Je puber wil een tatoeage: vanaf welke leeftijd mag het en wat als je het er niet mee eens bent?
De één vindt het fantastisch, de ander moet er niks van hebben: een tatoeage. Dat geldt ook voor pubers, sommigen willen niks liever dan zo’n plaatje op hun lichaam en zeuren er al een tijdje om. Als jij als ouder daar niet helemaal achter staat, kan dat best een lastige discussie zijn.
Want hoe oud moet je zijn voor een tattoo? En wat als je als ouder het niet eens bent met de keuze van je kind?
Welke leeftijd een tatoeage?
Jongeren mogen al op jonge leeftijd een tatoeage laten zetten, namelijk vanaf 12 jaar. Wel is het zo dat dit niet zonder toestemming en aanwezigheid van één van de ouders of de voogd gedaan mag worden. Deze wettelijke regel geldt voor kinderen van 12 tot 16 jaar. Ook mag bij kinderen van deze leeftijd geen tattoo op het hoofd, de handen, de polsen en een tattoo de hals gezet worden.
Bij jongeren van 16 jaar en ouder mag er wel zonder toestemming en aanwezigheid van de ouders een tatoeage gezet worden. Wel is het goed om te weten dat sommige tattooshops hierin hun eigen beleid volgen. Zo zijn er shops die alleen tatoeages zetten bij een minimumleeftijd van 18 jaar. Weer andere shops willen ook bij jongeren van 16 tot 18 jaar toestemming van de ouders krijgen.
Zorgen van ouders over een tattoo
Zoals al eerder genoemd is de één voorstander van een tattoeage en de ander niet. Dat is en blijft een persoonlijke keuze. Zo zullen sommige ouders het geen probleem vinden als hun puber, vanaf het moment dat het mag, een tattoo neemt, maar andere ouders hebben hun zorgen erover. Zij zien meer nadelen dan voordelen. We zullen er een paar noemen.
Spijt van tatoeage
Een tatoeage is nogal een grote keuze: je loopt er je leven lang mee. Tenzij je hem laat weglaseren, uiteraard, maar dat is ook geen pretje. Dit is dan ook gelijk één van de redenen dat ouders niet altijd staan te springen als hun puber een tatoeage wil: ze zijn bang dat ze later spijt krijgen. Kijk maar eens naar jezelf: wat jij als puber mooi vond, vind je nu misschien wel helemaal niet mooi meer.
Vooroordelen met een tattoo
Een andere reden dat ouders soms liever niet willen dat hun kind een tatoeage neemt, is omdat ze bang zijn voor vooroordelen of dat ze anders worden behandeld. Dan ligt het er natuurlijk wel aan waar de tattoo zit, een kleintje op het been valt minder op dan een grote op de arm. Als jouw kind een tatoeage wil die redelijk goed zichtbaar is, kan het zijn dat dit invloed heeft tijdens bijvoorbeeld een sollicitatie.
Gezondheidsrisico’s van een tatoeage
Hoewel het zetten en hebben van een tatoeage vaak helemaal goed gaat, zitten er toch een aantal gezondheidsrisico’s aan vast. Zo kan je kind een allergische reactie van de inkt krijgen, de huid kan gaan ontsteken en door de tattoo wordt de huid minder goed beschermd tegen schadelijke stoffen en bacteriën van buitenaf.
Tips als jouw kind graag een tatoeage wilt
Wil jouw kind graag een tatoeage, maar ben jij het er niet mee eens of maak je je zorgen over bepaalde zaken? Wij geven tips hoe je dit aan kunt pakken.
1. Leg je zorgen uit
Het belangrijkste is om het gesprek met je kind aan te gaan. Ga niet gelijk in de aanval, probeer op een rustige en duidelijke manier uit te leggen waarom je geen voorstander bent van een tattoo. Leg de risico’s en eventuele gevolgen uit, zodat je kind begrijpt waar jouw zorgen vandaan komen.
2. Spreek een deadline af
Als jouw puber heel graag een tattoo wilt, maar jij je twijfels hebt, spreek dan af dat hij of zij nog een tijdje wacht. In die tijd kan je kind erover nadenken en besluiten of hij of zij er echt volledig achterstaat. Als dit na de ‘deadline’ nog steeds het geval is, dan geef je je toestemming.
3. Accepteren na een goed gesprek
Als jouw kind oud genoeg is om zelfstandig een tatoeage te laten zetten, dan kun je er eigenlijk niks aan doen. Je kunt wel voorlichting geven en de risico’s uitleggen, maar als jouw kind niet van gedachten verandert, dan moet je het helaas gewoon accepteren.
Had ik maar nooit… ‘Mijn zoon toestemming gegeven voor een tattoo van mijn hoofd’