens heeft een piemel, dat heb ik ‘nodig’ om moeder te kunnen worden. Als je niet in het goede lijf zit, dan vind ik dat heel naar. Ik ben blij dat er een traject is om dit te kunnen veranderen en ik zou je er zelfs bij willen helpen als dat kon, maar ik ben nog steeds vrouw en moeder.”

Accepteren

Elsbeth vindt dat we alle verschillende genderidentiteiten gewoon moeten accepteren. “Je hoeft toch niet te begrijpen hoe het is, om te accepteren dat het zo is? Er zijn zat natuurkundige principes waarvan ik niet begrijp hoe en waarom ze zo zijn, maar ik accepteer dát het zo is. Waarom heb je er last van als iemand zich niet identificeert zoals jij?”

Linda vraagt zich af waarom er altijd zo moeilijk gedaan wordt: “Men wil niet in een hokje worden gestopt, maar eigenlijk ook weer wel. Maak van je eigen probleem niet mijn probleem. Leven en laten leven, respect moet je verdienen. Dat doe je met je daden en niet met hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Laat elkaar in zijn waarde, ongeacht hoe je ergens over denkt. En dan gaat het niet alleen over het onderwerp genderneutraal, maar over alles eigenlijk. We gunnen elkaar het licht in de ogen niet meer en dringen meningen op. We agree that we disagree.”

Geen tussenweg

Linni besloot om zich voortaan buiten deze discussie te houden. “Ik waag me niet meer aan deze discussie, want je bent of te woke of helemaal niet woke. Een tussenweg mag er niet zijn, dus ga ik hier niet meer op in.” Corry vindt de verschillende genderidentiteiten juist erg simpel: “Met piemel of zonder piemel: meer smaken zijn er niet.”

Ook zijn er meerdere lezers die aangeven de verschillende identiteiten juist niet te snappen. “Ik vind het de grootste onzin”, zegt Miranda. “Man, vrouw en hermafrodiet/intersekse, meer zijn er niet. Natuurlijk kun je je niet thuis voelen in je lichaam of op mannen of vrouwen vallen, maar daar houdt het wel een beetje bij op. Al het overige is een verzinsel en hoe meer hokjes er zijn, hoe gekker mensen gaan doen en hoe meer mensen weer een ander hokje willen.”

Hyprocriet

Een andere lezer is het hiermee eens: “Ik vind het de grootste onzin ooit. Ik vind het nogal hypocriet dat wij rekening moeten houden met de denkwijze van non-binaire en zij geen rekening met ons willen houden. Gekwetst voelen is een keuze, leven en laten leven. Accepteer gewoon dat ik geen rekening met jou wil houden.”

Egbert voegt hier nog aan toe: “Van mij mag iedereen zijn wie het wil zijn, maar je gaat geen kinderen opereren. En val mij niet lastig met wat je voorkeur is, ik vind het volstrekt oninteressant en onbelangrijk. Als ik bij een sollicitant het eerste zijn/haar/het seksuele voorkeur hoor, valt het af. Niet door die voorkeur, maar doordat de prioriteiten een verkeerde volgorde krijgen.”

5x tips voor het aanschaffen van genderneutrale kleding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.