Kort lontje? Op deze manieren kun je meer geduld hebben met je kind
Onze kinderen stellen ons geduld regelmatig op de proef. Dat kunnen ze als geen ander! En zelfs de ouders met engelengeduld schieten wel eens uit hun slof. Op sommige dagen lijkt geduldig blijven een onmogelijke taak, maar met deze tips gaat het je voortaan iets makkelijker af.
Wil je graag meer geduld met je kind hebben?
Zo kun je je engelengeduld trainen!
1. Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief
Het is soms lastig om een situatie door de ogen van je kind te bekijken, maar het kan je wel helpen bij het bewaren van je geduld. Als je jezelf in de wereld van je kind kunt verplaatsen, wordt het makkelijker om zijn of haar vervelende streken te begrijpen.
Je kunt nog niet verwachten dat je kind drie keer nadenkt voordat hij of zij iets zegt of doet. Onthoud dat je kind ‘ook nog maar een kind’ is – ook al doet dat grote mondje soms anders geloven.
2. Neem een moment om iets te eten en/of drinken
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je chagrijnig of boos kunt worden door een hongerig gevoel. Als ouder ben je vaak zo druk in de weer met je kroost dat je soms vergeet om voor jezelf te zorgen. Dat is niet oké, want als je weinig tot niets eet of drinkt, raak je veel sneller geïrriteerd.
24 dingen waar je als ouder (een heleboel) geduld voor moet hebben
Dus: als je merkt dat je kind op je zenuwen begint te werken, is het verstandig om een korte snack- of drinkpauze in te lassen. Iedere slok of hap zal je weer meer geduld geven…
3. Houd je ademhaling onder controle
Je hebt vast wel eens tegen je kind gezegd dat hij of zij even diep moet inademen en tot tien moet tellen. Dat is wijze raad, maar doe je dit zelf ook wel eens op stressvolle momenten?
Dat zou je wel moeten doen, want de manier waarop je ademt, heeft een directe invloed op je stressniveau. Een snelle en oppervlakkige ademhaling maakt je onrustig, maar een rustige en diepe ademhaling maakt je juist ontspannen.
Een ademhalingsoefening kan een handig middel zijn om spanning te onderdrukken. En weet je wat? Je kunt zo’n oefening op ieder moment inschakelen – ook midden in de supermarkt met een krijsend kind.
4. Bereid je voor op stressvolle situaties
Je kunt je geduld ook trainen door je voor te bereiden op situaties die je waarschijnlijk op de proef gaan stellen. Als je in je hoofd een generale repetitie doet, kun je alvast nadenken over de manier waarop je het best kunt reageren en handelen.
Dit kan voornamelijk toegepast worden in terugkerende situaties. Als je bijvoorbeeld weet dat je kind na het supermarktbezoek altijd over de drukke parkeerplaats rent, kun je je hier op voorbereiden. Je kunt besluiten om de volgende keer zijn of haar hand vast te grijpen vóórdat jullie naar buiten lopen.
Als je leert om vooruit te denken, hoef je je in bepaalde situaties minder op te winden.
Zo geef je het goede voorbeeld aan je kind tijdens een ruzie, zonder zelf je geduld te verliezen