Wat als tiener het hele huis bij elkaar scheldt? ’Woorden letterlijk uitleggen’
Een tijdje terug deelden we op Facebook het dilemma van Jitske (35). Haar dilemma luidde: ‘Mijn tiener scheldt het hele huis bij elkaar, wat kan ik doen?’ Er kwamen meer dan 500 reacties, waarin mensen hun mening deelden.
Wij delen een greep uit de reacties.
Tiener scheldt het huis bij elkaar
De zoon (15) van Jitske zit sinds kort in een nieuwe klas en hij heeft een nieuwe vriendengroep waar hij vaak mee optrekt. Sindsdien vliegen de scheldwoorden Jitske om de oren. “De ergste scheldwoorden en ziektes komen voorbij. Ook lijkt hij een soort van straattaaltje te ontwikkelen. Die straattaal, dat kan ik nog wel begrijpen. Maar schelden met de ergste ziektes, dat gaat er bij ons niet in.”
Hier lees je het hele verhaal van Jitske.
1. Niet als vanzelfsprekend zien
Diana – “Al stopt het daarmee niet (gelijk), toch blijven aangeven dat zulk taalgebruik thuis niet geaccepteerd wordt. Zodat het niet als vanzelfsprekend wordt gezien, in elk geval thuis niet.”
2. Devices inleveren
Samantha – “Prima.. Telefoon, computer en spelcomputers inleveren. Zo moeilijk is het niet.”
3. Consequenties ervaren
Ilse – “Consequentie aan verbinden. Bijvoorbeeld door elke keer dat er een ongepast scheldwoord gebruikt wordt, een x bedrag van zijn zakgeld in te nemen. Je hebt uitgelegd waarom je dit niet wil en ik neem aan dat je zoon ook de mogelijkheid heeft gehad om te bespreken waarom hij dit doet. Past hij het gedrag dan niet aan, dan moet hij maar de consequentie ervaren.”
4. Verplicht laten schelden
Meggy – “Op een rustig moment je zoon verplicht tien minuten laten schelden. Ooit gedaan met mijn zoon die “vieze woorden” leuk vond. Daarna vond hij het niet meer leuk.”
5. Niet waar wij bij zijn
Alexandra – “Mijn vader zei het al en het is nog steeds zo: ‘Zo praat je maar met je vrienden op straat, maar niet waar wij bij zijn.’ Wat hij doet op straat en tijdens het gamen, daar doe je niet veel aan, behalve het afkeuren. Leraren op school pakken dit ook wel aan. Het blijft dus bij de communicatie in het gezin en daar zou ik wel grenzen gaan stellen.”
6. Woorden vertalen en uitleggen
Petra – “Sommige woorden vertaalde ik letterlijk voor mijn zoon of ik legde uit wat voor geslachtsdeel hij benoemde. Toen was de lol er gauw af om het thuis te gebruiken. Bij ziektes hoefde ik alleen maar een naam te noemen van een bekende… Daar was hij ook heel snel klaar mee.”
7. Kibbelen tegen een boom
Rebecca –“Mijn man zei altijd dat hij het recht heeft op een kalme sfeer in huis, dus dat als er iemand wil vloeken, schelden of kibbelen, ze dat maar buiten tegen een boom moeten gaan doen.”
8. Het is een fase
Stefanie – “Lekker laten schelden….Het is ‘n fase, het is ‘n fase, het is ‘n fase…..En anders: WIJN!”
Fleur (34) werd uitgescholden in het vliegtuig: ‘Jouw kinderen verpesten mijn vlucht!’