Sofie Obbens
Sofie Obbens Nieuws 18 sep 2024
Leestijd: 6 minuten

Dit is de troonrede in kindertaal volgens promptoloog Bob Ballings

Kan jouw tiener geen chocola maken van de troonrede? Promptoloog Bob Ballings heeft de troonrede laten herschrijven door AI in begrijpelijke taal speciaal voor kinderen. Een promptoloog is een nieuw type specialist die de werking van een AI model onderzoekt om daar via prompts het maximale uit te halen.

“Ieder jaar is het weer raak. De troonrede wordt verteld in onbegrijpelijke woorden waar de normale Nederlander niets van begrijpt. Dus liet ik AI er vijf versies van maken: voor kinderen 8-12 jaar, taalniveau B1 voor de gemiddelde Nederlander, taalniveau A2 voor nieuwkomers, voor laaggeletterden en in de taal van Geenstijl”, aldus de promptoloog.

Profielen

“Ik maak profielen met tachtig elementen, zoals de tone of voice, authentiekheid, zinslengte en woordlengte. Dit profiel train ik door teksten een aantal keren te laten herschrijven. Op basis van informatie van het Jeugdjournaal heb ik het profiel van kindertaal gemaakt.”

Taalniveau

“De afspraak is dat de overheid taalniveau B1 gebruikt in de communicatie naar burgers.” Bob heeft een speciale tool om het taalniveau te analyseren. “De troonrede is taalniveau is C1, dat is richting universitair niveau met moeilijke woorden die voor de meeste mensen niet begrijpen zijn.”

Troonrede in kindertaal

Hierbij de troonrede door AI geschreven in kindertaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Introductie

Vandaag gaan we het hebben over wat er allemaal gebeurt in Nederland. Ja, er is best veel aan de hand, maar geen zorgen! Ik ga het je stap voor stap uitleggen, zodat het duidelijk en interessant blijft. En weet je wat? We beginnen met iets waar we allemaal van houden: sport!

TeamNL: Toppers op de Spelen!

Weet je nog hoe geweldig onze sporters het deze zomer deden op de Olympische en Paralympische Spelen? Nederland, dat helemaal niet zo groot is, eindigde gewoon op de zesde en vierde plaats als je kijkt naar de medailles! Wow, dat is echt knap. Dat laat maar weer eens zien wat je kunt bereiken als je hard werkt en niet opgeeft, zelfs als het soms even tegenzit. Best cool, toch?

Net zoals onze sporters zich inzetten om te winnen, wil de regering ook hard werken om een paar grote problemen in ons land op te lossen. Want ja, sommige dingen zijn nu best moeilijk. Mensen hebben bijvoorbeeld moeite om een huis te vinden, en soms is er niet genoeg geld om alles te betalen wat je nodig hebt. Ook willen we zeker weten dat de zorg en het onderwijs in de toekomst goed blijven.

Wat de regering wil doen

Wat nu vooral belangrijk is, is dat de regels wat simpeler worden. Want soms zijn er gewoon te veel regeltjes die alles lastig maken. De regering wil dat iedereen meer controle krijgt over hun eigen leven, zodat je makkelijker een huis kunt vinden of een baan kunt krijgen. Stel je voor dat je telkens te horen krijgt: “Nee, dat mag niet,” terwijl je gewoon iets simpels probeert te doen. Dat zou echt irritant zijn, toch? Dat willen ze dus veranderen!

Ook wil de regering dat iedereen een beetje meer geld krijgt om te besteden. Ze gaan ervoor zorgen dat mensen die werken, gepensioneerden én mensen met een lager inkomen allemaal wat extra’s krijgen. Zo wordt het leven een beetje makkelijker. En als iemand in de problemen zit door schulden, willen ze dat die mensen snel geholpen worden, zodat het niet erger wordt.

Migratie: Wie komt naar Nederland?

Er komen ook best veel mensen naar Nederland, en dat zorgt soms voor problemen. De regering wil dat dit strakker wordt geregeld. Ze willen ervoor zorgen dat mensen die niet in Nederland mogen blijven, sneller teruggaan naar hun eigen land. En als iemand zich misdraagt, bijvoorbeeld mensen die overlast veroorzaken, wil de regering dat er snel wordt ingegrepen. Zo zorgen ze ervoor dat het hier veilig blijft voor iedereen.

Te weinig mensen voor veel werk

Er zijn ook niet genoeg mensen om alle banen te vullen. Leraren, mensen in de zorg, chauffeurs – overal zijn er te weinig handen. Daarom wil de regering dat mensen die nu parttime werken, meer uren gaan maken. En als je meer werkt, moet je natuurlijk ook meer geld verdienen. Ze willen dat je dat echt voelt aan het einde van de maand. Ze gaan ook kijken welk werk we in de toekomst wel en niet meer willen doen, zodat iedereen goed aan het werk kan.

Nieuwe huizen, meer ruimte!

Dan hebben we nog de huizen. We weten allemaal dat het best moeilijk is om een leuk huis te vinden. Daarom wil de regering veel meer huizen gaan bouwen. Het doel? 100.000 huizen per jaar! Dat is echt een heleboel. Ze hebben hiervoor extra geld klaargezet, zodat dit zo snel mogelijk kan gebeuren. En ze willen dat de regels voor het bouwen simpeler worden, zodat het niet meer zo lang duurt.

Onderwijs en zorg

Op school vinden ze het belangrijk dat je goed leert lezen, schrijven en rekenen. Daarom komen er plannen om dit te verbeteren. En over het mbo en de universiteit: de regering wil graag dat meer opleidingen aansluiten op wat Nederland echt nodig heeft. Zo zorgen ze ervoor dat je straks makkelijk een goede baan kunt vinden. Ook willen ze minder buitenlandse studenten, zodat er genoeg plekken zijn voor iedereen.

In de zorg willen ze ervoor zorgen dat mensen snel en goed geholpen worden. Bijvoorbeeld als je ziek bent, moet je je geen zorgen maken over geld. Ze willen het eigen risico (dat is wat je eerst zelf moet betalen als je zorg nodig hebt) halveren. Superfijn toch? En omdat er in de zorg ook te weinig mensen werken, willen ze dat verpleegkundigen minder papierwerk hoeven te doen en meer tijd hebben voor patiënten. Met slimme technieken en apparaten kunnen ze tijd besparen.

Veiligheid voor iedereen

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt, zowel thuis als buiten. Daarom werkt de regering samen met andere landen om Nederland veilig te houden. Denk aan bescherming tegen hackers en andere dreigingen. Ze willen er ook voor zorgen dat we goed voorbereid zijn, voor het geval er iets gebeurt met bijvoorbeeld stroom of water.

Klimaat en energie: Wat kunnen we doen?

Ook werkt de regering hard aan oplossingen voor het klimaat. Ze willen meer gebruik maken van schone energie, zoals windmolens en kerncentrales. Op die manier zorgen we ervoor dat de lucht schoner wordt en we geen vieze energie meer nodig hebben. Ze willen ook dat huizen energiezuiniger worden, zodat we minder energie verspillen.

Boeren en natuur

En dan nog de boeren! Misschien heb je wel gehoord over de problemen in de landbouw. De regering wil dat boeren en de natuur beter samen kunnen werken, zonder dat de natuur kapotgaat. Ze willen dat boeren meer vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoe ze dingen aanpakken. Daar hebben ze zelfs extra geld voor klaargezet, zodat boeren kunnen doen waar ze goed in zijn, maar dan wel op een manier die de natuur beschermt.

Kortom

De regering heeft dus veel plannen om Nederland beter te maken. Ze willen dat iedereen een fijn huis heeft, genoeg geld om leuke dingen te doen, en dat we goed voor de aarde zorgen. Het zijn grote uitdagingen, maar als we allemaal ons best doen, kunnen we samen een nog mooier land maken!

En weet je wat het leuke is? Ook jij kunt meedenken en helpen om Nederland nog beter te maken. Dus wie weet, misschien ben jij later wel een van de mensen die deze problemen helpt oplossen!

Wantrouwen

Lees hier waarom jongeren de overheid steeds meer wantrouwen.

Hugo de Jonge komt terug op ‘Moeder’-commotie: ‘Onnodige fout’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.