Teveel kinderen bij jeugdzorg: ‘Zoek niet meteen professionele hulp voor kind’
Staatssecretaris Van Ooijen streeft ernaar om het aantal jongeren dat professionele hulp krijgt voor psychische problemen te verminderen. Hij is van mening dat een onbeperkte groei van deze hulp niet haalbaar en financieel onhoudbaar is.
Volgens hem is het dan ook belangrijk om deze groei te beperken en niet te blijven stimuleren. De staatssecretaris maakt zich ernstige zorgen over de toenemende afhankelijkheid van jeugdzorg onder jongeren.
Teveel kinderen bij jeugdzorg
In de afgelopen 25 jaar is het aantal jongeren dat hier gebruik van maakt gestegen van 1 op de 27 naar 1 op de 7. Volgens hem is het onacceptabel dat een hele generatie afhankelijk wordt van professionele hulp.
Hoewel hij het belang van beschikbare hulp voor kinderen benadrukt, ligt zijn prioriteit bij het bieden van goede zorg aan gezinnen met de meest complexe problemen. Momenteel wordt er te vaak een beroep gedaan op de overheid en jeugdzorg. De oplossing moet volgens hem gezocht worden in onderlinge samenwerking en steun.
Zelfdiagnose TikTok
Staatssecretaris Van Ooijen uit ook zijn zorgen over de recente trend van zelfdiagnose via sociale media-app TikTok. Hij maakt zich zorgen dat door deze trend iedereen binnen de kortste keren een stempel en een hulpvraag bij jeugdzorg heeft. Volgens de staatssecretaris is dit schadelijk voor kinderen, gezinnen en de samenleving als geheel.
Van Ooijen benadrukt dat niet alleen ouders, maar ook sport- en muziekverenigingen, kerken en buurt- en inloophuizen een belangrijke rol kunnen spelen bij het bieden van ondersteuning in de ontwikkeling van kinderen.
Jeugdwet
In 2015 werd de Jeugdwet van kracht, waarin gemeenten de verantwoordelijkheid kregen voor het bieden van jeugdhulp en ondersteuning aan jongeren met bijvoorbeeld een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen. Volgens een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, dat in december vorig jaar werd gepubliceerd, worden sindsdien hulpvragen zelden afgewezen.
Staatssecretaris Van Ooijen wil echter meer begrenzing aanbrengen in de professionele hulp en is daarom van plan om vanaf 25 april bijeenkomsten te organiseren met ouders en instanties.
Ashley werd door jeugdzorg op straat gezet: ‘Voelt mensonterend’