Help?! Als je puber niet meer mee wil op gezinsvakantie en liever alleen thuis blijft
Het moment waarvan je hoopte dat het nooit zou komen is daar: jouw puber blijft liever thuis dan dat hij meegaat op vakantie. Je kan het je eigenlijk echt niet voorstelen. Waarom zou je twee weken – gratis, want ja tieners hebben zelf nou eenmaal geen dikke bankrekening – zon willen inruilen voor twee weken alleen thuis blijven, gamen, ongezond eten en wie weet wat nog meer?
Het idee is misschien even wennen, maar er komt een moment dat jij en je partner de oudste of álle kids thuis laten terwijl jullie op vakantie gaan. Maar hoe weet je zeker dat ze daar echt klaar voor zijn? Gevoel.
Je puber nog mee op vakantie of alleen thuis laten?
Alleen jij als ouder kan een goede inschatting maken of je puber in staat is om alleen thuis te blijven. Je kent je kind door en door, weet of het verantwoordelijkheden kan handelen en er geen puinzooi van maakt thuis. Als dat allemaal goed zit, zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee dient te houden.
1. Neem van tevoren alle regels door
Of jij en je partner in het zuiden van Frankrijk zitten of niet, de regels in huis blijven hetzelfde. En het is belangrijk deze van tevoren nog eens goed door te nemen met thuisblijvende kinderen. Natuurlijk weet je dat ze op tijd naar bed gaan iets minder nauw zullen nemen, maar ze komen er vanzelf wel achter hoe moe ze daarvan worden na 3 nachten doorhalen tot 00:00 uur.
Maak daarnaast een lijst van dingen waar ze zelf goed op moeten letten, zoals: de deur altijd op slot draaien, de gordijnen open en dicht doen, checken of na het koken het gas of de inductieplaat uitstaat, etc. Alles waarvan je denkt dat het eventueel een onveilige situatie kan opleveren schrijf je uit op deze lijst.
2. Een contactpersoon in de buurt
Ook is het belangrijk een contactpersoon dicht in de buurt te hebben die regelmatig kan komen kijken of alles goed gaat. Dat kan de buurvrouw zijn of bijvoorbeeld de ouders van jou of je partner. Je kan zelfs overwegen om elke dag iemand anders uit jullie kring langs te laten komen om te koken en te checken bij de kids of alles goed gaat.
3. Elke dag even contact
Ook is het belangrijk elke dag contact te onderhouden met je kinderen. Dit geeft je de gelegenheid even bij ze in te checken en te vragen hoe het met ze gaat.
4. Bereid het eten goed voor
Jongeren staan nou niet bepaald bekend om het maken van gezonde keuzes. Als jouw kind er ook een handje van heeft regelmatig naar de friettent te lopen of een frikandelbroodje achterover te slaan, is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over een manier waarop ze gezond blijven eten. Door maaltijden in te vriezen bijvoorbeeld, boodschappen in te slaan of dus iemand in huis laat komen om voor de kids te koken.
5. Beloning als ze het goed doen
Hebben ze het geweldig gedaan en zijn jullie met een gerust hart terug gekomen van vakantie? Heerlijk. Laat ze weten dat jullie echt ontzettend trots zijn en dat dit bewijst dat je kind goed in staat is om te gaan met verantwoordelijkheden. Dit geeft ze een enorme boost aan zelfvertrouwen.