Woonschaamte onder jongeren neemt toe: ‘Ze blijven noodgedwongen thuis wonen’
Jongeren schamen zich voor hun woonsituatie, dit blijkt uit onderzoek van de Rabobank. Steeds meer jongeren blijven thuis wonen en vooral jongvolwassenen tussen de 25 en 30 jaar schamen zich hiervoor.
In twintig jaar tijd is het percentage van 25- tot 30-jarigen die thuis wonen verschoven van 13 naar 18 procent. Daarnaast wonen 24-jarigen ook steeds vaker thuis.
Voldoen aan de norm
Op een bepaalde leeftijd wordt er vanuit de maatschappij verwacht dat je uit huis gaat. Wanneer het niet lukt om aan deze norm te voldoen, kan er een gevoel van schaamte ontstaan, oftewel woonschaamte. In Nederland woont namelijk meer dan de helft van de jongeren vanaf 24 jaar niet meer thuis.
Jongvolwassenen geven in het onderzoek aan dat ze het gevoel hebben dat anderen op hen neerkijken en dat ze gefaald te hebben. Kortom, ze schamen zich voor hun woonsituatie en hoe hoger de leeftijd, hoe meer schaamte er is.
Geen woning kunnen vinden
De hoge huur- en huizenprijzen, een tekort aan woningen; het zit jongvolwassenen niet mee om een huis te vinden. Meer dan de helft van de jongvolwassen die aan het onderzoek meewerkte gaf aan dat de belangrijkste reden om bij hun ouders of verzorgers te blijven wonen is het feit dat ze geen woning kunnen betalen. Het vinden van een geschikte woning is daarnaast ook een belangrijke reden.
Slecht voor de mentale gezondheid
Uit Australisch onderzoek blijkt dat het niet alleen maar frustrerend is als je geen geschikte woning kan vinden, het zorgt bovendien voor een slechtere mentale gezondheid.
De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar over het algemeen verslechtert de mentale gezondheid van jongeren die noodgedwongen thuis moeten blijven wonen. Oudere volwassenen tussen 30 en 34 jaar, vrouwen en mensen in landelijke en regionale gebieden hebben volgens het onderzoek de slechtste mentale gezondheid in deze situatie. Alleen jongvolwassenen tussen de 18 en 21 jaar heeft hier minder last van.
“Het feit dat jongeren langer thuis blijven wonen zonder dat dit hun eigen keuze is, kan effect hebben op hun relaties, sociale leven, privacy, en gevoel van voldoening en onafhankelijkheid”, vertelt Amber Howard, hoofdauteur van de studie.
Voordelen van thuis wonen
Desalniettemin is het niet allemaal negatief. Thuis wonen heeft namelijk ook voordelen. Jongvolwassenen kunnen beter sparen en hebben lagere vaste lasten. Ook geeft 36 procent aan thuis te blijven wonen voor de gezelligheid en 45 procent voor het gemak.
Sven (44): ‘Mijn zoon kan absoluut niet op zichzelf gaan wonen’