4x handige tips om je kind moe te maken voor het slapengaan
Hoe leuk het ook is om moeder te zijn; de gedachten die je hebt als je kindje voor de vierde keer in de woonkamer staat omdat het niet kan slapen, zijn niet altijd voor herhaling vatbaar.
Het is het makkelijkste voor iedereen als je zoontje of dochter ‘s avonds zo slaperig is dat Klaas Vaak meteen een bezoek komt brengen. Maar hoe kun je je kind moe maken?
Je kind moe maken
De do’s and don’ts…
Laat je kinderen lekker buitenspelen…
Het is misschien een inkoppertje, maar fysieke beweging is toch echt de beste manier om je kind op een goede manier moe te maken. Zoals klinisch slaaptherapeut Lynelle Schneeberg zegt tegen Fatherly: “Activatie van de grove motoriek, of dat nou buiten- of binnenspelen is, zorgt ervoor dat je kind dieper slaapt. Bovendien is het een goed middel tegen stress en frustratie – ja, kinderen voelen dat ook. Een goede activiteit is bijvoorbeeld om overdag naar het zwembad te gaan; dat is vrij uitputtend, maar tegelijkertijd zo leuk dat kinderen dat niet merken”, benoemt Schneeberg.
… maar maak het niet te laat
Die toevoeging van ‘overdag’ is een belangrijk punt: Schneeberg raadt ten zeerste af om je kinderen in het laatste uur voor het avondritueel nog veel te laten spelen. Dat komt omdat een drukke omgeving zorgt voor de aanmaak van stresshormoon cortisol, legt Healthline uit. En als we veel cortisol in ons systeem hebben, kunnen we alleen maar minder goed slapen.
Ga voor warme drankjes en lichte snacks
Je kind is nog in de groei, en daar is eten voor nodig – soms meer dan je denkt. Een klein hapje voor het slaapritueel kan ervoor zorgen dat hun lichaam genoeg voedingsstoffen heeft om de nacht door te komen, schrijft WebMD. Als je dat combineert met een warm drankje, zit je al helemaal goed. Dat hoeft niet per se melk te zijn – warme melk is alleen extra slaapverwekkend als je er héél veel van drinkt – maar elke warme vloeistof zorgt ervoor dat het lichaam iets lomer wordt.
Je kind moe maken: nog één verhaaltje
Voorlezen heeft veel voordelen, en één van de fijnste is dat je dreumes er slaperig van wordt. Dat komt deels doordat het een gemakkelijke routine is; als je elke avond voorleest, zal je kind dat zien als teken dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Daarnaast kun je je kind moe maken met (voor)lezen. Niet omdat het nou zo’n inspannende activiteit is, maar juist omdat het het lichaam al helemaal ontspant en de overgang naar het slapen dan ineens heel klein is.