Aan andere ouders vertellen wat hun kind heeft gedaan? ‘Iedere ouder straft zijn kind op eigen manier’
Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Linda. Haar dilemma luidde: “Vertel ik aan de andere ouders wat hun kind heeft gedaan of hou ik het voor me?” Daar kwamen bijna 400 reacties op.
Wij delen een greep uit de reacties.
Ouders vertellen wat hun kind gedaan heeft
Het 10-jarige zoontje van Linda is al jarenlang bevriend met een klein groepje jongens. Nu zijn ze op een leeftijd dat ze samen spelen en kattenkwaad uithalen op straat. Laatst zijn ze door een buurtbewoner betrapt op het bekladden van verkeersborden met boter. “Van één jongetje weten de ouders niet wat er gebeurd is. Dit komt omdat hij de vorige keer, na het eieren gooien, een flinke straf heeft gehad van zijn ouders. Nu zit ik dus met een dilemma: vertel ik aan de andere ouders wat hun kind heeft gedaan of hou ik het voor me?”
Hier lees je het hele verhaal van Linda.
1. Vreemd dat jij bepaalt dat de straf niet passend is
Bianca – “Ik vind het een beetje vreemd dat jij bepaalt dat de straf die andere ouders hun kind geven niet passend is.”
2. In gesprek met het jongetje
Heleen – “Ik zou eerst met dat jongetje in gesprek gaan. Zeggen dat ik hem niet wil verraden, maar dat ik wel verwacht van hem dat hij het zelf eerlijk opbiecht bij zijn ouders. Hij is 10, en dus mag je verwachten dat hij zelf openheid kan geven.”
3. Straf is passend bij opvoeding
Wendy – “Ik zou het als moeder willen weten en dus zou ik als het mijn zoon was willen dat je het zegt. Mijn straf die ik dan geef is passend bij mijn opvoeding en bij mijn kind en ik vind dat de ander niet kan beslissen wat ik al dan niet voor straf mag geven. Dat is niet aan jou.”
4. Kind te licht straffen
Martine – “Ik vind eigenlijk dat jullie je kind te licht straffen. Niets mis met twee weken straf, alhoewel ik het niet sporten te ver vind gaan. Wel naar training, maar direct naar huis en andere vriendjes zoeken.”
5. Door mee te doen accepteert hij de straf
Tassie – “Gewoon zeggen. Dat ventje weet wat voor straf er boven z’n hoofd hangt als hij zoiets doet. Door eraan mee te doen, accepteert hij die straf. Anders had hij weg moeten lopen. Iedere ouder straft zijn kind op eigen manier.”
6. Veel te mild
Sabrina – “Aangezien ze weer bezig zijn geweest, werkt blijkbaar geen enkele straf. Ik vind het ook heel apart dat je zegt kattenkwaad, lees andere mensen etteren, erbij hoort. Bij mij was mijn kind ook echt even niet buiten geweest. Ik vind dat deze dame veel te mild is.”
7. Weet wat hem te wachten staat
Yvonne – “Het is niet aan jou om te bepalen of je de straf te streng vind of niet. Hij kent zijn ouders zelf ook wel en weet dus dondersgoed wat hem te wachten staat als hij dit soort dingen doet. Dat hij er dan toch aan meedoet zegt ook het een en ander. Ik zou het wel melden.”
8. Leren dat je geen spullen vernield
Hennie – “Vindt het op zijn zacht gezegd opmerkelijk dat jongens van 10 jaar deze vorm van kattenkwaad uithalen en mogen ze best voor gestraft worden, zodat ze heel duidelijk leren, dat je geen spullen vernield. Of enkel excuus doordringt, vraag ik mij af….”
Dit is waarom een strafplek of time-out plek op de langere termijn niet werkt