6x dit is nodig voor een veilige hechting tussen ouders en hun kinderen
Er zijn vier soorten hechtingsstijlen die veel voorkomen waarvan slechts één veilige hechtingsvorm. Die stijl heet dan ook de veilige hechting. Wanneer ouders een hechte en veilige band opbouwen met hun kinderen, zullen kinderen hier op latere leeftijd veel aan hebben. Het geeft je kind een veilige basis om de wereld om zich heen te gaan ontdekken. Daarom is een veilige hechting tussen ouder en kind zo belangrijk.
Je kunt zelf verschillende dingen doen om de veilige hechting tussen jou en je kind te bevorderen.
Waarom een veilige hechting?
Kinderen hebben een veilige hechting met hun ouder(s) of opvoeder(s) nodig, omdat het goed is voor de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. Zo geeft het je kind een gevoel van emotionele veiligheid wanneer het weet dat het op jou kan vertrouwen en liefde en bescherming krijgt. Op latere leeftijd is dit een fijne basis voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op sociaal vlak leren kinderen die veilig gehecht zijn een relatie met anderen opbouwen, zoals vrienden maken, maar ook vertrouwen hebben in anderen en op een fijne manier praten met anderen. Ook het erkennen van emoties bij je kind dragen bij aan een veilige hechting. Later zal je kind, wanneer het zelf volwassen is, rustig om kunnen gaan met bijvoorbeeld stressvolle situaties.
Een veilige hechting bevordert ook de cognitieve ontwikkeling van je kind. Wanneer kinderen zich veilig voelen, zullen ze sneller de wereld om hen heen te verkennen en nieuwe dingen willen leren.
Hoe ontstaat een sterke band tussen ouder en kind?
Bij een veilige hechting gaat het erom dat je als ouder sensitief reageert op de behoeften van je kind, maar ook dat je consequent bent, grenzen aangeeft en aanleert en natuurlijk de liefde naar je kind uit. De volgende dingen zijn nodig voor een veilige hechting tussen ouder en kind:
- Warmte en genegenheid
Veel knuffelen, troosten wanneer je kind daar behoefte aan heeft, veel praten met je kind en sensitief reageren is de basis voor een veilige hechting tussen ouder en kind.
- Reageren op behoeftes
Kinderen houden van voorspelbaarheid en weten waar ze aan toe zijn. Het is dan ook van belang dat ouders reageren op behoeftes van kinderen. Zoals een baby oppakken en knuffelen als het huilt of een kind troosten wanneer het verdrietig is (ongeacht de reden).
- Beloftes nakomen
Ook dit heeft weer te maken met voorspelbaarheid waar kinderen zo van houden. Door afspraken en beloftes die je maakt na te komen, voelen kinderen dat je als ouder betrouwbaar bent. Dat zorgt mee aan een veilige hechting.
- Inleven in je kind
Empatisch reageren op de gevoelens van je kind geven het een gevoel van eigenwaarde en emotionele veiligheid. Je inleven in je kind is dan ook erg belangrijk. Voor jou is het misschien maar iets kleins dat een tekening gescheurd is, maar je kind kan hier heel verdrietig om zijn. Het is belangrijk om daar begripvol op te reageren.
- Tijd doorbrengen met je kind
Of het nu voorlezen is, samen spelen of lekker op pad gaan: echt de tijd nemen voor je kind en hier met de volle aandacht bij zijn (dus zonder scherm) draagt bij aan een veilige hechting.
- Grenzen stellen
Op een positieve manier en binnen kaders grenzen stellen helpt je kind te leren wat wel en niet wenselijk gedrag is en dit helpt je kind zich veilig en beschermd te voelen.
Hoe merk je of een kind veilig gehecht is?
Kinderen die veilig gehecht zijn, zullen troost zoeken bij de ouders en de ouders zullen daar op reageren. Als een kindje verdrietig is, omdat papa of mama even uit de buurt is, dan zal het getroost willen worden door iemand anders. Ook zal een veilig gehecht kind zich comfortabel genoeg voelen om de omgeving te verkennen, nieuwsgierig zijn en nieuwe ervaringen aan gaan. Bovendien kunnen veilige gehechte kinderen zichzelf kalmeren na een stressvolle situatie.
https://www.jmouders.nl/soorten-hechting-ouder-kind/