veraguldemeester
veraguldemeester Vrije Tijd 12 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Wil jouw kind een stuntstep? Dit is het en hier moet je op letten

Een stuntstep is niet zomaar een step. Nee, het is een step speciaal ontworpen voor het maken van trucs en stunts. Ze worden steeds populairder onder jongeren. Maar wat is nu precies het verschil tussen een stuntstep en een gewone step? En waar moet je op letten als je er een wil kopen?

Hoge jumps en 360’s maken? Het kan allemaal met zo’n coole stuntstep.

Waar moet je op letten bij een stuntstep?

Hoe ruiger, hoe beter, denken veel kinderen. Een stuntstep is daar zeker geschikt voor. Toch zijn er een aantal dingen waar je als ouder goed op wilt letten als je een stuntstep voor je kind aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zeven punten.

Sterk frame

Als jouw kind een stuntstep gaat gebruiken om mee te springen en andere trucs te doen, dan moet het wel tegen een stootje kunnen. Kies daarom voor een stevig frame van aluminium of staal. Dit zorgt ervoor dat de step niet snel breekt of beschadigt bij het uitvoeren van stunts.

Vaste stuurhoogte

Een stuntstep heeft een vast stuur, wat betekent dat je de hoogte niet kunt verstellen. Dit maakt de step sterker en stabieler, maar het is dus wel belangrijk dat de stuurhoogte goed past bij jouw kind.

Kleine, stevige wielen

De wielen van een stuntstep zijn vaak kleiner en harder dan die van een gewone step. Dit zorgt voor betere wendbaarheid en snelheid bij stunts. Let goed op de kwaliteit van de wielen. Wielen van polyurethaan bijvoorbeeld zijn ideaal.

Draaibaar stuur

Het is ook goed om te letten op de draaibaarheid van het stuur. Het stuur moet namelijk makkelijk kunnen draaien als jouw kind bar spins (het draaien van het stuur tijdens een jump) wil doen.

Antislip-deck

Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw kind tijdens het uitvoeren van een stunt uitglijdt. Daarom moet het deck, het gedeelte waarop je staat, een goede antisliplaag hebben.

Gewicht van de step passend bij je kind

Voor jongere kinderen is een lichtere step handiger, omdat het makkelijker is om hiermee te springen en te draaien. Voor oudere en ervaren stuntsteppers kan juist een zwaardere step meer stabiliteit bieden tijdens het uitvoeren van stunts.

Veiligheid

Vergeet niet om bij de aankoop van de stuntstep meteen veiligheidsartikelen, zoals een helm en kniebeschermers, aan te schaffen. Stunten brengt risico’s met zich mee, dus goede bescherming is natuurlijk een must.

Wat is het verschil tussen een stuntstep en een gewone step?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een stuntstep en een normale step. De volgende vijf punten vallen direct op:

  • Ontwerp
    Het grootste verschil is dat een stuntstep speciaal is ontworpen voor het doen van stunts, terwijl een gewone step vooral bedoeld is voor vervoer.
  • Materiaal
    Een stuntstep is gemaakt van steviger materiaal, vaak aluminium, waardoor het lichter is maar toch sterk genoeg om de schokken van jumps te weerstaan.
  • Vaste stuurhoogte
    Normale steps hebben vaak een verstelbaar stuur. Een stuntstep heeft een vast stuur voor meer stabiliteit tijdens stunts.
  • Wendbaarheid
    Stuntsteps zijn lichter en wendbaarder dan gewone steps. Ze hebben vaak kleinere wielen, die zorgen voor betere controle.
  • Lager deck
    Het platform van een stuntstep zit vaak lager bij de grond voor meer balans tijdens het uitvoeren van stunts.

Vanaf welke leeftijd is een stuntstep aan te raden?

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen kunnen beginnen met een stuntstep. Wel is het belangrijk dat jouw kind een goed evenwicht heeft. Voor het doen van stunts is dit zeker nodig. Ook is het belangrijk dat kinderen genoeg kracht en coördinatie hebben om een step onder controle te houden, zeker bij het uitvoeren van trucs. Daarom wordt het aangeraden voor kinderen ouder dan acht of negen jaar. Is jouw kind jonger en wil het toch graag een stuntstep? Kijk dan naar een lichtere optie, die makkelijker te besturen is. Hoe zwaarder de step, hoe moeilijker het wordt.

Advies van een stuntstep-gebruiker

Yaniv (10) heeft al een jaar zo’n stuntstep en is er dolblij mee: “Je kunt er veel coole tricks mee doen. Met een normale step kun je niet springen en ook niet zo snel. Omdat je zo snel gaat, is het wel wat gevaarlijker. Het is daarom belangrijk dat je in ieder geval een helm draagt. Nog beter is het om, als je net start, ook knie-, pols- en elleboogbeschermers aan te doen. Ik had dat in het begin ook, maar nu weet ik precies wat ik moet doen. Het ergste dat bij mij is gebeurd? Het stuur in mijn buik krijgen. Ja, dat was wel even pijnlijk. Maar stoppen? Nee, dat nooit.”

Naast een stuntstep is ook de Space Scooter enorm populair onder kinderen. Waarom is deze step zo gewild en vanaf welke leeftijd kun je je kind er eentje geven? Wij leggen je alles uit wat je moet weten.

Zoon of dochter op de fatbike? Dit zijn de kosten en minimum leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.