Het opvoeden van een adoptiekind: de uitdagingen én tips voor adoptieouders
Er zijn kinderen die geen ouders of geen liefdevol huis hebben waar zij terecht kunnen. Zij hebben geen thuis, terwijl zij deze natuurlijk wel verdienen. Gelukkig zijn er mensen die adoptie in overweging nemen om een thuis aan deze kinderen te bieden. Naast dat adoptie heel mooi is, kent de opvoeding van een adoptiekind ook veel uitdagingen.
Uit zowel onderzoeken als ervaringen is er gebleken dat veel adoptiekinderen met tegen dingen aanlopen in de periode bij hun adoptieouders. Dit komt door verschillende gebeurtenissen die het kind mee heeft moeten maken. Het is voor adoptieouders goed om erbij stil te staan dat hun toekomstige kind last kan krijgen van vervelende ervaringen uit het verleden.
De meest voorkomende problemen bij de opvoeding van een adoptiekind
Dit zijn de meest voorkomende problemen bij de opvoeding van een adoptiekind.
Trauma
Uit onderzoek bleek dat een groot deel van de adoptiekinderen verwaarloosd is geweest, waarvan een deel onder mishandeling valt. Ook zijn er kinderen die blootgesteld zijn aan alcohol of drugs tijdens de zwangerschap. Het is van belang dat deze trauma’s verwerkt worden. Er is namelijk gebleken dat trauma’s samenhangen met gedragsproblematiek.
Hechtingsproblemen
Adoptiekinderen hebben soms moeite met het hechten aan hun nieuwe ouders. Vaak hebben deze kinderen de bescherming die zij nodig hadden, niet gekregen van hun biologische ouders. Dit zorgt ervoor dat zij moeite hebben met het vertrouwen van hun adoptieouders.
Moeite met zelfbeeld
Veel adoptiekinderen hebben moeite met hun zelfbeeld. Zij hebben zich niet gewenst gevoeld bij hun biologische ouders, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze niet goed of belangrijk genoeg zijn. Ook kunnen adoptiekinderen moeite krijgen met waar zij echt thuishoren.
Loyaliteitsconflict
Daarnaast kunnen adoptiekinderen moeite ervaren met hun loyaliteit richting de adoptieouders. Zij voelen namelijk een natuurlijke loyaliteit naar hun biologische ouders. Daarbij moeten zij ook een gevoel van loyaliteit uiten naar hun adoptieouders. Dit kan voor verwarring en druk zorgen voor deze kinderen.
Tips voor adoptieouders
Adoptieouders kunnen tijdens de opvoeding van het kind aanlopen tegen de problemen die het kind ervaart. Hier zijn een aantal tips die jou kunnen helpen bij de opvoeding van een adoptiekind:
- De belangrijkste tip voor adoptieouders, is een liefdevolle en veilige gezinssituatie creëren. Kinderen komen uit een problematisch klimaat en zij moeten liefdevol worden opgevangen.
- Daarbij is het van belang dat je duidelijk laat merken dat je het kind respecteert zoals hij is en hem stimuleert in zijn keuzes en ontwikkeling. Het kind moet opnieuw leren om een goed zelfbeeld te creëren en vertrouwen te hebben in zichzelf en anderen.
- Daarnaast is het begrip “hechtingsopvoeding” een belangrijke factor in het leven van een adoptiekind. Hierbij is het van belang dat je het kind stabiliteit biedt. Dit zorgt ervoor dat het kind eigenwaarde leert krijgen, maar ook relaties met anderen leert opbouwen. Het is dus belangrijk dat je je richt op het opbouwen van de relatie met je kind. De band die jullie opbouwen is van groot belang en moet gekoesterd worden.
- Ook heeft de ontwikkelingspsychologie een nuttige bijdrage in de opvoeding. Deze tak van de psychologie focust op de ontwikkeling van het kind tijdens het adoptieproces, maar ook erna. Het is dus een goede tip op een ontwikkelingsspecialist in te schakelen tijdens de adoptie. Zij weten hoe het kind het beste ondersteund kan worden en helpen je daarbij.
- Tot slot kan een kind er veel baat bij hebben om met mensen te praten, die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit kan het kind helpen met het aanpassen aan een nieuwe mensen en een nieuwe omgeving.
Elizabeth adopteert tweede kind: ‘Ik stond op het vliegveld met een lege kinderwagen’