TikTok komt met nieuwe functies die het ouders een stuk makkelijker maken
TikTok: een grote meerderheid van de jongeren heeft een account, maar voor ouders blijft het toch lastig om het gebruik van hun kind in de gaten te houden. Waarschijnlijk ben je dan blij met het volgende nieuws: TikTok introduceert nieuwe functies voor tieners en gezinnen.
Volgens TikTok moet de app positief bijdragen aan de manier waarop gebruikers zich uitdrukken, ideeën ontdekken en met elkaar in contact komen. Daarom verbetert het platform hun schermtijdfunctie met meer opties voor gebruikers, introduceren ze nieuwe standaardinstellingen voor accounts van tieners en breiden ze Family Pairing uit met meer opties voor ouderlijk toezicht.
Schermtijdlimiet
De komende weken worden alle accounts op TikTok van gebruikers onder de 18 jaar automatisch ingesteld op een schermtijdlimiet van 60 minuten per dag. “Hoewel er geen algemeen aanvaard standpunt is over de ‘juiste’ hoeveelheid schermtijd of zelfs de impact van schermtijd in het algemeen, hebben we bij de keuze van deze limiet het huidige academische onderzoek en deskundigen van het Digital Wellness Lab van het Boston Children’s Hospital geraadpleegd”, vertelt Cormac Keenan, Head of Trust and Safety bij TikTok.
Als de limiet van 60 minuten is bereikt, moet de tiener een code invoeren als hij of zij wil blijven kijken, zodat er een keuze moet worden gemaakt om de schermtijd te verlengen. Onderzoek toont aan dat we gerichtere keuzes maken als we ons beter bewust zijn van hoe we onze tijd doorbrengen.
Dagelijkse schermtijdlimiet
Keenan: “Daarom vragen we tieners om ook een dagelijkse schermtijdlimiet in te stellen als ze de standaardlimiet van 60 minuten willen veranderen en op één dag langer dan 100 minuten op TikTok doorbrengen.” Daarnaast stuurt de app elke tiener met een account wekelijks een inboxnotificatie met een overzicht van de schermtijd van de afgelopen week.
Ook zijn accounts van TikTokkers tussen 13 en 15 jaar standaard ingesteld op privé, zodat tieners keuzes kunnen maken over wat ze wanneer willen delen en met wie. Daarnaast zijn directe berichten alleen beschikbaar voor gebruikers van 16 jaar en ouder en moeten communityleden minimaal 18 zijn om te mogen livestreamen.
Slaapherinnering
Binnenkort kan iedereen zijn eigen schermtijdlimieten instellen per dag van de week en een schema maken voor stille meldingen. “Daarnaast rollen we een slaapherinnering uit, zodat gebruikers makkelijker kunnen plannen wanneer ze ´s avonds offline willen zijn. Op het ingestelde tijdstip verschijnt dan een pop-up die eraan herinnert dat het tijd is om uit te loggen”, vertelt Keenan.
3 nieuwe functies Family Pairing
Een tiener die begeleiding nodig heeft, gaat daarvoor vaak eerst naar de ouders. Zij behoren voor het platform dan ook tot hun belangrijkste partners. TikTok voegt drie nieuwe functies toe aan Family Pairing, daarmee kunnen ouders hun account koppelen aan dat van hun kind:
1. Individuele dagelijkse schermtijdlimieten
Ouders kunnen via Family Pairing de dagelijkse schermtijdlimiet voor hun tiener aanpassen, inclusief verschillende limieten voor specifieke dagen van de week. Zo kunnen ouders keuzes maken die aansluiten bij bijvoorbeeld schoolroosters, vakantieperiodes of geplande gezinsuitstapjes.
2. Schermtijddashboard
Het schermtijddashboard geeft een overzicht hoelang gebruikers op de app doorbrachten, het aantal keer dat TikTok is geopend en een uitsplitsing van het gebruik overdag en ‘s nachts. Keenan: “Uit recent onderzoek weten we dat schermtijd één van de belangrijkste discussiepunten tussen ouders en tieners is en wij willen verzorgers ondersteunen met relevante informatie om hun tieners te begeleiden.”
3. Stille meldingen
TikTok introduceert een nieuwe instelling waarmee ouders voor hun tiener een schema voor stille meldingen kunnen instellen. Nu is het al zo dat accounts van gebruikers tussen 13 en 15 jaar geen pushmeldingen ontvangen na 21.00 uur en voor accounts van gebruikers van 16 en 17 jaar zijn pushmeldingen na 22.00 uur uitgeschakeld.
Te veel schermtijd leidt tot gedragsproblemen zoals angst, agressie en depressie bij kinderen