5x tips om de leesmotivatie van je kind te verhogen
Dat lezen belangrijk is voor kinderen is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Maar in de praktijk zul je merken dat het lezen er vaker dan je lief is bij in schiet. Volgens Hey Reader bungelt Nederland dan ook onderaan de lijst als het gaat om leesmotivatie bij kinderen wereldwijd. Maar hoe kun je dan het beste je kind aan het lezen krijgen en aan het lezen houden? We geven je vijf tips.
Om te lezen heb je ten eerste leuke boeken nodig. Dat klinkt logisch, maar het is nog niet zo gemakkelijk om een leuk boek voor de juiste leeftijd te vinden. Hey Reader speelt daarop in door een boekenbox abonnement aan te bieden. Hey Reader bezorgt een maandelijkse boekenbox op de deurmat, met een zorgvuldig geselecteerd kinderboek door kinderboekenexpert Carlijn van Ravenstein. Het boek dat je krijgt is afgestemd op de leeftijd en interesses van jouw kind, en boekenboxen zijn er voor kinderen van 0 tot en met 9 jaar.
Zo verhoog je de leesmotivatie van je kind
Kinderboekenexpert Carlijn van Ravenstein geeft vijf tips om je kind gemotiveerd en enthousiast te houden over lezen.
1. Beeld = belangrijk
Ze zeggen weleens ‘Don’t judge a book by it’s cover’, maar voor kinderen geldt die regel niet. Het helpt om hun enthousiasme aan te wakkeren als de cover en de plaatjes in het boek tot de verbeelding spreken. Voor de leeftijdscategorie 4+ is het bijvoorbeeld leuk als kinderen dingen in de tekeningen ontdekken die je als ouder niet voorleest in de tekst. Voor de oudere leeftijden is het goed als kinderen steun hebben aan de illustraties tijdens het lezen.
2. Maak het niet te moeilijk
Als een verhaal spannend of grappig genoeg is mag het wat extra tijd en moeite kosten, maar lezen moet geen opgave worden. Dan gaat de lol eraf. Het is belangrijk om een boek te kiezen dat echt goed aansluit bij het niveau en de ontwikkeling van het kind.
3. Lees in het nu
Het is ontzettend belangrijk dat kinderen actuele boeken lezen, die aansluiten bij de hedendaagse leefwereld en hen uitdagen en verrassen. Bij voorkeur boeken die voor zowel jongens als meisjes aantrekkelijk zijn en stereotypes overstijgen. Het enthousiasme voor lezen gaat stapje voor stapje: hoe leuker je het vindt, hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt en hoe leuker je het daardoor weer vindt.
4. Voorlezen is een kunst
De manier waarop er wordt voorgelezen is vaak bepalend voor hoe leuk, grappig of spannend je kind het verhaaltje vindt. Dat heeft alles te maken met de timing en intonatie van degene die voorleest. En ouders hoeven niet te vrezen, want net zoals je kind leert lezen, kun je als ouder steeds beter worden in het voorlezen!
5. Niet voor de bekende weg gaan
Lezen is bij uitstek een middel om je wereld te vergroten en te leren over dingen waar je nog geen weet van had. Als je ouders een boek voor je kind wil uitkiezen, ga je wellicht snel voor titels die je zelf al kent en ook kinderen kiezen vaak voor de bekende weg. Het kan leuk zijn om hele nieuwe interesses te laten ontluiken. Al lezende kunnen ouders en kind ontdekken.
Hey Reader ondersteunt ouders graag met tips en tricks rondom (voor)lezen. Zo organiseren ze op vrijdag 5 november ook een digitale voorleesworkshop.