Je kind beschermen tegen cyberpesten? Praktische tips die elke ouder moet kennen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fcyberpesten.jpg)
Heel Nederland is in de ban van de Netflix-serie Adolescence. De serie maakt duidelijk tot welke vreselijke dingen iemand in staat is als het gaat om pesterijen. En dan met name online pesterijen, oftewel cyberpesten. Helaas is dit een veelvoorkomend probleem door de online wereld waarin we ons momenteel bevinden.
Niemand hoopt dat dit zijn kind overkomt, maar wat als het wél gebeurt? Het Kids & Screens platform van Vodafone Foundation geeft acht praktische tips om je kind te steunen en te beschermen tegen cyberpesten.
Wat is cyberpesten?
Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij technologie wordt gebruikt om iemand bewust te kwetsen, buitensluiten of bedreigen. Dit varieert van het sturen van gemene berichten via WhatsApp tot het verspreiden van persoonlijke of beschamende foto’s en video’s op sociale media. Omdat het zich vaak buiten het zicht van ouders afspeelt en 24/7 kan doorgaan, is cyberpesten extra ingrijpend.
De gevolgen voor kinderen die te maken hebben met cyberpesten zijn groot: ze kunnen zich extreem eenzaam voelen, bang worden of zelfs in een depressie raken. Cyberpesten is vaak lastig te stoppen, omdat het zich achter schermen afspeelt. Veel ouders hebben dan ook geen goed inzicht in wat er daadwerkelijk allemaal gebeurt op de social mediakanalen van hun kind(eren).
De serie Adolescence
De serie Adolescence gaat over een jongen van 13 jaar die beschuldigd wordt van moord op een leeftijdsgenootje. We zullen geen spoilers weggeven, maar wat duidelijk naar voren komt in deze serie, is dat cyberpesten vreselijke gevolgen met zich mee kan brengen. Het is dan ook belangrijk om als ouder te weten wat er in de online wereld van je kind afspeelt.
Maar zoals we hierboven al schreven, is dat dus lastig, omdat het pesten vaak niet onder het toezicht van de ouders afspeelt. Toch kun je als ouder veel doen om je kind te steunen en te beschermen tegen de gevolgen ervan. Het nieuwe Kids & Screens platform van Vodafone Foundation geeft enkele praktische tips.
Je kind beschermen tegen cyberpesten
Dit kun je doen als ouder om je kind te beschermen tegen cyberpesten:
1. Luister actief
Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt om openlijk te delen wat er online gebeurt. Vraag als ouder niet alleen naar hoe de dag was, maar ook specifiek naar wat er online gebeurde. Hoe eerder je pesten herkent, hoe sneller je kunt ingrijpen. Door actief te luisteren, voelt je kind zich gehoord en gesteund.
2. Blokkeren kun je leren
Leg uit hoe je kinderen pesters kunnen blokkeren en ongepaste berichten kunnen melden. Dit geeft je kind meer controle over hun online ervaring en vergroot hun gevoel van veiligheid.
3. Toon respect
Maak duidelijke afspraken over wat wel en niet gepast is om online te delen of te zeggen. Dit helpt je kind om met respect om te gaan met anderen en bewust te zijn van hun eigen online gedrag.
4. Kijk mee
Bekijk samen met je kind wat er gebeurt in groepsapps van de klas. Dit houd je niet alleen op de hoogte van wat er speelt, maar helpt je ook om pestgedrag snel te signaleren.
5. Werk samen
Bespreek met school of andere ouders welke afspraken er zijn over online gedrag. Door samen te werken, kun je pesten sneller herkennen en aanpakken. Handel snel, vooral als er kwetsende foto’s worden verspreid.
6. Pesten doet pijn
Leg uit hoeveel pijn online pesten kan doen, zowel voor het slachtoffer als de pester zelf. Zelfs een beetje steun kan al helpen om het leed te verlichten en de schade te beperken.
7. Wees een goed voorbeeld
Kinderen leren van wat ze zien. Wees dus een rolmodel door zelf respectvol om te gaan met anderen, zowel online als offline. Dit geeft je kind een duidelijk voorbeeld van hoe ze zich in de digitale wereld zouden moeten gedragen.
8. Steun elkaar
Moedig je kind aan om een goede vriend te zijn en anderen te steunen. Of het nu gaat om een luisterend oor of het melden van ongepast gedrag; een klein gebaar kan al een groot verschil maken. Zo leert je kind om voor anderen op te komen.
Gen Z en emoji’s: wat ze écht bedoelen (en waarom jij het waarschijnlijk mis hebt)