Verbod op social media voor kinderen tot 16 jaar in Australië: ‘Ook hier mag het strenger’
Australië staat op het punt een wet in te voeren die het gebruik van social media voor kinderen jonger dan 16 jaar verbiedt. Een meerderheid van het parlement steunt het voorstel, dat nu nog goedkeuring van de Senaat vereist.
De nieuwe wetgeving richt zich op populaire platforms zoals TikTok, Snapchat, YouTube, Instagram en Facebook.
Risico’s social media
Deze platforms zullen verplicht worden om leeftijdsverificatie in te voeren om te voorkomen dat jongeren onder de 16 toegang krijgen. Het doel is om kinderen beter te beschermen tegen de risico’s van social media, zoals een negatief zelfbeeld, pesten, chantage en ongepaste content over geweld, seks, drugs en zelfbeschadiging.
De verantwoordelijkheid komt volledig bij de platforms te liggen. Bedrijven die niet voldoen aan de wetgeving riskeren hoge boetes, oplopend tot tientallen miljoenen euro’s. Ouders en kinderen die de regels proberen te omzeilen, worden niet bestraft.
Leeftijdsgrens omzeild
Momenteel geldt op veel social mediaplatforms een minimumleeftijd van 13 jaar. Die wordt vaak eenvoudig omzeild met een valse geboortedatum. Dit gebeurt ook in Nederland, waar veel jonge kinderen actief zijn op social media zoals Snapchat, TikTok en YouTube.
Ook media coach Marloes Jonker is voorstander van een strikte naleving van die leeftijdsgrens. Jonker: “Dat gebeurt nu niet. Dus het lijkt me heel goed als er ook in Europa strengere wetten komen om socialmediabedrijven te verplichten tot het handhaven van die wettelijke leeftijdsgrens.”
Minimale leeftijd moet omhoog
“Wetenschappers en beleidsmakers moeten samen bepalen of die minimale leeftijd van 13 jaar in Europa omhoog moet. Wat mij betreft mag het naar 14 of 15 jaar, als kinderen de meest kwetsbare fase van de puberteit achter zich hebben.”
Maar volgens Jonker zijn we er daarmee nog lang niet, want dat betekent niet dat platformen voor oudere kinderen wel veilig zijn. “Socialmediabedrijven moeten veel meer doen om te zorgen dat hun apps minder verslavend zijn en dat jonge gebruikers minder schadelijke content te zien krijgen. Dus alleen strengere leeftijdsverificatie is onvoldoende.”
Ouders ook belangrijke rol
Ook zegt Jonker dat ouders een belangrijke rol hebben, niet alle verantwoordelijkheid ligt bij overheden en socialmediabedrijven. “Ouders bepalen wanneer het kind een smartphone krijgt, welke apps erop komen en of hun kind de juiste leeftijd invoert bij het aanmaken van social media accounts. En als ze zich daar niet van bewust van zijn, dan is het alsnog wel hun verantwoordelijkheid.”
In Europa wordt gewerkt aan nieuwe regels om verslavende elementen van sociale media en apps aan te pakken, zoals eindeloos scrollen, autoplay en notificaties. Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks-PvdA) pleit niet voor een verbod, maar wil gedragsbeïnvloeding door dit soort functies uitbannen.
Lees ook:
- Mijn puberdochter plaatst sexy foto’s van zichzelf op social media. Wat kan ik doen? Mediacoach geeft advies
- Wat als jij je kind niet vertrouwt met social media? Mediacoach geeft advies
- Is jouw kind verslaafd aan zijn telefoon? Zo herken je een telefoonverslaving