Help, mijn tiener wil een tattoo!
De tienerjaren is de periode waarin je kind zijn eigen identiteit wil ontdekken en experimenteert met van alles dat met zijn uiterlijk te maken heeft. Kleding, kapsels, make-up: je kan je tiener er maar beter zo veel mogelijk in vrij laten. Maar wat als je kind met de mededeling komt dat hij een tattoo wil?
Een tattoo kan je tiener helpen zich lekkerder in zijn vel te laten zitten, maar het is een beslissing die niet meer terug te draaien is.
Een tattoo voor je tiener
Je puber kan op een punt komen waarop hij denkt dat tattoos helemaal het einde zijn. Stoer, goed passend bij zijn nieuw ontdekte stijl en betekenisvol, kan hij denken. Maar daar denk jij als ouder misschien anders over.
Een tattoo voor je puber is niet iets als een ander kapsel of een nieuwe kledingstijl. Je kind zal waarschijnlijk de komende jaren nog een handvol keren veranderen van smaak en stijl, en tegen de tijd dat hij volwassen is kan hij heel anders over die niet terug te draaien tattoo denken. Wat kun je dus als ouder doen als je puber thuiskomt en vertelt dat hij een tattoo wilt?
Vanaf wanneer mag je tiener een tattoo?
In Nederland mogen kinderen vanaf twaalf jaar al een tattoo laten zetten, mits ze toestemming hebben van hun ouders. Vanaf zestien jaar heeft je kind geen toestemming meer nodig en mag hij zelf een tattoo laten zetten.
Wat als je tiener een tattoo wil?
Is je tiener overtuigd dat een tattoo nemen een goede beslissing is? Dat hoeft niet te betekenen dat het ook echt zo is op de lange termijn. Je hoeft niet meteen ‘nee’ te zeggen tegen het plan van je kind, want het kán op de lange termijn erg betekenisvol en mooi blijven. Tenzij je kind een grote slang op zijn arm wilt tatoeëren, zeg dan wel gelijk ‘nee’.
Maar leg dan wel even uit waarom het misschien niet zo’n goed idee is. Heb het in een gesprek met je kind (of hij nu jonger of ouder dan zestien is), over de volgende aandachtspunten. Zo krijgt je kind ook de kans er nog eens goed over na te denken.
Een tattoo is voor altijd
Je tiener leeft nog heel erg in het hier en nu en heeft waarschijnlijk nog weinig besef van wat ‘over tien jaar’ betekent. Probeer toch zo duidelijk mogelijk uit te leggen dat dit een beslissing is die niet meer terug te draaien is (tenzij je kind later een hele dure en pijnlijke verwijderingsprocedure wilt ondergaan). Leg uit dat jij op die leeftijd óók bepaalde dingen mooi vond, en een paar jaar later totaal niet meer. Hopelijk denkt hij er dan nog een paar keer over na.
Leg uit dat je kind nu in de puberteit zit
Je kind heeft het zelf niet door, maar in de puberteit wordt hij beïnvloed door een en al hormonen én zijn sociale omgeving. Dat hij nog een volwassen mens in wording is, en dat je dit soort beslissingen eigenlijk beter kunt maken als je uit de puberteit bent. Je kind kan nog zijn hele volwassen leven lang kiezen voor zo’n tattoo.
Betekenis tattoo
Is het best iets wat te overwegen valt, die tattoo? Krijg dan duidelijk met je kind wat de betekenis is van deze tattoo. Het is de bedoeling dat het voor altijd betekenisvol blijft. De naam van een overleden ouder of een betekenisvol symbool zou bijvoorbeeld prima kunnen, maar de naam van zijn favoriete band of verkering dan weer niet.
Plek en grootte
Het idee voor een klein hartje op haar enkel is heel iets anders dan een draak op je borstkas. Het is een goed plan om het met je kind te hebben over de grootte en de plek van de tattoo. Leg uit dat je kind kan beginnen met iets kleins op een bescheiden plek, en dat hij daarna nog altijd kan uitbreiden.
Wees niet te streng
Tieners hebben een grote behoefte zichzelf uit te drukken, én ze hebben de neiging tegen hun ouders in te gaan. Je kunt dus beter niet te fel negatief reageren op zijn tattoo-droom. Je kind wil zich gesteund voelen, en dat kun je (afhankelijk van de tattoo) ook in een bepaalde mate doen. In plaats van fel ‘nee’ te zeggen tegen je kind, kun je beter met de bovenstaande punten een gesprek aangaan. Misschien bedenkt je kind zich dan zelf nog of kunnen jullie een middenweg vinden.
4 belangrijke feiten die je een kijkje geven in het puberbrein