Op vakantie met je kids? Wij zetten héél veel handige tips voor onderweg en op vakantie op een rij
Het kan bijna weer. Met het hele gezin op vakantie. Waar moet je aan denken bij de voorbereiding? Wat doe je aan een kwallenbeet of reisziekte? En hoe zorg je dat je kinderen snel gewend raken aan hun tijdelijke thuis? Met deze tips voor onderweg en op vakantie ga je goed voorbereid op pad.
Tips voor onderweg en op vakantie
Vakantie is meestal lekker, maar kan ook voor ongemakken zorgen. Wagenziekte, heimwee, insectenbeten en iets te veel zon. Met deze tips bereid je je goed voor.
Remedies voor vakantiekwaaltjes
- Diarree is weliswaar vervelend, maar kan weinig kwaad. Veel drinken is belangrijk. ORS, een oplospoeder (verkrijgbaar bij de apotheek), is een zeer probaat middel tegen uitdroging.
- Leg bij insectenbeten en -steken koude compressen op de plaats van de steek. Gebruik talkpoeder en eventueel een jeukstillend middel. Raadpleeg altijd een arts als een kind in hals, mond of keel is gestoken of allergisch is voor insectenbeten. Neem maatregelen om te voorkomen dat ze gebeten of gestoken worden. Antimuggencrèmes waarin maximaal 30 procent diethyltoluamide (beter bekend als Deet) is verwerkt, werken het beste.
- Spoel kwallenbeten meteen af met azijn. Nooit afspoelen met zoet water of erover wrijven, in verband met achtergebleven netelcellen.
- Teken komen voor in bossen, duinen en struikgewas, met name ook in wandelgebieden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Verwijder teken binnen 24 uur met een fijn pincet of speciaal tekentangetje (drogist) via een draaiende beweging. Als voorzorgsmaatregel kan een anti-muggencrème met Deet worden gebruikt. Wie gebeten wordt door een teek, loopt risico op de ziekte van Lyme. Wees daarom alert op tekenbeten, zeker als er binnen drie weken een rode ringvormige huiduitslag ontstaat. In dat geval is een antibioticumkuur nodig.
- Bij zonnebrand helpen plakjes komkommer die op de verbrande plek worden gelegd. Of spoel de huid af met lauw water. Houd de huid vet met aftersunmilk, vaseline of crèmes.
- Last van verstopping? Veel drinken en zo veel mogelijk vezelrijke voeding eten, zoals fruit, groente en eventueel een beetje extra olie.
Landen op de plek van bestemming
Veel kinderen zijn de eerste paar dagen op hun vakantiebestemming een beetje gedesoriënteerd. Ze weten nog niet waar de jampot staat of op welke plek de handdoeken liggen, kunnen hun huisje of tent niet zelf terugvinden. De route naar de supermarkt moet nog in het geheugen worden opgeslagen, of ze hebben moeite met de vreemde taal.
- Bespreek de logistieke indeling van het vakantieverblijf met de kinderen: waar staat wat?
- Verken met hen het terrein: waar zijn belangrijke plekken zoals toiletgebouwen, zwembad, strand, disco, winkel, restaurant en receptie? Oefen samen de route vanuit en naar het vakantieverblijf.
- Leer ze van tevoren de meest essentiële buitenlandse woorden, zodat ze zich enigszins verstaanbaar kunnen maken en anderen kunnen begrijpen.
- Maak afspraken over de handelswijze als ze de weg echt niet meer kunnen vinden.
Vervelen je kinderen zich tijdens de zomervakantie? Met deze tips niet meer
Wat gaan we doen?
Kinderen liggen het liefst de hele dag in het zwembad, ouders snakken ook wel eens naar een beetje cultuur. De invulling van de ideale vakantiedag kan behoorlijke discussies opleveren. Terwijl het toch de bedoeling is dat elk gezinslid naderhand warme herinneringen koestert aan de vakantie. Hoe sla je een brug tussen cultuur en vermaak?
- Iedereen mag om de beurt bepalen wat er op het programma staat. Na een dagje afzien, krijgt de volgende dag een ander z’n zin!
- Kies voor een vakantiebestemming die voor elk wat wils biedt: water, zand, vriendjes, rust, natuur, sportieve recreatie, gastronomie en cultuur.
- Zorg ervoor dat minder populaire excursies niet te lang duren. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends een stadje bezoeken en ’s middags naar het strand.
- Maak culturele uitstapjes ook voor de jongsten aantrekkelijk door af en toe een speelterrein op te zoeken of door ze te paaien met ijsjes of andere attracties. Stel iets leuks in het vooruitzicht: na een dag museumbezoek mogen ze best beloond worden!
- Maak afspraken met andere ouders om af en toe op elkaars kinderen te letten.
- Sommige vakantie-oorden bieden een oppasservice. Ook zijn er soms mini-, kinder-, tiener- of babyclubs, waar kinderen een bepaald gedeelte van de dag onder professionele leiding vermaakt kunnen worden. Overigens zullen niet alle jonge vakantiegangers zich hier op hun gemak voelen, zeker niet als de leiding of de andere clubleden een andere taal spreken.
Niet echt tips voor onderweg en op vakantie, maar wel leuk!
Het is een bekend fenomeen dat veel kinderen tijdens vakanties een paar centimeter groeien. Dat komt omdat het lichaam dan alle energie daarop kan richten. Een kind rust immers uit, eet vaak goed, is veel buiten en is in de zomer minder vaak ziek. Maar als uw kind na de vakantie toch nog ruimschoots in al z’n kleren past, is er ook niets aan de hand. Groeien gaat toch vaak in spurts.
Onbezorgd smullen?
Vakanties zijn er natuurlijk ook om te genieten van buitenlandse delicatessen, verfrissende zomerdrankjes of om uitgebreid te barbecuen. Toch is een beetje kieskeurigheid en oplettendheid wel nodig.
- In veel landen is het water uit de kraan niet drinkbaar.
- Maak ijsblokjes uitsluitend van gekookt of mineraalwater.
- Verpakte ijsjes zijn veilig, maar schepijs kan een bron van bacteriën zijn. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat het ijs niet koel of hygiënisch genoeg wordt bewaard.
- Besmet voedsel ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend. Maar toch: behalve ijs en water kunnen ook vlees, vis, kip, melk en rauwe groenten nare ziektebronnen zijn. Voedsel snel verhitten (100 graden), een kwartier doorkoken of goed gekoeld bewaren (een koeltas is geen koelkast!) voorkomt vaak al veel ellende. Was groenten en fruit zo nodig in gekookt water.
- Koop voedingsmiddelen zo kort mogelijk voor het gebruik.
- Vermijd het consumeren van rauw (tartaar) of half-rauw vlees en rauwe schelpdieren.
- Bescherm het voedsel tegen vliegen.
- Was het keukengerei en vaatwerk af in heet sop – ook op de camping – en droog ze vlug af. Gebruik altijd schone theedoeken.
- Voor onderweg: vacuümverpakte vleeswaren en vlees zijn ongekoeld en in een warme omgeving minder lang houdbaar dan de verpakking aangeeft!
Reis-, wagen- en luchtziekte voorkomen
Wagen-, zee- en luchtziekte vallen allemaal onder dezelfde noemer: bewegingsziekte. Eigenlijk is dat een gezonde reactie van ons lichaam op ongebruikelijke bewegingen. Het evenwichtsorgaan in het oor registreert voortdurend onze bewegingen, en geeft die door aan de hersenen. Als je in een auto zit, merkt het evenwichtsorgaan allerlei bewegingen op. Maar de spieren geven het signaal af dat het lichaam stil zit. Tegelijkertijd signaleren de ogen dat het lichaam weliswaar ten opzichte van de auto nauwelijks beweegt, maar ten opzichte van de omgeving wel degelijk. Van al die tegenstrijdige informatie raken de hersenen in de war en wordt het braakcentrum geprikkeld. Zo ontstaat misselijkheid. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar hebben het meeste last van bewegingsziekte. Baby’s blijken er ongevoelig voor.
- geen vette dingen of melkproducten eten en geen priklimonade drinken voor het vertrek
- onderweg normaal eten en niet snoepen
- lezen en computerspelletjes spelen verergeren de klachten
- cassettes met muziek of verhalen zijn vaak ideaal als afleiding. Hetzelfde geldt voor spelletjes als Ik zie, ik zie…
- met de ogen dicht liggen kan helpen
- probeer in het vliegtuig een plaatsje bij het raam – net boven de vleugels – te regelen
- op de boot is een plek op het achterdek het beste.
- Gelukkig bieden de apotheek en drogist uitkomst. Een beproefd middeltje is Prima-tour. Dit werkt zes tot acht uur en moet een half uur voor vertrek worden ingenomen. Verder zijn er de homeopathische tabletjes van VSM; Travelin. Nadeel hiervan is dat hiermee al twee tot drie dagen van tevoren moet worden gestart.
- Ook handig: de Sea-Band, een polsbandje met een acupunctuurwerking, waardoor het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd. Verkrijgbaar bij apotheken in setjes van twee. Of te bestellen via www.drogisterij.net (€ 14,55). De bandjes schijnen in 87 procent van de gevallen misselijkheid te voorkomen of in elk geval sterk te verminderen.
In de auto
- niet roken, geen parfum spuiten
- zorg voor voldoende frisse lucht
- laat een kind met wagenziekte vooruit kijken – dus in het midden zitten. Een ouder kind kan eventueel een tijdje voorin zitten
- probeer haarspeldbochten zo veel mogelijk te vermijden, en rustig op te trekken en af te remmen.
Toch last van reisziekte?
Een wit smoeltje, veel gegaap en weinig gespreksstof? Dan is het hoog tijd om te luchten. Als dat (nog) kan tenminste. Zo niet, dan is het handig om wat afsluitbare plastic bakjes binnen handbereik te hebben. Even overgeven, deksel erop, slokje water om de smaak weg te spoelen, een nat washandje om het klamme voorhoofd af te vegen en het leed is voorlopig weer geleden. Plastic bakjes koop je gewoon per setje van vier of vijf stuks bij Albert Heijn of Blokker. Tijdens een stop kunnen ze in een toiletruimte even worden omgespoeld. Handiger dan plastic zakken, want dat is vaak nog een heel geknoei in de auto…
Elk kind een eigen budget
Ballen, opblaasboten, armbandjes en emmertjes; op vakantie transformeren zelfs de meest gewone voorwerpen in verleidelijke hebbedingen. Hoe houden we de stemming in de ploeg opgewekt zonder er financieel aan ten gronde te gaan? Hierbij nog meer tips voor onderweg en op vakantie.
Er zijn diverse mogelijkheden. Stel bijvoorbeeld voor dat elk kind tijdens de vakantie één souvenir mag uitzoeken. Of laat ze zelf tijdig een spaarpotje aanleggen, en vul dit eventueel aan. U kunt ook afspreken dat ieder kind een bepaald vakantiebudget krijgt, dat naar eigen inzicht mag worden besteed. En op is op, natuurlijk.
Als het om buitenlandse valuta gaat, is het voordeliger om vakantiegeld pas op de vakantiebestemming uit te keren, na een opname bij de geldautomaat. Geld wisselen bij Nederlandse banken is vrij duur.