Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 6 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe veilig woont jouw kind? ‘Controleer alsjeblieft de veiligheid van studentenhuizen’

Een kind verliezen is de grootste nachtmerrie van elke ouder. Barbara de Wolf verloor vorig jaar mei haar zoon Seb, nadat hij door het raam van zijn studentenkamer was gevallen. Sindsdien zet zij zich in om andere ouders te waarschuwen. Het is namelijk slecht gesteld met de veiligheid in studentenhuizen: “Controleer alsjeblieft de veiligheid van de studentenwoning en de studentenkamer goed, te beginnen met de ramen. Meer dan 200 mensen, veelal studenten, vallen per jaar uit een raam.”

In deze tijd van schaarste op de woningmarkt is het niet altijd makkelijk voor je kind om een studentenkamer te vinden. Het is dan ook logisch dat je kind blij is wanneer het vinden van een kamer is gelukt. Maar niet alle studentenhuizen en kamers zijn even veilig. Waar moet je als ouders op letten als je kind in een studentenhuis een kamer huurt of binnenkort op kamers gaat wonen?

Je kind op kamers: check de veiligheid van studentenhuizen

Wanneer je kind op kamers wil gaan wonen dan is dat voor veel ouders best spannend. Het is niet altijd gemakkelijk om je kroost uit te zien vliegen. Wanneer je kind een kamer heeft gevonden dan is het belangrijk om als ouder direct een aantal dingen goed te controleren.

Barbara de Wolf, moeder van Seb en oprichtster van ‘Hoe veilig woon jij eigenlijk?’ vertelt het volgende hierover: “Veel studenten wonen of gaan wonen in oude panden. Wanneer je naar de veiligheid kijkt, dan is het belangrijk om het eerst te kijken naar de raambeveiliging. Oude panden hebben vaak grote ramen waar in veel gevallen nog enkel glas in zit. Dit is erg gevaarlijk, als je er alleen al tegenaan leunt kun je er dwars doorheen gaan. Het is sowieso belangrijk dat voor alle ramen vanaf de eerste verdieping een doorvalbeveiliging zit. Dit is een stang of meerdere stangen die voorkomen dat je uit een raam kunt vallen.”

Maar dat is niet het enige waarop je moet letten. De Wolf vervolgt: “Daarnaast moet er ook altijd gecheckt worden of er voldoende rookmelders en koolmonoxide-melders aanwezig zijn in het huis en de kamers. Kijk ook goed of de uitgangen niet geblokkeerd zijn voor het geval dat er brand uitbreekt. De brandweer in Leiden heeft voor studenten een ambassadeur brandveiligheid aangesteld. Deze ambassadeur komt in je studentenwoning kijken en checkt of je woning veilig is. Ook zal deze ambassadeur, indien nodig, een brief opstellen die de studenten naar de verhuurder kunnen sturen om onveilige situaties te laten verhelpen. Ik hoop dat deze pilot in alle studentensteden doorgevoerd gaat worden.”

De meest voorkomende onveilige situaties in studentenhuizen

In studentenhuizen zijn er verschillende onveilige situaties die regelmatig voorkomen. Let hierbij op de volgende dingen:

  • Onveilige ramen
  • Brandveiligheid
  • Het ontbreken van brandblussers, brand- en koolmonoxide-melders
  • Onveilige balkons

Studentenhuis veiliger laten maken door eigenaar

Wanneer je als ouder ziet dat het studentenhuis of de studentenkamer van je kind niet veilig is dan is het tijd om in te grijpen. “Eigenaren van oude panden met grote ramen kunnen enkel glas vervangen door dubbel glas of door veiligheidsglas. Ook moet er een doorvalbeveiliging voor elk raam komen.

Er zijn veel verhuurders die mee willen werken en er voor willen zorgen dat onveilige situaties in orde worden gemaakt als de huurder erom vraagt. De meeste verhuurders willen natuurlijk ook niet dat er ongelukken gebeuren. Het probleem is dat veel studenten niet op de hoogte zijn van het gevaar dat zij lopen. Daarnaast komt het vaak voor dat studenten onveilige woonsituaties niet durven te melden, omdat ze bang zijn dat de verhuurder hen vindt ‘zeuren’ en de huur opzegt. Helaas gebeurt dit ook vaak en wordt er door bepaalde verhuurders op een schandalige manier misbruik gemaakt van de enorme woningnood onder studenten.

Wij vinden dan ook dat de verhuurder uit zichzelf ramen moet beveiligen en andere maatregelen moet treffen om een studentenwoning veilig te maken en niet moet wachten tot de huurder erom vraagt. Het is niet voor niets dat op de poster van ‘Hoe veilig woon jij eigenlijk?’ staat ‘Je verhuurder is verplicht te zorgen voor een veilige woning’. Dat staat zelfs in de woningwet”, zegt De Wolf.

Als een huurbaas niet wil meewerken

Helaas staat niet iedere huurbaas te popelen om ramen te vervangen en andere dingen te doen om een studentenhuis of studentenkamer veiliger maken. We vroegen De Wolf wat je als ouders of student kunt doen als de huurbaas niet wil meewerken aan het veilig maken van de woning. “Je kunt je verhuurder nogmaals wijzen op de gevaarlijke woonsituatie en zijn/haar wettelijke verplichting om te zorgen voor een veilige woning. Doe dit altijd schriftelijk. Een verhuurder heeft dan zes weken de tijd om te reageren.

Als een verhuurder nadien nog steeds niet wil zorgen voor het veilig maken van de kamer of woning dan is er de mogelijkheid om naar een onafhankelijke huurcommissie te gaan. Zij kunnen afdwingen dat je korting op je huur krijgt totdat het studentenhuis en je kamer veilig is. In sommige steden kun je ook aankloppen bij een huurteam. Zij helpen om te bemiddelen en als dat nodig is om een gerechtelijke procedure te starten. Je kan ook bij de Woonbond aankloppen, zij geven advies als je een conflict hebt met je verhuurder.”

Zelf de kamer veilig maken

Wanneer de huurbaas niet wil meewerken, maar je wel snel de kamer van je kind veiliger wil maken dan kun je een aantal dingen zelf doen. De Wolf legt uit: “Enkel glas vervangen is kostbaar en gaat lastig zonder medeweten van je verhuurder, maar doorvalbeveiliging kun je altijd zelf laten plaatsen. Dit kost ongeveer honderd euro. In panden die als monument zijn aangemerkt mag je enkel glas vaak niet vervangen. Ook mogen er soms ook geen stangen geplaatst worden aan de buitenkant van het pand. In dat geval kun je aan de binnenkant van het raam een stang laten plaatsen.”

Boodschap van Barbara de Wolf aan alle ouders

“Het is geweldig als je kind blij is dat het een kamer heeft gevonden, maar check de veiligheid van de studentenwoning en de studentenkamer goed. Te beginnen met de ramen van de kamer. Meer dan 200 mensen, veelal studenten, vallen per jaar uit een raam. De gevolgen en het verdriet zijn immens en het kan zo gemakkelijk voorkomen worden.”

https://www.jmouders.nl/geweldige-actie-voor-alle-vergeten-kinderen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.