Helft van ouders stopt met voorlezen als kind 7 jaar is
Bijna elke ouder leest zijn jonge kind voor of heeft dat gedaan toen hij klein was. Zo leest negentig procent van de ouders van kinderen tot 18 jaar regelmatig hun kinderen voor. Ongeveer de helft daarvan stopte hiermee voor hun kind 7 jaar werd. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.
Aan het onderzoek deden 2.389 ouders mee met kinderen tot de 18 jaar.
Voorlezen nog steeds geliefd
75 procent van de ouders van kinderen onder de 18 jaar leest hun kinderen elke dag voor, of deed dat toen ze kleiner waren. Vijftien procent van de kandidaten doet of deed dit elke week. Dus negentig procent van alle ouders lezen of lazen met regelmaat hun kinderen voor. Dat zijn mooie cijfers, waaruit blijkt dat voorlezen nog steeds erg geliefd is. Toch blijkt uit dit onderzoek dat veel ouders stoppen met voorlezen wanneer hun kind nog best jong is. 47 procent stopt daar al mee voordat hun kind 7 jaar wordt. Dat is juist wanneer ze in groep 3 zitten en net zelf beginnen met lezen.
Redenen dat ouders stoppen
Meer dan een kwart stopt ermee wanneer hun kind 7 of 8 jaar is. De redenen dat ouders ermee stoppen, is dat hun kind dan zelf kan lezen of dat hun kind het voorlezen niet meer leuk beginnen te vinden. 11 procent van de ouders leest nog voor wanneer hun kind ouder dan 10 jaar is. Janneke Siebelink van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vindt het zonde dat ouders ermee stoppen wanneer hun kind 7 jaar wordt. “Voorlezen heeft heel veel voordelen. Voorlezen verrijkt de taal van een kind, iets wat ze hun hele verdere leven bij zich dragen”, vertelt ze aan EenVandaag.
Kinderen blijven stimuleren
Het speelt ook mee of volwassenen vroeger zelf zijn voorgelezen door hun ouders. De meeste van de volwassenen die vaak zijn voorgelezen, lezen nu ook zelf nog wel eens een boek. Het is volgens Siebelink heel waardevol als ouders hun kinderen blijven stimuleren om te lezen. “Dat stimuleren van lezen kan bewust: door meer voor te lezen en dat ook als de kinderen groter zijn vol te houden, met de kinderen naar bieb of boekhandel te gaan en ze boeken aan te reiken als ze zelf kunnen lezen”, vertelt ze aan EenVandaag.
Waarom het juist goed is om kinderen te blijven voorlezen (ook als ze ouder worden)