Te laat komen en leerplicht
Meestal hebben scholen het beleid dat je bij te laat komen de volgende dag om acht uur aanwezig moet zijn. Kom je dan niet opdagen, dan moet je twee keer om acht uur komen en ga zo maar door. Je hebt als het goed is – na zes ‘te laatjes’ – een brief van school gehad met een waarschuwing dat wanneer het patroon van je dochter niet verandert, inderdaad de leerplicht wordt ingeschakeld.
De vraag is hoe het komt dat je dochter het telkens niet op tijd redt. Heeft ze het naar haar zin op school of ziet ze er elke dag tegenop? Weet ze misschien ’s ochtends niet wat ze moet aantrekken? Meisjes van 14 kunnen op die leeftijd heel onzeker zijn over hun uiterlijk. Als ze ’s avonds al haar schooltas inpakt en haar kleren vast klaarlegt, zou ze tijd kunnen winnen.
Als dat het probleem niet is en je dochter vindt school eigenlijk best leuk, maar ze heeft gewoon last van laks- of luiheid, dan is de dreiging van zo’n bezoek van de leerplichtambtenaar misschien juist goed. Ik denk dat zij – net als jij – daar namelijk niet op zit te wachten. Want dan wordt er ineens echt op je nek gezeten en word je veel strenger in de gaten gehouden. Dan bestaat zelfs de kans dat je ouders of jijzelf een boete wordt opgelegd.
Er wordt tegenwoordig veel strenger op de aanwezigheid in het onderwijs toegezien dan ongeveer tien, twintig jaar geleden. Er zijn zelfs scholen die de herkansing intrekken als een leerling te vaak te laat is gekomen. Of dat eerlijk is, is de vraag.
Een straf moet mijns inziens wel met het vergrijp te maken hebben. Daarom vind ik het goed dat een kind om acht uur moet komen als het maar ‘niet wil leren’. Maar als cijfers ineens niet meer opgehaald kunnen worden, omdat je niet op tijd kan komen, ontstaat er een scheef beeld. Je gaat dan een kind op de verkeerde dingen afrekenen.
Een vriendin van mij geeft les in Maastricht, daar komt zelden of nooit iemand te laat, zegt ze. Zij heeft meer dan 25 jaar in Amsterdam voor de klas gestaan en heeft de lijsten van telaatkomers elk jaar zien groeien. Het kan gigantische proporties aannemen en dan zijn scholen en soms echt ook ouders blij dat het wel de leerplicht lukt wat hen niet lukt; namelijk hun kinderen weer in het gareel te krijgen.