Let op! Tieners vormen nog altijd de grootste risicogroep op verdrinking
Je zou het misschien niet verwachten, maar tieners vormen de grootste risicogroep op verdrinking. Dus niet die kleine ukkepuk waarvoor je zo vreest hem uit het oog te verliezen. Dat heeft deels te maken met de zelfstandigheid die tieners krijgen en waar ze graag gebruik van maken, maar dat is niet de enige reden.
Met de zomer aanstaande is het ontzettend belangrijk hier met je kinderen over te praten.
Tieners vormen grootste risicogroep op verdrinking
Tieners mogen wat vaker zelfstandig op pad dan jongere kinderen en dat betekent ook dat het vaker misgaat omdat het aan supervisie ontbreekt. Daarnaast wíl deze groep jongeren graag zelfstandig zijn en maken ze vaak een verkeerde inschatting van hun zwemvaardigheden. Ze denken het allemaal zelf wel te kunnen, maar dat blijkt in de praktijk nog wel eens tegen te vallen. Ook nemen ze – met dank aan de puberteit – veel meer risico dan jonge kinderen, met alle gevolgen van dien.
Schrikbarend maar waar: er komt nog een factor bij die hun zwemvaardigheid mogelijk beïnvloed. Jongeren experimenteren nou eenmaal graag met verboden middelen, van joints tot alcohol. En als ze daarna gaan zwemmen, hebben ze helemaal niet door dat dit hun vaardigheden beïnvloed. Alcohol is dan ook een grote oorzaak van verdrinkingsgevallen onder tieners.
Bespreek de gevaren met je kinderen
Om een rampscenario te voorkomen, is het belangrijk dat je met je kinderen praat over veiligheid in het water. Uiteraard is het ook aan jou als ouder om tóch regels op te stellen. Dat ze niet alleen mogen gaan zwemmen bijvoorbeeld of dat er altijd minstens één volwassene aanwezig is bij de groep. Ook kun je afspraken maken over hoe diep kinderen de zee of rivier in mogen. De verantwoordelijk ligt daarbij natuurlijk bij jou.
Sowieso is het belangrijk regelmatig met je kinderen te zwemmen, dat kan natuurlijk ook gewoon in zwembaden. Zo houden ze hun zwemvaardigheden op niveau. Je zou ze eventueel wat lessen reddingszwemmen kunnen laten volgen. Zo worden ze zich meer bewust van de gevaren in en rondom wateren. Kinderen leren wat ze kunnen doen om anderen en zichzelf te redden in gevaarlijke situaties.
Sanne zag haar dochter van 4 bijna verdrinken: ‘Haar slippers kwamen bovendrijven’