3x de meest voorkomende valkuilen voor ouders op het gebied van opvoeden
Opvoeden is niet gemakkelijk, en iedere ouder zal momenten hebben waarop je niet weet wat je moet doen. Toch kan het ouderschap iets makkelijker worden als jij je bewust bent van veelvoorkomende valkuilen waar je als ouder gemakkelijk in kunt lopen.
Niemand is perfect, en opvoeden zonder fouten bestaat niet. Maar gelukkig kunnen we wel leren van de kennis die er tegenwoordig bestaat over opvoeden.
Valkuilen voor ouders op het gebied van opvoeden
Deze drie valkuilen zijn gemakkelijk om in te lopen als ouder, maar gelukkig niet als jij je er bewust van bent.
1. De escalatie-valkuil
Deze valkuil werkt twee kanten op. Ten eerste kan het gebeuren dat je kind iets wil, waarvan jij zegt dat het niet mag. Bijvoorbeeld een snoepje. Vervolgens wordt je kind boos, gaat hij huilen of krijgt hij een driftbui. Dit houdt hij zo lang vol totdat jij toch dat snoepje geeft. Hierdoor leert je kind dat hij zijn zin krijgt als hij maar genoeg escaleert.
Maar ook de andere kant op is deze valkuil gevaarlijk. Wanneer jij bijvoorbeeld wil dat je kinderen aan tafel komen zitten, maar ze luisteren niet, vraag je het waarschijnlijk drie keer aardig. Maar pas zodra je de derde keer boos wordt en schreeuwt dat ze ‘eindelijk aan tafel moeten komen’, luisteren ze wel. Hierdoor leren je kinderen dat ze pas hoeven te luisteren als jij als ouder escaleert.
2. Het-is-een-fase-valkuil
De tweede valkuil is de ‘het is een fase’ valkuil. Als ouder ben je namelijk soms geneigd om dingen af te wimpelen als een fase. Logisch, want je hoopt dat het vanzelf weer overgaat. Bijvoorbeeld wanneer je peuter of kleuter tijdens het spelen andere kinderen slaat. Het probleem is echter dat het wellicht inderdaad vanzelf overgaat, maar dat dit niet betekent dat het niet nuttig is om het te adresseren. Door er namelijk wel op in te gaan en er iets mee te doen, zal het gedag waarschijnlijk eerder stoppen.
3. Je-doet-het-expres-valkuil
De laatste veelvoorkomende valkuil is de ‘Je doet het expres’ valkuil. Hierbij ben je als ouder geneigd te denken dat je kind iets opzettelijk doet om jou te irriteren, pijn te doen of te kwetsen. Bijvoorbeeld als je haast hebt en je kind loopt heel erg te treuzelen met zijn schoenen aantrekken. Je bent dan geneigd te zeggen (of te denken) dat je kind dit expres heel langzaam doet. Terwijl er wellicht een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. Misschien voelt je kind zich niet lekker of (hoogstwaarschijnlijk) is hij met zijn hoofd ergens anders. Door het gedrag van je kind niet te zien als iets dat op jou gericht is, zul je merken dat je als ouder positiever kunt reageren.
5 fouten die veel ouders maken bij de opvoeding van hun kinderen