Deze activiteit zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen
Langzaamaan laat de zon zich steeds meer zien en gaan we eindelijk richting de zomer. En wat hebben we er zin in: lekker zonnen in de tuin, terwijl de kinderen zich buiten vermaken. Dat doen zij regelmatig met een bepaalde activiteit, alleen blijkt nu dat dat steeds vaker voor ernstig letsel zorgt.
Met de lente in aantocht gaan kinderen weer helemaal los met deze populaire activiteit. Alleen is het van belang dat ze dat voorzichtig doen.
Trampoline springen
Wat deze populaire activiteit is? Wij hebben het over trampoline springen. Iedereen kent wel iemand met een trampoline in de tuin of heeft er zelf eentje. Het is ideaal voor kinderen om zich even goed uit te laten en hun energie weg te springen. Helaas zorgt dit bij kinderen steeds vaker voor ernstig letsel. Gelukkig er is ook goed nieuws: veel ongevallen zijn te voorkomen.
Traumachirurg Stefaan Nijs van het UZ Leuven waarschuwt voor de risico’s van trampoline springen. Het gaat niet alleen om kneuzingen en snijwonden, maar ook om ernstige blessures aan gewrichten, zoals de enkels, knieën, ellebogen en polsen. Een val op het hoofd of de nek kan zelfs levensbedreigend zijn. Ook artsen zien in ziekenhuizen te vaak jonge kinderen met botbreuken, vooral in de armen en benen.
Veiligheid bij trampolinespringen
Fysiotherapeut Rienk Koeneman ziet dat kinderen minder bewegen en daardoor kwetsbaarder zijn voor blessures. Hij pleit daarom voor meer aandacht voor veiligheid bij het trampolinespringen, maar ook voor het blijven inzien van de voordelen van deze activiteit voor het lichaam en de geest. Het is belangrijk om te beseffen dat trampoline springen risico’s met zich meebrengt, maar ook een leuke en gezonde activiteit kan zijn. Het is aan ouders om de veiligheid van kinderen bij het trampoline springen te beschermen.
In 2022 publiceerde Veiligheid.nl een onderzoek naar trampolineongevallen. Jaarlijks belanden 7.000 kinderen op de spoedeisende hulp, waarvan de helft ernstig letsel heeft. In de leeftijd tot 11 jaar komt 47 procent van de ongevallen door gedrag, zowel eigen gedrag als gedrag van anderen. In de oudere leeftijd (12 tot 15 jaar) steeg het letsel door eigen gedrag zelfs naar 41 procent.
Tips om ongelukken te voorkomen
Om ongelukken te voorkomen, geven artsen en experts vijf praktische tips:
1. Gebruik een veiligheidsnet rond de trampoline
2. Dek de randen netjes af
3. Verwijder objecten vlak bij de trampoline
4. Spring met maximaal 1 persoon op een trampoline
5. Houd als volwassene het gedrag van je kinderen in de gaten.
Deze manier van spelen is goed voor de ontwikkeling van een kind