Wil je tiener altijd alleen zijn? Geef hem de ruimte
De meeste ouders van tieners zullen het wel herkennen: een kind dat nergens zin in heeft en het liefst onderuitgezakt op de bank naar een schermpje staart. Nog veel ongezelliger is misschien wel dat je tiener het liefst veel alleen wil zijn, op zijn kamer, met de deur stevig dicht. Voor ouders kan dit erg storend zijn. Begrijpelijk natuurlijk maar wat blijkt? Het is juist goed dat je kind dit doet!
Onderzoekers zijn er bij een recente studie achter gekomen dat het vaak gewoon om gezond tienergedrag gaat. Het hoort allemaal bij het proces van volwassen worden en is voor veel tieners zelfs nodig om de dag door te komen.
Wat als je tiener alleen wil zijn?
Alleen willen zijn wordt nog weleens gezien als zorgelijk, maar voor tieners blijkt het dus juist goed te zijn als ze zich terugtrekken. Ze ervaren veel prikkels, het is chaotisch in hun hoofd en het contact met anderen gaat vanwege sociale media de hele dag door. Als ze alleen zijn, in hun eigen ruimte, kunnen ze weer even opladen.
Tijd alleen is ook belangrijk zodat een tiener zelf kan bepalen wat hij doet. Ze willen natuurlijk heel graag alles zelf beslissen, maar dat kan niet altijd. Als ze alleen op hun kamer zijn kan dit wél, daarom zijn ze er graag en veel.
Probeer je kind dus de ruimte te geven. Het is natuurlijk veel gezelliger om ’s avonds samen voor de buis te hangen, maar dat vindt je koppige tiener nu helaas niet. Belangrijk is om te onthouden dat zijn gedrag, zoals meestal, niks met jou als ouder te maken heeft. Het hoort allemaal bij het proces van volwassen worden.
Wel of geen sociale contacten
Het is dus prima dat je kind alleen wil zijn. Wel is het volgens de onderzoekers belangrijk te bepalen waarom je tiener ervoor kiest zich terug te trekken. Is het bijvoorbeeld omdat hij weinig sociale contacten heeft? Dan is er een kans dat je kind het toch niet zo fijn vindt om
alleen te zijn of misschien last heeft van eenzame gevoelens. In dat geval is het slim samen in gesprek te gaan en eventueel professionele hulp in te schakelen.
Heeft je kind wel genoeg sociale contacten maar kiest hij er juist voor om zich op te sluiten in zijn kamer? Maak je dan geen zorgen. Deze tijd op alleen zorgt ervoor dat tieners zich rustiger voelen en, nog een voordeel, ze leren vaak meer over zichzelf en over hun emoties.
Maak afspraken
Vind je dat je kind toch wel erg veel alleen is? Maak dan afspraken. Stel bijvoorbeeld voor dat je probeert elke avond samen te eten zonder telefoons erbij. Dan is de kans groter dat je hoort wat er speelt in het leven van je tiener. Want, ook al is het belangrijk hem de ruimte te geven, het is ook belangrijk te weten wat je kind bezighoudt.
Krijg je hem niet zover elke avond aan te schuiven? Troost je dan met de gedachte dat is bewezen dat tieners zich, na een tijdje op zichzelf, gelukkiger voelen als ze daarna weer met hun familie zijn. En dat is waar het uiteindelijk om gaat: een gelukkig kind.
Dilemma: ‘Mijn tiener wil iets duurs kopen van zijn spaargeld, kan ik dit verbieden?’