Vergelijk je jezelf met anderen op social media en heb je daar last van? Zo maakt social media je gelukkig
Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven en dat van onze kinderen. We scrollen en delen graag, maar is dat echt zo positief? Oudercoach Kimberley Galenkamp ziet dat veel ouders worstelen: “Sociale media kosten niet alleen tijd, ze zorgen er ook voor dat we ons – vaak onbewust – vergelijken met anderen.”
De ene seconde raak je geïnspireerd, de andere seconde voel je je een mislukking.” Hoe komt dit? En hoe zorgen we ervoor dat we onszelf niet meer met anderen vergelijken?
Onzeker
Volgens de oudercoach kan het opzoeken van informatie een verrijking zijn, maar ook voor onzekerheid zorgen: “Heb je twijfels over jouw opvoedstijl en zoek je hier iets over op? Dan krijg je een stroom aan berichten van influencers en experts over hoe het beter kan. Zo werkt het algoritme. Fijn, maar het zorgt er ook voor dat je onnodig onzeker wordt. Er zijn zoveel meningen en invalshoeken, waardoor je denkt: Waar doe ik goed aan?
Iedereen lijkt een droomleven te hebben. Rationeel begrijpen we dat we slechts een fractie van iemands leven zien, maar emotioneel gezien werkt het vaak anders. Op het moment dat jij bezig bent met je eigen uitdagingen, lijkt een ander het perfect voor elkaar te hebben. Hierbij vergeten we dat de persoon die jij zo inspirerend vindt, ook zijn of haar eigen uitdagingen kent.
Ontvolgen
Stop met het volgen van mensen die je geen goed gevoel geven. Word je bewust van wat je dagelijks consumeert en welk gevoel dat bij je oproept. Is het een bekende en wil je diegene niet kwetsen? Veel platforms bieden de optie om iemand te ‘dempen’. Zo blijf je diegene volgen, maar zie je geen berichten meer van hen.
Stel een limiet in
Veel mensen beginnen de dag direct op hun telefoon. Heb je enig idee wat dit doet met jouw mentale gezondheid? In plaats daarvan kun je ook de eerste uren van de dag besteden aan jezelf, je partner en je kinderen. Om vervolgens, heel bewust, je apps te openen. Weet je hoeveel tijd je op sociale media doorbrengt? Zoek dat eens uit. Het zal schrikbarend hoog zijn. Al die tijd die je aan het scrollen was, had je ook kunnen besteden aan iets dat je gelukkig maakt. Zoals tijd doorbrengen met je kinderen, werken of je hobby uitoefenen. Veel apps bieden de mogelijkheid om een limiet in te stellen voor je gebruik.
Wees selectief
Nadat je mensen hebt verwijderd die je niet inspireren, is het ook goed om na te denken over wie jou wel inspireert. Laat sociale media voor je werken. Ik volg alleen mensen die mij inspireren om het beste uit mezelf te halen of die mij blij maken met hun content. Net zoals je in het dagelijks leven bewust bent van met wie je omgaat, mag je dat ook online zo zijn”, adviseert de oudercoach.
Kimberley Galenkamp
Kimberley Galenkamp is een ervaren trainer en coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen. Ze is oudercoach binnen organisaties en voor een-op-een begeleiding.
Hoe ga je om met social media?
Hieronder vind je een aantal linkjes naar artikelen die je advies kunnen geven over het omgaan met social media.
- Wel of geen telefoon op de basisschool? Lees hier hoe andere ouders erover denken.
- Lees hier het verhaal van Elinah, haar zoon gaat naar de brugklas en wil niet op social media.
- Kimmy heeft een afspraak met haar kinderen, zij krijgen 5000 euro als ze wegblijven van social media.
- Dit is waarom bekende en onbekende ouders hun kinderen niet zichtbaar maken op social media.
- Wat kun je doen als je puberdochter sexy foto’s plaatst op social media? Mediacoach geeft advies.
Oudercoach Kimberley Galenkamp: ‘Er bestaan geen moeilijke kinderen’