Hoeveel betalen ouders de oppas in 2022?
Wie kinderen heeft en een avondje op stap wilt gaan, is vaak duurder uit dan iemand zonder kinderen. Naast de kaartjes voor het theater of het etentje in de kroeg dient er immers ook een oppas betaald te worden. Wat is tegenwoordig het uurtarief voor een oppas? Het is vast geen verrassing: ook bij de oppasbanen is er in 2022 sprake van inflatie.
Dat blijkt uit onderzoek van Babysits, een online oppasplatform dat oppassers, ouders en kinderen aan elkaar koppelt. Uit de data, op basis van tienduizenden oppasbanen, is gebleken dat ook in 2022 het uurtarief van de oppas is gestegen.
Gemiddeld oppastarief in 2022
En de stijging is niet mals. Het uurtarief van een oppas is met 61 cent gestegen. Waar het gemiddelde oppastarief in 2021 nog 7,33 euro was, is dit in 2022 gestegen naar 7,94 euro per uur.
Factoren die het oppastarief beïnvloeden
Het uurtarief kan sterk verschillen per oppas en gezin, merkt Babysits. De leeftijd van de oppas, ervaring van de oppas, het aantal kinderen waar op gepast moet worden en de eventuele bijkomende taken zoals koken en schoonmaken, het zijn allemaal factoren die meespelen. Zo kun je als oppas ook onderhandelen over je tarief wanneer je de kinderen moet halen en brengen, tot laat in de avond moet opblijven of de hond moet uitlaten.
Oppastarief per provincie
Nog iets dat opvalt: per provincie kan het gemiddelde uurtarief van een oppas flink verschillen. In de provincie Flevoland is het gemiddelde oppastarief het laagst met 7,26 euro per uur. In Zuid-Holland en Utrecht verdienen de babysitters gemiddeld het meest met 8,52 per uur. Dat is een verschil van maar liefst 1,24 euro tussen het laagste en het hoogste tarief.
Wil je als oppas je tarief echt flink omhoog gooien, dan kun je een oppasbanen in Zwitserland, Australië en Denemarken overwegen. Daar liggen de uurtarieven op een gemiddelde van 16 euro per uur.
Anonieme moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’