Triggers die alle ouders herkennen én hoe je er beter mee om kunt gaan
Als ouder doe je waarschijnlijk je best om een leuke, lieve en positieve ouder te zijn. Natuurlijk lukt dat niet altijd, het ouderschap is immers niet altijd leuk. Zo zijn er een aantal veelvoorkomende triggers die alle ouders zullen herkennen en die ervoor zorgen dat je soms je geduld verliest.
Zeuren, liegen en oorverdovend lawaai zijn een paar van dit soort triggers. Hoewel het menselijk is om soms je geduld te verliezen, is het wel goed om je bewust te zijn van deze triggers. Zo leer je er beter mee omgaan.
Triggers die alle ouders herkennen
Sterker nog, je kunt het zien als een mogelijkheid voor zelfontwikkeling.
Wat doet een trigger
Als iets je triggert, dan is de kans groot dat je normaal gesproken op één van de volgende manieren reageert.
- Je raakt super gefrustreerd “uit het niets”
- Je hebt moeite om kalm te blijven en eindigt in schreeuwen of het verheffen van je stem.
- Je geeft je kinderen de schuld of zegt dingen die je niet meent.
- Je voelt je naderhand schuldig over je eigen gedrag.
Om dit patroon te doorbreken is het goed om je eigen triggers te leren kennen en een manier te vinden om hiermee om te gaan.
Veelvoorkomende triggers voor ouders
Hieronder delen we een paar veelvoorkomende triggers waar ouders last van hebben én hoe je hiermee om kunt gaan.
Harde geluiden
Veel ouders kunnen niet tegen harde geluiden. Althans, niet als het té lang duurt. Geluiden prikkelen ons zenuwstelsel. Zeker als je al een hooggevoelig persoon bent, zullen harde geluiden je uiteindelijk frustreren en irriteren. Toch is het voor kinderen normaal om luidruchtig te spelen en is het vaak lastig om hun geluidsniveau te verlagen. Wat doe je dan?
Merk je dat je getriggerd wordt door harde geluiden?Neem de kinderen mee naar buiten, hier heb je zelf minder last van het geluid en kunnen ze hun energie even kwijt. Ook kun je speciale oordopjes gebruiken die het geluid dempen, dat haalt net het scherpe randje eraf waardoor je niet geïrriteerd raakt.
Liegen en bedriegen
Veel ouders hebben een hekel aan liegen. Dat is logisch, want we zien het als een slechte eigenschap en willen niet dat onze kinderen zo opgroeien.
Als je erachter komt dat je kind liegt heb je waarschijnlijk dan ook de neiging om boos te worden. Toch is het belangrijk om hier anders naar te kijken. Neem om te beginnen aan dat je kinder niet wil liegen. Herhaal de volgende zin in je hoofd: “Mijn kind wil niet liegen, dus er is een reden waarom hij liegt in plaats van dat hij me de waarheid te vertelt.” Dat maakt het liegen natuurlijk niet goed, maar kalmeert je wel.
Vraag vervolgens aan je kind wat er aan de hand is en waarom hij of zij liegt. Vervolgens kun je uitleggen waarom je niet wil dat je kind liegt.
Zeuren en zelfmedelijden
Zeuren is misschien wel een van de dingend ie ouders het meest stoort. Het continu zeuren is zo irritant en vervelend dat je al gauw je geduld kunt verliezen.
Wanneer je kind zeurt, is het goed om na te gaan waarom hij zeurt. Voelt hij zich niet gehoord? Of mag hij iets niet en is hij gewend dat je uiteindelijk wel toegeeft als hij blijft zeuren?
Luister naar je kind en wees duidelijk en consequent. Als je dat blijft doen zal je kind jouw grenzen accepteren en zich vanzelf aanpassen.
Triggers accepteren
Veel ouders verzetten zich tegen hun triggers in plaats van ze te accepteren. Toch maakt dat het moeilijker om ermee om te gaan.
Accepteer dat iedereen bepaalde triggers heeft, leer deze kennen zodat je erop kunt anticiperen en er beter mee om kunt leren gaan.
Wanneer je zelf ingrijpt voordat je het kookpunt bereikt, is het gemakkelijk om te voorkomen dat je getriggert raakt.
Vaste triggers
Dit kan hem ook zitten in vaste momenten. Misschien is bijvoorbeeld bedtijd voor jou een standaard moment waarop je geïrriteerd raakt.
Je bent misschien moe van een lange dag en je kind doet niet wat jij wilt. Als dit iedere avond voorkomt is het belangrijk om deze routine te doorbreken. Verzin een nieuwe routine die voor jullie allebei wél werkt. Zo kun je jouw vaste triggermomenten voorkomen en wordt het voor iedereen gezelliger in huis.
Waarom je nooit tegen je kind moet liegen, ook geen leugentje om bestwil