Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Terugslaan of niet?

antwoord

Het idee om kinderen te leren dat ze voor zichzelf moeten en mogen opkomen is natuurlijk prima. Het werkt alleen niet als je een jong kind vertelt dat hij terug mag slaan of duwen als een ander kindje dat doet. Hoe moet hij dan immers begrijpen dat slaan en duwen iets is wat we niet naar elkaar toe doen? ‘Mijn papa zegt dat het mag….’ 

Voor jezelf opkomen en weerbaar worden is veel meer dan fysiek reageren en het is vooral belangrijk dat je je zoontje leert hoe het constructief kan reageren op fysiek gedrag van andere kinderen. Of hoe hij het kan voorkomen. Allereerst is het daarom van belang eens goed te observeren wat maakt dat de andere kinderen dit bij jullie zoon doen en hoe hij precies reageert. Aan de hand daarvan kun je kijken wat je hem kunt bijleren en meegeven in zulke situaties. 

  • Is het pesten en duwen iets wat deze specifieke kinderen bij iedereen doen of pikken ze jullie zoontje eruit?
  • Hoe is zijn reactie precies op zo’n voorval? Wanneer lukt het hem wel adequaat te reageren?
  • Roept hij het wellicht over zichzelf af door zijn gedrag? Soms heeft het te maken met sociaal onhandig spelen, (te) sterk zijn of onaardig met woorden zijn. Is het gedrag van deze kinderen daar een reactie op? Wat het natuurlijk niet goed praat, maar het is wel belangrijk dat jullie inzicht hebben in het speelgedrag van jullie zoon.

Observeren

Door goed te observeren wat er precies gebeurt en hoe je kind zich gedraagt in het samenspelen met andere kinderen, bepaal je wat hij nog kan bijleren. Informeer ook eens op school hoe het daar gaat, wat de juf ziet en wat zij afspreekt als er fysiek gedrag in het spel is.

Ik zou je kind leren om zich sterk te voelen. Leer hem ook hoe hij het kan zeggen als hij iets niet leuk vindt of als iemand hem pijn doet. Coach de kinderen als je ze ziet spelen en er onenigheid is: ‘Hoe kunnen we dit oplossen? Wat kun je nu zeggen?’ Enzovoort.

Pijn

Doet een ander kind je zoon pijn dan kan het op deze leeftijd ook heel adequaat zijn om naar een volwassene toe te gaan voor hulp. Sommige kinderen hebben baat bij sporten. Judo bijvoorbeeld leert hen stevig in hun schoenen te staan en een teamsport leert je kind zich goed staande te houden in een groep.

Uiteraard kun je kinderen meegeven dat ze zich niet hoeven laten slaan of duwen, maar door hem te leren reageren met hetzelfde loop je het risico dat hij zichzelf vaker gaat ‘redden’ met fysiek gedrag in plaats van met praten. En dat is vast niet wat je wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.