Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 13 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

Het vaccinatieschema voor kinderen is aangepast en dit moet je weten

Op 1 januari 2025 is het vaccinatieschema voor baby’s, kinderen en tieners veranderd. De vaccinaties blijven hetzelfde, maar door ze op andere momenten te geven, zijn kinderen eerder en beter beschermd tegen infectieziekten.

Geen zorgen, je hoeft als ouder zelf niets te doen of te regelen. Je krijgt net als altijd vanzelf een uitnodiging als het tijd is om je kind te laten vaccineren.

Het gaat ook niet om nieuwe vaccinaties. Het is een slimme aanpassing van de leeftijden waarop de prikken worden gegeven. Dit zorgt voor een eerdere en betere bescherming tegen infectieziekten. 

De belangrijkste wijzigingen

In het nieuwe vaccinatieschema wordt de tweede BMR-prik (bof, mazelen, rodehond) al op 3-jarige in plaats van 9-jarige leeftijd gegeven. Dit is meteen de grootste verandering. Ouders van kinderen die nu de tussen 3 en 9 jaar zijn, hebben in het najaar van 2024 een brief met uitleg over de wijzigingen ontvangen. Hun kinderen zullen tussen 2025 en 2027 (afhankelijk van hun leeftijd) uitgenodigd worden om de tweede prik te halen. Dus: is jouw kind geboren tussen 2016 en 2022? Dan krijgt hij/zij de tweede BMR-prik op de leeftijd van 5 tot en met 9 jaar. 

Zeer besmettelijk

Dat de tweede BMR-prik naar voren is gehaald, heeft meerdere redenen:

Mazelen is zeer besmettelijk en kan ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen. Door de tweede prik al op 3-jarige leeftijd te geven, hebben meer kinderen eerder een optimale bescherming tegen deze ziekte. Op deze leeftijd gaan ze vaak al naar crèches of peuterspeelzalen, waar ziektes zich gemakkelijk verspreiden. 

De vervroeging zorgt ook voor een verbeterde groepsimmuniteit. Het eerder vaccineren van kinderen draagt bij aan een hogere vaccinatiegraad binnen jongere leeftijdsgroepen. Hierdoor kan het risico op uitbraken in kinderrijke omgevingen zoals scholen en kinderdagverblijven worden verminderd.

In het nieuwe schema schuiven drie andere vaccinaties iets op. De DKTP-Hib-HepB- en pneumokokkenvaccinaties verschuiven van 11 naar 12 maanden. Kinderen krijgen een DKT-prik (difterie, kinkhoest, tetanus) op 5-jarige leeftijd in plaats van een DKTP-vaccinatie op 4 jaar. De DTP-prik (difterie, tetanus, polio) verschuift daarnaast van 9 naar 14 jaar.

Optimaal vaccinatieprogramma

Maar waaróm is het schema nou veranderd? Heel simpel. De Gezondheidsraad heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Rijksvaccinatieprogramma geëvalueerd om te kijken of het misschien nog beter kon. Hieruit kwam het advies om vaccinaties te behouden en beter te spreiden over de kinderjaren.

De reden: het immuunsysteem van kinderen reageert beter op bepaalde vaccins als die op een andere leeftijd worden gegeven. Door deze aanpassingen zijn kinderen beter en langer beschermd tegen infectieziekten. Ook sluit het nieuwe schema beter aan bij andere Europese landen.

Meer details over het vernieuwde vaccinatieschema en een overzicht van de wijzigingen vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Daar kun je ook de volledige planning bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met RIVM

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.