Voor alle kinderen met een taalontwikkelingstoornis is er nu de game Bouke Bouwt
Hoewel zo’n vijf tot zeven procent van de kinderen kampt met een taalontwikkelingstoornis (TOS), is deze stoornis relatief onbekend in Nederland. Voor de Hogeschool Utrecht des te meer reden om de serious game Bouke Bouwt te ontwikkelen. Deze game helpt kinderen met TOS.
Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Bij een serious game is bijvoorbeeld communiceren of het verwerven van inzicht of kennis het voornaamste doel.
Taalontwikkelingstoornis
Laatst kon je op J/M Ouders al het bijzondere verhaal van Heleen lezen. Haar zoontje heeft TOS en de impact op het gezin is groot. “Wanneer je kind niet praat, valt dat andere ouders ook op. ‘Je moet meer voorlezen’ of ‘je moet vaker zingen’ zijn opmerkingen die je al snel te horen krijgt. De ergste: ‘Laat je kind maar een week bij mij logeren, ik krijg hem wel aan het praten.’ Waarmee ze eigenlijk zeggen: “je doet het niet goed, ik kan het beter”, vertelde Heleen toen aan de telefoon.
Uit haar verhaal bleek hoe weinig er bekend is over TOS en hoe weinig mensen ervan weten. Dat is bijzonder, want een taalontwikkelingstoornis is de meest voorkomende ontwikkelingsstoornis bij kinderen. Kinderen die deze stoornis hebben, worstelen al vanaf de geboorte met het leren van hun moedertaal. “Een kernprobleem hierbij is moeite met het leren van zinsbouw en grammaticale regels”, vertelt projectleider en onderzoeker Rob Zwitserlood van het Lectoraat Logopedie: Participatie door Communicatie.
Weinig geschikte behandelmethodes
Vanuit de beroepspraktijk van logopedisten bleek dat er voor kinderen tussen de zeven en tien jaar met TOS weinig geschikte behandelmethodes zijn. “Een gat waar wij met ZINnig in zijn gesprongen”, vertelt Zwitserlood.
Bouke Bouwt
En zo kwam er Bouke Bouwt. Een serious game waarbij kinderen met TOS spelenderwijs leren zinnen te bouwen en woorden te vervoegen. Bijzonder is dat Bouke Bouwt mede is bedacht door kinderen met TOS. “We hebben ze verschillende thema’s voorgelegd, en zij hebben gekozen voor een verhaal waarin aliens ons komen helpen met het opruimen en mooier maken van de aarde in ruil voor kennis van de taal en onze wereld. Ook hebben ze meegedacht over hoe de aliens en UFO’s eruit zien en welke cadeautjes ze krijgen als bepaalde opdrachten goed worden volbracht”, aldus Zwitserlood.
Door de inzet van slimme gamemethodes blijven de kinderen gemotiveerd om te blijven spelen en te blijven oefenen. Zo leren kinderen in Bouke Bouwt zinsstructuren te herkennen en zelf te bouwen. De logopedist kan het niveau van de zinsconstructies per kind zelf instellen. Daarnaast kan de logopedist het spel, zonder extra kosten, als huiswerk meegeven. Handig, toch?