Op vakantie als samengesteld gezin? Dit zijn de do’s en don’ts
De zomer komt er weer aan en dat is voor veel gezinnen hét moment om er samen even tussenuit te gaan. Met zijn allen op vakantie gaan, kan voor ieder gezin een uitdaging zijn, maar voor samengestelde gezinnen misschien nog iets meer. Dit zijn de do’s en don’t op vakantie.
Het hele jaar kijk je uit naar de vakantie. Dan wil je wel dat die twee weken ook écht leuk zijn.
Uitdagingen voor een samengesteld gezin
Samengestelde gezinnen kunnen voor veel uitdagingen komen te staan. Bij een samengesteld gezin zijn er vaak al vakantierituelen en gewoontes vanuit het vorige gezin. Hierdoor kunnen ideeën en behoeftes ver uiteen liggen. Het ene gezin is bijvoorbeeld gewend om actief te zijn, terwijl het andere gezin het liefst de hele dag op het strand ligt.
Daarnaast moet je natuurlijk aan elkaar wennen en duurt het wellicht langer voordat je een vakantiemodus hebt gevonden. Twee weken dicht op elkaar zitten, is niet niks.
Bovendien moet je de vakantieplanning afstemmen met de gezinnen van de ex-partners en is het nog de vraag hoeveel contact er is met de ouder die thuisblijft en op welke manier.
Do’s
Zo verloopt de vakantie voor iedereen zo prettig mogelijk:
- Ga van tevoren met je partner in gesprek over je wensen en verlangens met betrekking tot de vakantie. Wat zou je graag willen en waar zie je tegenop?
- Maak afspraken omtrent het ‘opvoeden’ op vakantie, aangezien dat toch vaak net wat losser verloopt en je op vakantie geen irritaties wil.
- Neem (waar nodig) ook de tijd om los van elkaar met je eigen kinderen iets te
ondernemen.
- Maak concrete afspraken hoe het contact met de ex-partner, oftewel de andere ouder van de kinderen, gaat verlopen in de vakantie.
- Laat los wat volgens de buitenwereld ‘hoort’. Als jullie niet als samengesteld gezin op
vakantie willen of kiezen voor een korte vakantie dat is daar helemaal niks mis mee. Het moet voor jullie gezin een mooie herinnering worden.
Don’ts
- Het kan verstandig zijn om niet te hoge verwachtingen te hebben, dan raak je namelijk al snel teleurgesteld. Je verwachtingen komen vaak voort uit je eigen beeld bij vakantie, maar dat hoeft niet het beeld van de ander te zijn.
- Je hoeft niet alles samen te doen. Geef daarin iedereen zijn of haar vrijheid.
- Ook is het niet verstandig om de kinderen te verbieden om contact te hebben met de andere ouder.
- Of om rituelen die uit het oude gezin voortkomen te verbieden. Wanneer kinderen bijvoorbeeld gewend zijn om altijd witte bolletjes met ei voor onderweg mee te nemen, is het goed om dit in stand te houden. Schrap dit niet omdat jij het als bonusouder lastig vindt dat dit hen herinnert
aan het gezin met hun beide ouders.
Sanne (37) heeft een samengesteld gezin: ‘Het is niet makkelijk’