Zelfvertrouwen bij tieners: deze dingen wil jij hen leren
Helaas bestaat er geen kant-en-klaar handboek dat ons klaar stroomt om ‘de perfecte ouder’ te worden. Sterker nog: ‘de perfecte ouder’ bestaat helemaal niet als je het ons vraagt. We streven er echter iedere dag weer naar om de beste versie van onszelf te worden en hopen dat er iets van onze opvoeding bij de kids blijft hangen.
Deze dingen zijn volgens ons onmisbaar in de opvoeding, en zullen het zelfvertrouwen van je tiener een fijne boost geven.
Zelfvertrouwen bij tieners
Deze wijze lessen zijn onmisbaar wanneer je het zelfvertrouwen van je tiener een boost wil geven.
Nee zeggen
Eén van de belangrijkste dingen die jij je tiener wil leren is dat het oké is om ‘nee’ te zeggen. Of het nu gaat om een afspraak met hun vrienden, of in het afslaan van een potentiële verkering; het is voor tieners belangrijk om hun grenzen aan te geven. Een date afslaan of een vriend(in) afzeggen is misschien even lastig, maar je kind zal leren dat zij zich niet schuldig hoeven te voelen wanneer ze iemand ‘nee’ verkopen. Het zal je tiener het gevoel geven dat ze controle hebben over een situatie waardoor hun zelfvertrouwen automatisch groeit.
Luister naar anderen
Luisteren (en dan bedoelen we écht luisteren) geeft onwijs veel inzichten. Je ontdekt andere meningen, krijgt nieuwe inzichten en doet meer kennis op. Tieners die zich openstellen naar anderen zullen hun horizon verbreden. Ze zullen meer kennis en wijsheid oppikken waardoor hun zelfvertrouwen zal toenemen.
Afstand nemen
Nee zeggen, naar anderen luisteren, niet oordelen; het zijn mooie dingen die wij onze kinderen maar al te graag willen bij brengen. Maar daar tegenover staat dat onze kids ook mogen leren wanneer ze afstand mogen nemen van een situatie of persoon. Wanneer zij in een ongezonde vriendschap of relatie terecht zijn gekomen, is het oké om daarvan weg te lopen.
Vertrouw op intuïtie
Tieners mogen daarbij vertrouwen op hun intuïtie en weglopen wanneer iets niet helemaal goed voelt. Ook wanneer ze het met logica niet kunnen onderbouwen, mogen ze hun onderbuikgevoel niet negeren. Intuïtie is een functie waar elk mens mee geboren wordt; het betekent niet voor niets ‘innerlijk weten’.
Falen is goed
Last but not least; leer je kinderen dat falen onwijs leerzaam is. Vaak zijn we van nature bang om te falen, terwijl falen ons juist sterker maakt. Ook het zelfvertrouwen van tieners zal alleen maar groeien wanneer zij leren dat ze fouten mogen maken.
Onzekerheid bij je dochter: je hebt een grotere invloed dan jij denkt