Studie volgen als ouder? Zo gaat dat lukken
Een studie volgen als moeder of vader kan best uitdagend zijn. Maar studeren terwijl je een kind hebt kan zéker slagen, als je het qua planning en financieel goed regelt, en met een hoop positiviteit. Dit kun je allemaal verwachten als je gaat studeren met een kind.
Het kan ongetwijfeld een goed idee zijn voor jou en het hele gezin, maar je moet wel met wat dingen rekening houden.
Waarom een studie volgen als moeder of vader?
Veel ouders die een studie beginnen terwijl ze een kind hebben doen dat voor een goed doel: namelijk om het gezin een stabielere toekomst te bieden en op den duur voor meer financiële stabiliteit te kunnen zorgen.
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je dat stukje persoonlijke groei voor jezelf mist, buiten het ouder zijn. Ook dan is het voor jou, en uiteindelijk voor het hele gezin een super plan om dit jezelf te gunnen. Wel moet het dan écht iets zijn wat je passioneert en energie geeft, want het ouderschap kost ook erg veel energie. Je kunt het je dus niet veroorloven een hoop energie te steken in iets wat je eigenlijk niet leuk vindt.
Waar rekening mee houden als je een studie volgt als ouder?
Natuurlijk is het wel belangrijk om je te beseffen dat een opleiding doorgaans een hoop tijd en geld in beslag neemt. Als je hem binnen vier jaar wilt afronden, ben je er veertig uur per week aan kwijt. Maar voor je kind zorgen is natuurlijk ook een hele taak. Studeren als moeder of vader kan echt een topsport zijn, en de druk die erbij komt kijken kan enorm zijn. Hoe combineer je dat dan?
Er zijn een aantal dingen die je goed moet afwegen voordat je begint aan een studie terwijl je een kind hebt.
Opleidingsvariant
Je hebt de optie om een voltijdstudie van veertig uur per week, een deeltijd studie van twintig uur per week, een duale studie, avondstudie of een blended learning opleiding te volgen. Ga je niet voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit, dan is ook een online cursus een optie. Als je kind nog erg klein is en nog niet klaar is om iedere dag naar de kinderopvang te gaan, is het misschien een idee om van start te gaan met een deeltijd studie, om ook genoeg tijd voor je kind over te houden.
Voor baby’s, én voor de ouders, kan het namelijk soms best zwaar zijn om iedere dag een groot deel apart van elkaar door te brengen. Tegen de tijd dat je merkt dat je kind prima maandag tot en met vrijdag overdag op de kinderopvang of bij een oppas kan doorbrengen, of naar de basisschool gaat, maakt dit het gemakkelijker voor jou om je voltijd op je opleiding te storten.
Studiefinanciering
Als je beslist of het een voltijd of deeltijd studie gaat worden, is het goed om rekening te houden met de regelingen voor studiefinanciering. Met een deeltijd opleiding heb je geen recht op studiefinanciering, en met een voltijdstudie tot je dertigste wel. Dat is niet genoeg voor het levensonderhoud, zorg voor je kind en de studie, maar het is zeker een fijn maandbedrag om je kosten mee tegemoet te komen. Maar, als je een deeltijdopleiding volgt blijft er misschien weer meer tijd over voor een bijbaan ernaast, wat ook voor extra inkomsten kan zorgen. Het ligt er maar net aan wat voor jou (financieel) gunstiger is.
Eenoudertoeslag
Als je je kind in je eentje verzorgt, heb je recht op de eenoudertoeslag. Dat krijg je als je geen partner hebt, en een kind jonger dan 18 jaar verzorgt. Dat kan je eigen kind zijn, maar dat hoeft niet. De enige voorwaarde is dat jij voor het kind kinderbijslag krijgt, of het kind ingeschreven staat op jouw adres. Dit bedrag is in 2022 269,90 euro per maand.
Kinderopvangtoeslag
Voor een studie heb je ongetwijfeld kinderopvang nodig, als je kind nog niet naar de basisschool gaat. Het beste is om te rekenen op vijf dagen fulltime kinderopvang. Ook al ziet je lesrooster er soms wat leeg uit, een groot deel van een opleiding bestaat uit zelfstudie en projecten met medestudenten voorbereiden. Daarvoor is ook een hoop tijd nodig. Handig is dus om erachter te komen of en op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt.
Op zoek naar extra steun en begeleiding bij het studeren als moeder? De stichting Studerende Moeders biedt ondersteuning voor studerende moeders, in het bijzonder voor alleenstaande moeders. Je vindt hier informatie, steun, workshops, coaching voor studerende ouders en zwangere studenten in het hoger onderwijs.
Deze dingen worden je niet verteld als je kind naar de basisschool gaat, maar gaan wel gebeuren