8x simpele trucs om je kind te laten luisteren
Luistert jouw kind altijd meteen en doet ‘ie alles wat je vraagt? Dan hoef je niet verder te lezen. Is dit niet het geval, dan ga je zeker veel plezier hebben van deze acht simpele, maar effectieve tips waarmee je kind veel beter gaat luisteren.
Hypnotherapeut en neuro linguïstisch expert Alicia Eaton schreef het boek Words That Work: How To Get Kids To Do Almost Anything. Roepen, dreigen of je kind omkopen om hem te laten meewerken werkt niet, stelt Eaton. Het gebruiken van de juiste woorden en taal wél. Hier acht van haar praktische tips.
Trucs om je kind te laten luisteren
Het lijkt misschien onmogelijk, maar ze kúnnen echt luisteren.
1. Zeg wat je wel wil, niet wat je niet wilt
Volgens Eaton zijn veel ouders geneigd dingen op een negatieve manier aan hun kinderen te vragen. Een positief gevormde zin heeft echter meer effect. “Kinderen kunnen je gedachten niet lezen en leggen niet altijd de link tussen je negatieve zin en wat je eigenlijk wil bereiken. Wees daarom helder en duidelijk.” Zeg bijvoorbeeld niet: “Hoe vaak heb ik al gezegd dat je je speelgoed op moet ruimen?’ maar liever: ‘Als je je speelgoed terug doet in de bak, dan raak je niets kwijt.”
2. Doe alsof het een keuze is
Als “Schiet nou op met aankleden, anders kom je te laat op school”, weinig effect heeft, kan je het eens proberen met de illusie van een keuze. Zeg bijvoorbeeld: “Wat wil je vandaag aan? Een trui of een t-shirt?” Daarmee geef je de boodschap af dat je kind al van plan was zich te gaan aankleden. Wat hij vervolgens dan vanzelf gaat doen.
3. Zeg ‘wanneer’ in plaats van ‘als’
De kracht van het woord ‘wanneer’ is linguïstisch gezien heel groot, omdat het ervan uitgaat dat jouw wens snel uitgevoerd zal worden. Zeg dus liever: “Wanneer je je kamer hebt opgeruimd, mag je een spelletje doen”, in plaats van “Als je je kamer hebt opgeruimd, dan….”
4. Creëer een link met jezelf
Je kind zal sneller doen wat je zegt, als je door middel van je woordkeuze het gevoel geeft dat je je in hem kan verplaatsen of hij zich in jou. “Jij weet, net als ik, dat het veel fijner is om in een kamer te spelen die opgeruimd is”, is hier een goed voorbeeld van. Net als: “Ik weet, net als jij, dat huiswerk maken niet altijd leuk is, maar het moet toch gebeuren.”
5. Bedank je kind voordat de opdracht is uitgevoerd
Kinderen willen hun ouders van nature ‘pleasen’. Maak hier gebruik van door ze te bedanken voordat ze iets doen, in plaats van daarna. Als je je kind op voorhand al bedankt – nog voor zijn opdracht werd uitgevoerd – impliceer je dat je kind zal luisteren. Zeg bijvoorbeeld: “Wil je de tafel vast dekken. Dankjewel.” Voordat je kind de tafel daadwerkelijk heeft gedekt.
6. Leg uit waarom je iets wilt
Vaak vragen we een kind iets en verwachten we dat hij het meteen doet. Even uitleggen waarom je iets wilt, werkt beter. “Wil je me helpen om de boodschappen te dragen, want het is teveel om alleen te dragen.”
7. Motiveer met de juiste woorden
Door woorden te gebruiken als ‘Denk er eens over na’ of ‘Luister’ motiveer je je kind op een goede manier om iets te doen. Dus zeg niet: “Ga je huiswerk maken”, maar liever: “Denk er maar eens over na hoe fijn het is als je je huiswerk af hebt.” Of: “Luister, als je nu je huiswerk maakt, kun je straks wat leuks doen.”
8. Geef een positieve draai aan geklaag
Heeft je kind de neiging regelmatig te klagen, zeg dan niet: “Zeur niet zo”, maar reageer op een positieve manier door een oplossing aan te dragen. Zegt je kind bijvoorbeeld “Eten we alweer pasta?!”, reageer dan met zoiets als: “Wat zou jij dan graag willen eten? Dan kunnen we dit morgen misschien samen maken.” Zo krijgt je kind een positievere instelling en zal hij beter meewerken.
Lees ook:
- Wil je kind niet luisteren? 4 situaties uitgelegd en hoe je deze het beste kunt aanpakken
- 6 redenen waarom je kids niet luisteren en manieren waarop ze wél naar je luisteren
- Goed plan: schreeuwen tegen onze kinderen doen we niet meer
- 10 manieren om niet of minder te schreeuwen tegen je kinderen