Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 5 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze tafelmanieren kan je verwachten van je kind (per leeftijd)

Het is waarschijnlijk een van de meest uitdagende taken in de opvoeding: het bijbrengen van tafelmanieren. Veel kinderen staan tegenwoordig niet bekend om hun etiquetten aan tafel. Wanneer je peuter de spinazie op de grond gooit, kan dat misschien nog schattig zijn, maar als je tiener geen tafelmanieren vertoont, kan dat behoorlijk beschamend zijn. Het blijft echter een moeilijk dingetje; want welke tafelmanieren mag je eigenlijk van je kind verwachten?

Als je de gemiddelde opa of oma vraagt naar de tafelmanieren uit hun tijd, zullen ze je waarschijnlijk vertellen dat ze hun bord moesten leegeten, dat het not done was om met een volle mond te praten, en dat ze de tafel niet mochten verlaten voordat iedereen klaar was met eten.

Tegenwoordig leren veel ouders echter dat hun kind niet per se alles op hun bord hoeft op te eten. Hoewel tafelmanieren in de loop der tijd zijn veranderd, zijn er nog steeds enkele basisregels die als richtlijn kunnen dienen.

Tafelmanieren bij je kind

Het is logisch dat je niet veel tafelmanieren kunt verwachten van een baby. Vanaf kinderen ongeveer vier jaar zijn, zou je kunnen verwachten dat ze een aantal tafelmanieren hebben.

Vier tot zes jaar: de basis tafelmanieren

Wanneer kinderen vier tot zes jaar oud zijn, zou je mogen verwachten dat ze de basisregels kennen. Dat betekent dat je mag verwachten dat ze aan tafel blijven zitten tijdens de maaltijd. Je mag hen leren dat ze niet rond te tafel te lopen of op te staan. Daarbij mag je verwachten dat ze met een vork en lepel kunnen eten. Het is oké als je kinderen af en toe nog knoeien, maar het is vooral belangrijk dat ze oefenen met het vasthouden van hun bestek. Ook mag je je kinderen langzaamaan gaan leren dat ze niet praten met een volle mond.

Zeven tot negen jaar: beleefdheid

Wanneer je kinderen tussen de zeven en negen jaar zijn, kun je ze aanmoedigen om beleefd te zijn tijdens het eten. Of je nu zelf gekookt hebt of bij opa en oma aanschuift, het is belangrijk om je kind te leren de chef te bedanken voor de maaltijd. Daarnaast kun je ze stimuleren om rechtop te zitten en niet onderuit te hangen tijdens het eten. Dit is ook een ideale leeftijd om ze te leren wachten tot iedereen aan tafel zit voordat ze beginnen met eten.

Tien tot twaalf: tonen van respect

Op deze leeftijd wordt het bijbrengen van tafelmanieren interessanter en belangrijker. Leer je kinderen niet alleen om anderen ‘smakelijk eten’ te wensen, maar ook om respectvol te zijn in gesprekken aan tafel. Dit betekent dat ze moeten leren luisteren en anderen de ruimte geven om uit te praten voordat ze zelf reageren. Leer ze daarbij dat ze niet met hun eten horen te spelen. Die komkommerschijfjes zijn bedoeld om op te eten; niet om op je ogen te plakken.

Vanaf dertien jaar: volwassen tafelmanieren

Vanaf dertien jaar kun je verwachten dat je tiener vertrouwd is met de meeste tafelmanieren. Dit is het moment om hen te leren hoe ze een servet op de juiste manier gebruiken—bijvoorbeeld door het servet op schoot te leggen zodra ze aan tafel zitten. Daarnaast is het belangrijk om ze te laten zien hoe ze bestek horen te gebruiken, waarbij ze van buiten naar binnen werken bij een meergangendiner. Je kunt je kind leren dat het ongepast is om een pet te dragen tijdens het eten en dat ze hun telefoon aan de kant moeten leggen. Ten slotte kun je je kind leren dat niet alle onderwerpen geschikt zijn om aan tafel te bespreken. Het is bijvoorbeeld misschien niet het beste idee om te vertellen dat de kat die middag een haarbal had opgehoest—dat kan de eetlust van iedereen behoorlijk beïnvloeden.

10 normen en waarden waardoor jouw kind opgroeit met fatsoenlijke tafelmanieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.