7 tips om een parentale burn-out als ouder te voorkomen of te genezen
Als je kinderen hebt, draag je als ouder een constante verantwoordelijkheid. Daar krijg je gelukkig veel voor terug, vooral in de vorm van liefde en energie. Maar wat doe je als je ouderlijke verantwoordelijkheden zo zwaar op je gaan drukken dat stress en angst de positieve kanten overschaduwen?
Als deze symptomen van angst, onverschilligheid, vermoeidheid en stress een langere tijd aanhouden, en zich voornamelijk centreren rondom het ouderschap, kan je last hebben van een parentale burn-out. Hoe kan je deze als ouder voorkomen of genezen? Wij geven je heldere tips.
Wat is een parentale burn-out?
Een parentale burn-out lijkt eigenlijk veel op een ‘klassieke’ burn-out. Je voelt je constant moe, gestresst, je vindt het moeilijk om je te focussen en geniet minder van dingen die je normaal gesproken juist erg waardeerde. Een burn-out kan door veel verschillende factoren opkomen. Vaak ontstaat deze rondom stress op het werk. Maar als jouw gezin de voornaamste stressfactor is, en het ouderschap zwaarder aanvoelt dan ooit, kan je last hebben van een parentale burn-out. Hoe je dit herkent, lees je in dit artikel.
Gelukkig zijn er manieren om een parentale burn-out te herkennen, te voorkomen én te genezen. Wij geven je 7 tips waarmee je je zo snel mogelijk weer de energieke en liefhebbende ouder voelt die je altijd was:
1. Communiceer met je partner
Als je je al een tijdje niet jezelf voelt, is het belangrijk dat je je partner hierover inlicht. Jullie zijn samen een team, en door uit te spreken dat je je niet goed voelt, kunnen jullie taken wellicht opnieuw verdelen. Heb je geen vaste partner? Betrek dan een goede vriendin of je ouders bij je zorgen. Betrek mensen die ook een rol spelen in de opvoeding van je kinderen.
Probeer elkaar geen verwijten te maken, maar steun elkaar in het proces, door elkaar wat te ontzien in taken, en door zorgen en angsten naar elkaar uit te spreken en te delen. Soms kan simpelweg met elkaar praten en stressfactoren benoemen, al enorm opluchten.
2. Wees realistisch
Als je al een tijdje stress voelt, is het belangrijk om realistisch te zijn over je herstelperiode. Je zet jezelf op voor teleurstelling als je verwacht dat je je volgende week, na een nacht goed slapen, weer beter voelt. Herstellen duurt helaas veel langer dan dat. Stel dus realistische doelen, te beginnen met doelen die het meest belangrijk zijn voor jou. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel dat je volgende week weer wil proberen je kinderen ergens mee naar toe te nemen, met zo min mogelijk stress.
Er vanuit gaan dat je je kinderen een dagje mee uit kan nemen, en daarnaast ook nog een partijtje organiseert, naar de schoolborrel gaat en je kinderen elke dag afzet op de sportclub, is niet realistisch, en veroorzaakt waarschijnlijk alleen maar meer stress.
3. Maak van je eigen behoeften een prioriteit
Werk aan jezelf! De burn-out centreert zich misschien rond de opvoeding van je kinderen, maar ruimte maken voor jezelf is net zo belangrijk. Je komt weer nader tot je eigen gevoel, als je ook dingen onderneemt die jou energie geven. Begin met een schildercursus, start met hardlopen, boek een spa-dag of ga er een weekend op uit met vriendinnen. Ook jouw kinderen hebben veel meer aan je, als je je tevreden voelt over je eigen leven.
4. Stop met vergelijken!
Er zullen altijd ouders zijn die het in jouw ogen beter doen dan jij. Die attenter zijn, vrolijker en actiever zijn met hun kinderen. Maar als je je al een tijdje mentaal niet lekker voelt, is de kans groot dat je hier nog gevoeliger voor bent dan normaal. Stop dus met vergelijken! Iedereen is anders en als buitenstaande zie je nooit het volledige plaatje van andere gezinnen. Dat maakt een vergelijking per definitie onmogelijk.
5. Ontspan!
Al is het maar een paar minuten per dag, maar ga actief op zoek naar korte momentjes waarop je kan ontspannen. Plan elke dag een kwartiertje in om een hoofdstuk in je boek te lezen als de kinderen op school zijn, of block elke ochtend 10 minuten voor een korte meditatie. Probeer op deze momenten aan niets anders te denken dan aan jezelf, en probeer te visualiseren hoe je jezelf als het ware aan de voeding legt, voor de rest van de dag.
6. Communiceer met je kinderen
Kinderen begrijpen veel meer dan we denken. Zij zullen het dus zeker begrijpen als je eens geduldig uitlegt dat het ook voor jou allemaal best veel is, en dat je af en toe behoefte hebt aan rust en stilte. Als je hier een regelmaat in weet te vinden, zullen je kinderen na verloop van tijd weten wanneer die momentjes zijn. Jij hoeft niet altijd voor je kinderen te zorgen als ze kwetsbaar zijn, toch? Op een bepaald punt zijn ze zeker ook op een leeftijd dat ze kunnen begrijpen dat je als ouder ook maar een mens bent.
7. Focus op de positieve dingen
Als je je niet goed voelt, is het een klassieke denkfout om je blind te staren op alle punten die niet goed gaan, of waar je je als ouder tekort voelt schieten. Zonde, en heel erg contraproductief!
Maak eens een lijst van dingen die goed gaan in relatie tot je kind, en van dingen waar je samen met je kind heel erg van geniet. Wat kon je kind een jaar geleden nog niet, maar heeft het nu heel veel plezier van? Wat zijn de momenten dat jullie samen het hardst moeten lachen? Bouw meer van deze momenten in, zodat je snel een parentale burn-out kan voorkomen of genezen.
Lees ook:
- 4 fijne boeken over het ouderschap, opvoeden en jezelf een spiegel voorhouden
- Het opvoeden van aardige kinderen begint bij onszelf!
- 5 tips waardoor je huis meer ontspannen aanvoelt