Lise Steegmans
Lise Steegmans School 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar ruim 1600 meer vroegtijdige schoolverlaters

Oei, alarmerende cijfers uit het onderwijs. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters vorig jaar met zeven procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

In totaal verlieten 24.385 leerlingen tussen de 12 en 23 jaar zonder havo-, vwo- of mbo-2-diploma het onderwijs. Dat zijn er 1619 meer dan in 2020.

Stijging vroegtijdige schoolverlaters

Nu de coronacrisis op haar retour lijkt te zijn, worden de gevolgen van twee jaar lockdowns pas langzaam zichtbaar. De minister noemt vier factoren om de stijging van vroegtijdige schoolverlaters te verklaren, waarvan er drie een gevolg van de crisis zijn.

1. Crisismaatregelen

Volgens de minister zijn er meer leerlingen doorgestroomd naar het mbo, omdat er in 2020 geen centraal eindexamen was vanwege de coronacrisis. Door het vervallen van het centraal examen zijn jongeren geslaagd en doorgestroomd naar het mbo die dat onder normale omstandigheden niet hadden gedaan. Sommige van deze jongeren lijken alsnog te zijn uitgevallen.

2. Verkeerde studiekeuze

Ook vermoedt de minister dat een aantal leerlingen een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt, omdat voorlichtingsdagen door corona slechts online konden. “Mbo-instellingen hebben veel creativiteit getoond bij het online organiseren van voorlichtings- en intakeactiviteiten, maar doordat deze veelal online moesten plaatsvinden, kregen aankomende studenten toch een minder goed beeld van de opleiding”, schrijft de minister in de brief.

3. Toename mentale problemen

Als derde factor noemt de minister een toename van mentale problemen bij studenten. Hierbij verwijst de minister naar een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vorig jaar. Daaruit bleek dat er een duidelijk verband bestaat tussen het hebben van psychische problemen en de kans op voortijdig schoolverlaten. Veel onderwijs moest helaas op afstand plaatsvinden. Dit leidde tot onder andere meer motivatieproblemen, eenzaamheid en slaapproblemen.

4. Groeiende economie

Ten vierde kan de arbeidsmarkt een rol spelen. Bij een groeiende economie wordt werken, als alternatief voor een opleiding, aantrekkelijker.

De minister presenteert later dit jaar de plannen om het aantal vroegtijdige schoolverlaters te verminderen, maar pleit nu alvast voor een groter budget. Hij wil dat zoveel mogelijk schoolverlaters terugkeren naar school. Bij ongeveer 60 procent van de schoolverlaters is dat de afgelopen jaren ook gelukt, schrijft hij. Volgens Dijkgraaf kunnen de miljarden vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) hieraan bijdragen. Zo kunnen scholen het geld gebruiken om het mentale welzijn van leerlingen te verbeteren, of om beter met ze in contact te blijven.

https://www.jmouders.nl/coronavirus-en-middelbare-school-rector-onderwijs/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.