Thuisblijfmoeder zijn: zwaarder dan een fulltime baan?
![Moeder](https://img.jmouders.nl/images/VQ5bNl-guoIp7S77oZ8M3PkYlu4=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fpexels-elly-fairytale-3806953.jpg)
Een onderzoek uit 2018 over thuisblijfmoeders van Aveeno Baby gaat opnieuw viraal. Van de 1.500 Britse ouders vond 31% thuisblijven zwaarder dan werken. Hoe weeg je de voor- en nadelen voor jezelf en je kind?
Het stereotype ‘thuisblijfmoeder’ klopt niet altijd. Volgens het jaarlijkse State of Motherhood-onderzoek van Motherly ervaren thuisblijfmoeders veel stress, vooral door weinig me-time, sociale isolatie en weinig hulp. Ook werkende moeders hebben stress, maar dan door de balans tussen werk en gezin.
Thuisblijfmoeders hebben vaak te maken met:
- Minder tijd voor zichzelf: Veel moeders hebben constant het gevoel dat ze ‘aan staan’. Waar veel werkende moeders een pauze nemen tijdens werktijd, is dat voor thuisblijfmoeders lastiger.
- Veel stress: De mentale en fysieke belasting van de zorg vraagt veel. Er zijn geen pauzes of collega’s om even mee te kletsen.
- Sociale druk: Op social media lijkt het ouderschap vaak perfect, wat bij moeders kan leiden tot het gevoel tekort te schieten in het eigen gezin en op het werk.
De mentale last van fulltime zorg
Thuisblijfmoeders managen niet alleen hun eigen schema, maar ook dat van het hele gezin. Dit betekent dat ze constant bezig zijn met het plannen van maaltijden, het onthouden van slaap- en voedingsschema’s, het organiseren van doktersafspraken en het ondersteunen van het gezin. De ‘mentale last’ van ouderschap komt in veel onderzoeken terug, waarbij moeders —ongeacht of ze werken of thuisblijven— het grootste deel van het onzichtbare werk op zich nemen.
Of een moeder nu thuisblijft of werkt, één ding is zeker: moeders hebben vaak een zware last en verdienen goede hulp. Want opvoeden is werken en het is tijd dat we dat erkennen.
De voor- en nadelen van thuisblijfmoeder zijn:
De voordelen voor jezelf zijn:
- Meer tijd met de kinderen: Je ziet alle belangrijke mijlpalen van je kinderen en bent direct betrokken bij hun ontwikkeling.
- Eigen dagindeling: Je hebt meer flexibiliteit in hoe je je dag plant, zonder vaste werktijden. Even een pakketje ophalen behoort dus tot de mogelijkheden, terwijl dat vaak lastig is als je de hele dag werkt.
- Geen werkgerelateerde stress: Je hebt stress van geen deadlines, werkvergaderingen of woon-werkverkeer.
- Geen kosten voor kinderopvang: Kinderopvang is duur, en door thuis te blijven, bespaar je vaak honderden tot duizenden euro’s per jaar.
- Sterke band met je kinderen: Door de constante aanwezigheid bouw je een hechte relatie op.
De nadelen voor jezelf zijn:
- Minder persoonlijke tijd: Je bent 24/7 bezig met zorgen, zonder afgesproken pauzes.
- Sociale isolatie: Minder contact met collega’s of andere volwassenen kan eenzaam voelen. Als je geen auto hebt en er wonen geen familie of vrienden op loopafstand, dan kun je wel eens last krijgen van het gevoel van isolatie. Misschien is er openbaar vervoer in de buurt of kan de aankoop van een bakfiets een oplossing bieden?
- Geen inkomen: Thuisblijven kan financiële afhankelijkheid van je partner creëren en minder financiële zekerheid geven. Ook bouw je vaak weinig of geen pensioen op als je thuisblijft.
- Minder erkenning: Thuisblijfmoeders krijgen vaak minder waardering voor hun thuisblijfwerk. De een heeft hier meer last van dan de ander.
- Constante mentale belasting: Zoals hierboven beschreven ben je verantwoordelijk voor alle gezinslogistiek, wat stressvol kan zijn.
De voor- en nadelen voor je kinderen:
De voordelen voor je kinderen zijn:
- Meer aandacht en stabiliteit: Kinderen krijgen meer individuele aandacht van hun moeder en genieten van een stabiele thuisomgeving.
- Sterke hechting: De constante aanwezigheid van een ouder kan bijdragen aan een veilige hechtingsrelatie, wat
- Minder stress en haast: Er is vaak een rustiger ritme zonder de hectiek van kinderopvang en strakke werkschema’s.
- Meer invloed op opvoeding en waarden: Ouders kunnen meer controle houden over opvoedkundige keuzes en dagelijkse leerervaringen.
De nadelen voor je kinderen zijn:
- Minder sociale interactie: Kinderen die niet naar de opvang gaan, hebben mogelijk minder kans om sociale vaardigheden met leeftijdsgenootjes te ontwikkelen.
- Afhankelijkheid van moeder: Soms kunnen kinderen meer gehecht raken aan hun moeder, waardoor loslaten moeilijker wordt voor zowel moeder als kind. Denk bijvoorbeeld aan de start van de school.
- Beperkte diversiteit in ervaringen: Kinderopvang of een andere vorm van oppas kan zorgen voor meer verschillende prikkels en ervaringen buitenshuis.
- Financiële beperkingen: Een lager gezinsinkomen kan betekenen dat er minder geld is voor extra’s zoals uitstapjes, hobby’s of vakanties.
Nieuwsgierig welke opmerkingen thuisblijfmoeders het meest beu zijn om te horen? Lees dan ook ‘16x dingen die je nooit tegen een thuisblijfmoeder moet zeggen’. Een beetje meer begrip (en een knipoog) is soms al genoeg!