Julia van Buuren
Julia van Buuren Relatie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Ruzie om het huishouden? Zo maak je een goede taakverdeling volgens een relatietherapeut

Hoeveel je ook van je kinderen houdt, je relatie is minstens zo belangrijk. Toch kan het als ouders soms uitdagend zijn om ook partners te blijven, zeker wanneer de huishoudelijke taakverdeling veel onbegrip en stress oplevert. Daarom spreken wij hierover met relatietherapeut Mirjam van Dam.

Het gaat volgens haar niet alleen om de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen, maar ook om de mentale belasting.

Verschil in perceptie taakverdeling man en vrouw

Uit onderzoek blijkt dat er een verschil is tussen de perceptie wie de meeste huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen op zich neemt. 69 procent van de werkende moeders geeft namelijk aan dat zij de meeste of alle huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen op zich neemt. Maar 44 procent van de vaders in Nederland zegt dat zij de meeste of alle van deze taken doen, laat het onderzoek zien. “Ze kunnen niet allebei gelijk hebben en daar gaat het eigenlijk ook niet om. Het gaat vooral om het verschil in beleving en de stress en spanning die dit geeft in de relatie”, legt Van Dam uit.

Mentale belasting voor vrouwen

Een boosdoener in dit verschil in perceptie, is volgens haar dat er met de komst van kinderen veel onzichtbare belasting bij komt kijken. “Naast de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen is er ook nog een mentale belasting, zoals het onthouden van verjaardagen, cadeautjes kopen, kleding voor de kinderen regelen en het onderhouden van relaties met bijvoorbeeld vriendjes van je kinderen, andere ouders, de juf, meester en ga zo maar door.” Veel van die mentale belasting ligt volgens Van Dam nog steeds bij vrouwen. “Dus ondanks dat je misschien op papier evenveel dagen in de week werkt, kan er dan alsnog een enorme belasting bijkomen.”

Spanning en onbegrip tussen partners

In de praktijk ziet Van Dam dat dit verschil in perceptie voor spanning en onbegrip zorgt. Ze merkt dat veel vrouwen het gevoel hebben dat hun partner niet beseft hoeveel zij doen, zich hier niet in gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat er veel op hun schouders terecht komt. “Door alle drukte en spanning komt dit er vaak verwijtend uit, waardoor mannen vaak het gevoel hebben het nooit goed te kunnen doen. Zij voelen zich weer niet gewaardeerd voor het feit dat zij zo hard werken, juist voor het gezin.” Ook benoemt Van Dam dat mannen vaak wel meer taken op willen pakken, maar niet altijd zien wat er moet gebeuren of het gevoel hebben dat ze het niet zo goed kunnen doen als hun partner en daardoor bang zijn dat ze nog meer kritiek krijgen. “Hierdoor lijkt het voor mannen soms veiliger om niet meer extra taken op te pakken en richten ze zich daarom volledig op hun werk.”

De juiste taakverdeling voor beiden

De oplossing is volgens Van Dam niet om alles gelijkmatig te verdelen, door precies evenveel te werken en evenveel thuis doen. Er is namelijk geen juiste verdeling, het gaat erom wat voor jullie werkt.

Verplaatsen in de ander

“Of dat nou is dat een van jullie helemaal thuis blijft, je allebei fulltime werkt of iets daartussenin.” Ze benoemt dat het voeren van open gesprekken het belangrijkste is. Daardoor leer je te begrijpen hoe het voor de ander is, waar diegene mee worstelt en wat hij of zij lastig vindt. “Hierbij is het gevaar dat je snel in een welles-nietesdiscussie terecht komt, waarbij je de strijd aangaat wie er meer doet of wat er niet klopt aan wat de ander zegt. Probeer daarom uit de inhoud te blijven, het gaat er niet om wie er gelijk heeft.” Van Dam vertelt dat het van belang is om je in de ander te verplaatsen en echt door te vragen om te begrijpen hoe het voor de ander is. “Daarbij kan het helpen om je voor te stellen dat je letterlijk naast de ander gaat staan en probeert te zien hoe de ander het ziet.”

Nieuwe taakverdeling maken

Wanneer er begrip is voor elkaar, ontstaat er meer ruimte om op een constructieve manier te kijken naar de taakverdeling. Hoe maak je dan die taakverdeling? “Het helpt om naast alle fysieke taken ook het onzichtbare mentale werk zichtbaar te maken, door bijvoorbeeld alle uit te voeren taken op papier te zetten.” Daarnaast is het goed om te bespreken waar je energie van krijgt en wat je energie kost en zet dit ook in het overzicht van alle taken. “Voor de een is een dag met de kinderen heerlijk, terwijl voor een ander – hoe waardevol ook – het veel meer energie kost dan een dag werken. Dit is oké, het maakt je geen slechtere vader of moeder.” Vervolgens kun je samen bespreken hoe jullie de huishoudelijke taken, de zorg voor de kinderen en de mentale belasting zo kunnen verdelen, dat het voor jullie het beste werkt. “Blijf hier ook samen over praten, juist om spanningen te voorkomen.”

Disclaimer: in dit artikel spreekt Van Dam over een man/vrouw verhouding naar aanleiding van patronen die zij vaak terug ziet. Uiteraard zijn er in de praktijk veel meer nuances en zijn er ook stellen waar de dynamiek tussen partners juist heel anders is.

Advies van relatietherapeut

Mirjam van Dam gaf al eerder advies, lees het hier:

Wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is? Relatietherapeut geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.